dilluns, 26 de març del 2012

Costs laborals i reforma laboral


Divendres passat  dia 16 de març es publicaren unes dades  de l’ INE prou significatives.  El cost laboral  del quart  trimestre de 2011  ha situat a les Illes Balears  en una forta taxa negativa en relació a l’any anterior.  Concretament  el resultat  és de -1,8.  Balears i La Rioja són les úniques comunitats autònomes  a on baixa el cost laboral,  però mentre a  La Rioja ho fa en un  modest -0,3 a les illes ho fa casi en els dos punts.

La composició d’aquest cost  laboral és igualment molt significatiu:  La taxa  corresponent al salari per hora treballada baixa a Balears 0.5 punts, mentre que al conjunt del Regne d’Espanya puja 2.2 punts. Només tenen una baixada superior a la nostra l’ Aragó i La Rioja.

Però el que és realment escandalós –i se n’ha parlat molt poc- és la dada referida al “altres costs”  que inclou bàsicament  cotitzacions socials i indemnitzacions per acomiadaments. El resultat de Balears és un -5,2%! Al conjunt del Regne d’Espanya puja un 2,2%!  Balears és amb diferència on baixen més aquests costs  salarials. Raons?  La precarietat i temporalitat extrema i, fundamentalment,  l’hegemonia de la petita empresa que, cal recordar-ho, tenen un cost del  acomiadament  més barat  per la  important subvenció del Fondo de Garantia Salarial (FOGASA)

Joan  Coscubiela,  a la conferencia que donà a Palma el dilluns passat, digué que  l’objectiu real de la Reforma Laboral és la baixada estructural (no conjuntural per sortir de la crisi) dels salaris.  Estic absolutament d’acord. L’objectiu és un empobriment massiu de la població.  Els treballadors i treballadores de les Illes ens en podem dur la pitjor part!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada