dissabte, 5 de gener del 2013

Atur desembre 2012: aparences i realitats

  
El meu anàlisi publicat a www.elperiscopi.com  sobre les  dades d’atur de desembre.

I 

S'ha de tenir una visió molt curta i absolutament esbiaixada a favor de les consignes propagandístiques per qualificar com a positives les dades del mercat laboral corresponents a desembre de 2012. Efectivament, l'atur registrat ha baixat i al finalitzar el darrer mes de l'any hi havia a Balears un total de 95.835 persones inscrites a les llistes del SOIB amb la qualificació oficial de persones aturades. Però en aquestes quasi noranta-sis mil persones no hi estan comptabilitzades els milenars de fixos discontinus ara en atur, ni els aturats o aturades que participen a algun curs de formació. Així doncs, és molt plausible que la disminució del 0,56% (542 persones en termes absoluts) en relació al mes de novembre es pugui explicar per la incorporació d'aturats a accions formatives que a finals del mes passat i durant el mes de desembre havien de començar (Vegeu la informació sobre pròxim inici d'accions formatives gratuïtes de la pàgina web del SOIB).
 
La variació interanual d'un -2,30% (2.252 persones) té altres explicacions més estructurals: a) Hi ha una migració cap als països d'origen d'aturats estrangers que han acabat les prestacions i no troben feina. És un fenomen que es dóna tant al col·lectiu de procedents de països UE com al d'extracomunitaris. Per altra banda, cal tenir en compte que hi ha moltes persones estrangeres que figuren com a comunitaris però són realment llatinoamericanes amb doble nacionalitat amb un Estat membre de la UE (això és extraordinàriament freqüent entre les persones argentines que formalment apareixen com a italianes). En qualsevol cas, la disminució anual de l'atur registrat a ambdós col·lectius és del -14,6% i del -14,8% respectivament, mentre que l'atur de les persones amb nacionalitat espanyola només baixa un 2%, la qual cosa posa en evidència aquesta migració. b) La segona causa estructural de la variació interanual negativa està associada al conegut com a fenomen de “l'atur desanimat” o “atur mising” format per totes les persones que han acabat les prestacions d'atur i les que cerquen feina per primera vegada que, passat el temps sense cap oferta de treball, no renoven la inscripció com a persones aturades. Aquesta hipòtesi es veu corroborada per tres dades: i) La baixada interanual d'atur registrat més important es dóna al sector de la construcció (-11,5%) que és, precisament, el sector que acumula més atur de llarga durada. ii) El col·lectiu de “sense ocupació anterior” registra una baixada del 8,7% en relació a desembre de l'any anterior. iii) Aquest pronunciats descensos contrasten amb les modestes baixades del sector de la indústria i dels serveis (-4,3% i -0,4%, respectivament) i la pujada del 3,4% d'un sector amb molt poc pes, com és el de l'agricultura.
 
Tanmateix, allò més important és que, malauradament, la disminució de l'atur registrat no es produeix per l'augment de l'ocupació. Ans al contrari, mesurat en termes d'afiliacions a la Seguretat Social, el més de desembre de 2012 ha seguit la dinàmica d'eliminació d'efectius laborals (destrucció d'ocupació). Les dades són aclaparadores: 10.948 persones menys afiliades (-3,10%) que el més anterior i una baixada interanual de 8.885 afiliacions, la qual cosa vol dir que la baixada percentual d'afiliacions és d'un 2,53%.
 
Avanço una dada que considero molt rellevant: Durant l'any 2012 s'han perdut una mitjana de 10.060 afiliacions en relació a l'any anterior. Dit en unes altres paraules, l'any passat es va destruir una mitjana del 2,45% d'ocupació.

No s'equivoquin, plogué damunt del mullat i els governats miraven cap una altra banda... i de Madrid ens adverteixen que no acabem de complir amb el totèmic dèficit públic!
 
II
 
Ser un dels campions en fer retallades a l’Estat Social no garanteix ser campió en reducció del dèficit públic sense provocar un daltabaix social. Ans al contrari.  Les polítiques neocons, basades exclusivament en l'austeritat per als pobres i les classes mitjanes i sense cap incentiu a l'economia productiva, provoquen  menys recaptació i requereixen retallar, retallar i retallar ad infinitum. Aquesta sembla ser la recepta  miraculosa del Govern del Sr. Bauzá: És incapaç de gestionar el control del dèficit amb uns mínims criteris d’equitat i, alhora, provoca un desbasllestament del mercat laboral.
 
En aquest sentit i per completar el comentari  anterior  sobre els aspectes quantitatius de les dades d’atur registrat a Balears en el mes de desembre, posaré ara l’atenció a allò que em sembla  més rellevant des d'un punt de vista qualitatiu. 
 
El major drama que hom pot observar amb una lectura atenta de les dades que comentam es que l’atur de llarga durada (persones amb més de 12 mesos ininterromputs en atur i sense participar a cap programa de Polítiques Actives d’Ocupació)  representa el 30,3% del total d’atur. És a dir desembre de 2012 acabà amb 29.015 persones en atur de llarga durada. Un 18,6% més que ara fa un any!

La segona qüestió a comentar és que el 80% i escaig del  descens interanual  de l’atur registrat pertany al col·lectiu de persones de menys de 25 anys. Això pot tenir aspectes positius, com ara, que els joves participin més en les poques accions formatives que s’ofereixen i –encara més positiu- pot significar un cert  retorn al sistema educatiu.  Però, alhora, posa damunt la taula un problema dramàtic: No es redueix atur –o ho fa molt poc-  de les persones amb edats superiors als 45 anys. Aquesta gent té especials dificultats i carències formatives per reincorporar-se al mercat de treball.  Estan condemnades a no trobar pus mai més un treball normalitzat?
 
No sembla, idò,  que les dades del  mercat laboral illenc reflecteixin altra cosa que el patiment que les polítiques aplicades provoquen a la majoria de la societat .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada