dijous, 19 de març del 2015

Progressa el deteriorament de l'ocupació


L'índex de qualitat del treball (IQT) ha estat sempre un indicador polèmic. Per calcular-lo s' empra una metodologia discutida i discutible amb la que, dit sigui de pas, no coincidesc al cent per cent. Com podem parlar de qualitat en el treball si no avaluem, per sobre de qualsevol altra cosa, el grau d'inclusió social del mercat laboral? És a dir, si el fet de tenir un treball remunerat és o no sinònim de no caure en risc de pobresa o d'exclusió social. Per cert, ni el nom és del meu complet grat. Sens dubte seria millor parlar d'índex de qualitat de l'ocupació i no del treball que té una significació més polièdrica: Treball voluntari, treball de la llar i de cures, etc.


Tanmateix, el que volia comentar és que la Direcció General d'Economia i Estadística de la Conselleria d'Economia i Competitivitat del Govern de les Illes Balears acaba de publicar la revista de Conjuntura econòmica de Març 2015 en la que, com a monografia, s'inclou l'actualització dels resultats del' IQT illenc per a 2013. Avancem que aquest índex es calcula a partir d'una bateria de 39 indicadors que pretenen mesurar vuit dimensions de la situació laboral de totes les comunitats autònomes. Aquesta és la característica fonamental del' IQT, car la base d'aquest estudi és, independent del grau de qualitat intrínseca de l'ocupació, l'anàlisi comparativa entre els distints mercats laborals regionals.


No és el cas de fer aquí una anàlisi detallada del treball que firmen Laura Alomar Llorente i Maria del Mar Ribas Mas. Si tenen interès, el poden llegir clicant aquí. Però no em puc estar de dir dues coses: 1.- Que, a partir dels resultats de 2013, la posició de les Illes Balears no ha millorat en cap cas respecte de 2012 (i s'ha de recordar que aleshores les distintes ponderacions del' IQT van baixar entre una i dues posicions respecte a 2011). 2.- L' IQT 2013 ens confirma que tenim una alta taxa de temporalitat i el percentatge més gran d'ocupació indefinida discontínua, seguim sent líders en nombre de persones que han abandonat l'ensenyament prematurament (18-24 anys), i sofrim una elevada taxa d'atur de la població de 30 a 54 anys.


Amb una lectura atenta de l'informe dels resultats del' IQT per 2013 -i malgrat les deficiències metodològiques i el llenguatge bastant complicat- s'adonaran que progressa el deteriorament de l'ocupació. Cada pic tenim un mercat laboral més estacional, amb més parcialitat i pobresa laboral. En definitiva, un mercat laboral incapaç de posar en marxa els ascensors socials.



Publicat originalment a El Periscopi (19-03-2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada