dimecres, 5 d’abril del 2017

Les persones majors de 45 anys en el mercat laboral (2007- 2016)

Comença a ser habitual que sigui la societat civil qui posi a l'abast de l'opinió publica les dades imprescindibles per abordar diverses problemàtiques. Aquests darrers dies Terraferida proporcionava unes dades claus -Desmuntant Airbnb- per entendre la magnitud de la tragèdia socioambiental que representa el boom actual del lloguer turístic. La setmana passada va ser l'Associació de Majors Aturats per l'Ocupació de Balears (AMPEB) qui presentava un informe sobre la situació en el període 2007-2016 de les persones majors de 45 anys en el mercat laboral de les Illes Balears.

Val a dir que l'informe d'AMPEB presenta les dades mitjanes anuals a partir de l'explotació que l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) fa de l'Enquesta de Població Activa (EPA-INE), excepte pel que fa a la taxa de cobertura de la prestació per desocupació, que analitza els estudis realitzats pel Tècnic d'Ocupació Enrique Negueruela Cortés, referits al tercer trimestre de l'any. Els resultats més rellevants de l’informe d’AMPEB són els següents:

1.- En relació a la població activa, és a dir d'aquella que fa feina remunerada, o està disponible i en condicions d'incorporar-se al mercat laboral, entre els majors de 45 anys ha tingut un augment d'un 45% entre 2007 i 2016. Sens dubte conseqüència de dos fenòmens: a) Un augment vegetatiu de la població activa, car, sigui població ocupada o aturada, la gent compleix anys sense poder prescindir d'un treball remunerat o de cercar-lo. b) En els primers anys de la crisi es va destruir molta ocupació masculina lligada al sector immobiliari (construcció i empreses auxiliars), la qual cosa va fer que creixés la necessitat d'incorporació al mercat de treball de les dones. Això pot explicar que, en els deu anys analitzats, la població activa femenina de més de 45 anys haguí crescut un 67,9%, enfront d'un, comparativament modest, 29,7% en el cas de la masculina.

2.- Aquesta Població Activa major de 45 anys té un grau de formació acadèmica important: El 56% té un nivell acadèmic d'ensenyança secundària de segona etapa i superior, i el 29,3% té estudis superiors.

3.- Pel que fa a la població ocupada, s'observa un augment del 36,7%. Destaca que, l'any passat es registrà el nombre més gran d'ocupats i ocupades d'aquesta franja d'edat en el decenni analitzat. Això només s'explica per l'extensió i agreujament de la precarietat laboral, és a dir, aquesta estimació de la població ocupada, més que un augment real de l'ocupació, el que ens està indicant és un "repartiment" dels mateixos llocs de treball, mitjançant una preocupant tendència a l'alça de l'ocupació temporal de curta i molt curta durada, i de l'ocupació a temps parcial.

4.- El nombre de persones assalariades majors de 55 anys (aquí l'EPA no ofereix dades pel global del col·lectiu de majors de 45 anys) ha registrat un augment del 55,4%.

5.- Malgrat l'augment de població ocupada en general i assalariada en particular, l'any passat la població aturada major de 45 anys (24.300 persones) havia augmentat un 228% en relació a abans de la crisi (2007).

6.- La taxa de cobertura de la prestació per desocupació, és a dir, el percentatge de la Població Aturada major de 45 anys que cobra alguna prestació per desocupació, estimat d'acord amb dades de l'EPA, ha abaixat gairebé un 10% en el darrer sexenni. L'any 2011 era d'un 52%, i l'any passat havia caigut fis a un 32,4%.

Tanmateix, i això és prou importat, l'informe d'AMPEB no ens limita a descriure la mala situació del mercat laboral per al col·lectiu que representa aquesta associació. Al final d'anàlisi de les dades planteja vuit propostes reivindicatives clares i contundents resumides en l'exigència de posar fi de debò a qualsevol discriminació -directa o indirecta- per edat a la contractació, una imprescindible millora de la protecció social, i una veritable igualtat d'oportunitats en el mercat laboral. Però, per sobre de tot, cal valorar la decidida voluntat d'AMPEB d'organitzar a les persones aturades majors de 45 anys, i, com a part d'una societat civil organitzada, defensar llurs interessos. Aquest és el camí!

Publicat originalment a dBalears (03-IV-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada