dimecres, 8 de març del 2017

8 de març 2017: Anàlisis, memòria històrica, i mobilitzacions

Plafó de l'exposició  “Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria”. Exposició a l'Arxiu del Regne de Mallorca (Palma) 


Aquests últims dies he opinat molt sobre el Dia Internacional de la Dona, que es commemora tal dia com avui, 8 de març. Després d'haver publicat tres articles titulats “8 de març de 2017: Alliberament de les dones pendent”, “8 de març: “Rajoy dimissió” i Vaga de Totes” i “Un altre 8 de març, les mateixes les bretxes de gènere” el risc de repetir-se és prou gran. Per evitar-ho, em limitaré, en aquest quart article sobre el mateix tema, a recomanar la lectura d'alguns documents d’anàlisi, més o menys recents, a proposar un documental, i a animar-los a participar en algunes mobilitzacions del dia d'avui. Som-hi:

Els documents recomanats són dos: D'una banda, l'informe titulat "La participació laboral de les dones a Espanya" del Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya. Els informes del CES sempre són útils per fer-se una documentada opinió sobre l'estat de la qüestió que aborden. En aquest cas, la finalitat principal ha estat la identificació de les barreres i obstacles estructurals que impedeixen una major i millor participació laboral de les dones. No és únicament un informe en el qual s'actualitzin dades o estratègies. Allò més interessant d'aquest lliurament del CES és que incorpora noves perspectives en les mesures a aplicar, ja que es considera necessari tenir en compte la importància d'altres polítiques que es desenvolupen en àmbits diferents dels estrictament laborals, o de polítiques actives d'ocupació, com per exemple, l'educativa, la fiscal, les de protecció social, etc., que, òbviament, tenen una influència directa en l'ocupació i en les condicions laborals. Segurament per la necessitat de consens, les propostes concretes són, en algun cas, un pèl ambigües, però, en tot cas, és impossible no coincidir amb la possibilitat de reduir bretxes de gènere en l'àmbit sociolaboral a partir dels convenis col·lectius i altres instruments, com ara els Plans d'Igualtat. Per cert, quan el CES de les Illes Balears podrà fer un informe similar de la situació concreta de casa nostra?

El segon document al qual recoman donin un cop d'ull és el titulat "Anàlisi i propostes de CCOO per combatre la violència de gènere". Com hauran intuït, és un document en el qual el sindicat denuncia els dèficits en l'aplicació de la Llei 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, i planteja propostes per a la seva aplicació en diferents àmbits: laboral i econòmic; publicitat i mitjans de comunicació; policial, jurídic i serveis judicials; educatiu i sanitari; serveis socials i intervenció social. Segurament en aquest document no estan totes les deficiències i crítiques, i, de ben segur,tampoc no estan totes les propostes. Però són totes elles necessàries, i posen de manifest que, òbviament, amb voluntat política es pot combatre més i millor la xacra de la violència masclista.

Cada dia -i el 8 de març no és una excepció, ans al contrari- és un bon dia per recordar que la lluita de les dones per la igualtat ve des de lluny, que el feminisme no és una moda d'ara mateix. Els recoman doncs un excel·lent documental sobre un capítol de la història no gaire conegut. Es tracta de "Indomables. Una historia de mujeres libres" (Aquí el tràiler, i aquí el documental complet).

Acab amb les mobilitzacions. Recordin que avui està convocada una vaga internacional de dones contra les violències masclistes, la discriminació de gènere al mercat de treball, la sobreexplotació de les dones en l'àmbit reproductiu i de la cura. En definitiva, una vaga a favor dels drets sexuals i reproductius, i per tots els drets humans per a totes. I, a la tarda, hi ha les clàssiques -però sempre necessàries- manifestacions. A Palma la cita és a les 19,30 hores a la plaça de la Porta Pintada.

Publicat originalment a El Periscopi (08-III-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada