dimecres, 10 de maig del 2017

Postveritat del PIB espanyol?




El Diccionari Oxford va escollir "postveritat" com a paraula de l'any 2016. Abans d'aquest reconeixement ja havia fet fortuna com a nou neologisme per referir-se al llenguatge polític simplement mentider. Deixem-nos de ximpleries i diguem-ho a les clares: postveritat no és una altra cosa que un eufemisme per parlar de la mentida de tota la vida.

Ens estan mentint sobre el càlcul del PIB espanyol? No és una pregunta retòrica i està basada en fundades sospites sobre la, diguem-ho en el llenguatge modern, postveritat del PIB, i, per tant, de totes les xifres macroeconòmiques de referència, que, potser, són totes intencionadament errònies.

Permetin-me, abans de seguir, que digui que sóc de l'opinió que les estadístiques de PIB sempre, encara que estiguin ben calculades, incorporen una gran dosi de mentida en identificar els increments i descensos de la riquesa total d'un país amb el benestar de la majoria de la ciutadania. Per mesurar el benestar de la gent, en paraules de Zygmunt Bauman, "el fonamental aquí no és la producció de la riquesa, sinó la seva distribució". És més, alguns augments del PIB són conseqüència del maltractament del Planeta, i, per tant, del tot insostenibles i indesitjables des d’un punt de vista ecològic. Per exemple, en relació al creixement del PIB turístic de les Illes Balears, em sembla pertinent recordar a Yanis Varoufakis, que, sobre la relació entre creixement del PIB i respecte al planeta, es demana si, per ventura, "seria intel·ligent per part dels astronautes enverinar l'oxigen de la nau espacial?".

Però l'assumpte que volia tractar a aquestes línies no és la impugnació del PIB com a indicador gairebé ecumènic de tota anàlisi econòmica. Veritablement, com ja he avançat, el que vull és advertir de les sospites sobre la manipulació del PIB espanyol. Pel que sembla, des de fa mesos un grup d'economistes de tot l'espectre ideològic denuncien davant la Comissió Europea, el Parlament Europeu, i l'Eurogrup que el mètode d'estimació oficial del PIB espanyol està sobrevalorat en, ni més ni menys, un 17,5%! Al mateix temps que fan aquesta denúncia, sol·liciten que Eurostat realitzi una auditoria de la comptabilitat nacional espanyola de 2008 a 2015.

Pens que hauria de ser el Govern de Rajoy el principal interessat a aclarir aquests dubtes i aquestes sospites. Però ja sabem que el president del PP i del Govern d'Espanya té una gran habilitat per no esclarir cap postveritat, sobretot si està relacionada amb la corrupció estructural del seu partit, o, en aquest cas, li poden enlletgir el seu discurs sobre la suposada recuperació de la situació econòmica.


Convindria, idò, recordar la recent història: Octubre de 2009: Dia 4 el PASOK guanya les eleccions. Dia 20 el nou govern grec reconeix que el dèficit públic és el triple del previst. Dia 22 l'agència de ràting Fitch inicia la rebaixa de la qualificació del deute grec. Gener 2010: Dia 12 es fa públic el demolidor informe de la Comissió Europea contra Grècia per falsejar dades. Febrer 2010: Dia 2 Papandreu anuncia un paquet de reformes dolorosíssimes per a la població hel·lena. Brussel·les aprova el primer pla d'austeritat grec. Dia 11 es produeix la primera reunió urgent dels líders de la UE per abordar la crisi de l'euro... I al maig Zapatero va anunciar el seu primer programa d'austericidi i fins ara. Veritat que convé esclarir els dubtes sobre la comptabilitat nacional espanyola? Si més no, pel que pugui ser!
Publicat riginalment a El Periscopi  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada