dijous, 5 de març del 2015

Més aturats pobres

Amb les dades d'atur registrat i d’afiliacions a la Seguretat Social del mes de febrer (que ahir vaig comentar aquí),  es van publicar les de prestacions de desocupació corresponents al mes de gener que l'administració dóna a conèixer aquesta informació amb un mes de retard. Val a dir que aquestes dades no són les millors per avaluar el grau de protecció per desocupació de la població en atur. Els estudis més seriosos són els que es realitzen sobre la base dels resultats de l’EPA. Els d’ Enrique Negeruela per a la Fundació 1 de Mayo -que s'han convertit en un referent en aquesta matèria- calcula que a les Illes Balears la taxa de protecció de la població aturada durant el conjunt de l'any 2014 va ser del 29,3% i que aquesta taxa va descendir en 6 punts en un any, i ha caigut 13,5 punts en relació a la de 2011.

En qualsevol cas, i tornar a les dades d’ abans-d’ahir, en el mes de gener de 2015, del total de 146.111 persones demandants d'ocupació inscrites en el SOIB només 91.305 (el 62%) cobraven alguna prestació. El mes de febrer de l'any passat les xifres eren de 153.695 i 99.528 respectivament, per tant un 65% de demandants d'ocupació tenien alguna prestació. És a dir, en un any s'ha baixat un 3% de cobertura de la prestació de desocupació per a les persones demandants d'ocupació degudament inscrites. A aquesta pèrdua de cobertura hi ha incidit molt l'eliminació del subsidi especial per a persones desocupades majors de 45 anys, i les retallades en el subsidi per a majors de 55 anys.

Sent això greu, no és el més important. El realment rellevant és que aquest mes de febrer, en relació al de l'any anterior, hi ha 4.338 persones aturades menys que cobren prestacions contributives (entorn dels 900 €) i 2.882 més que reben un subsidi (426 euros). La conclusió sembla evident: cada vegada hi ha més persones aturades pobres i al llindar de l'exclusió social.


Segur que, encara que sigui amb retallades a balquena dels drets socials, algú presumirà d'haver controlat el dèficit públic. Sense anar més lluny, les despeses en protecció de desocupació de gener van passar de 93.170.000 milions d'euros l'any passat als 86.893.000 d'aquest any. Una retallada del 6.7%! Enhorabona controladors dels dèficits públics  que provoqueu desficis socials!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada