dijous, 23 de novembre del 2017

El fracàs (reconegut) de la Renda Social Garantida per eradicar la pobresa

Des que compartesc setmanalment les meves reflexions, cabòries, i neguits amb els lectors i les lectores de dBalears –i, d'això, ja fa algun temps- he escrit en diverses ocasions sobre la Renda Bàsica. Unes vegades per desfer confusions sobre falses denominacions de rendes condicionades (generalment pobres programes per a pobres), presentades com a una Renda Bàsica. Val a dir que resulta curiós que, com més s'ignora que és la Renda Bàsica, més s'utilitza el seu nom en va.

En altres ocasions, he escrit explicant què és realment la Renda Bàsica, i sobre la viabilitat, necessitat, desitjabilitat, i urgència de posar-la en funcionament. Per tant, don per aclarits aquests temes. Però, com en alguns d'aquests articles m'he referit als debats que s'han produït en els Simposis de la Xarxa Renda Bàsica en els que he participat, els diré que, del 2 al 4 d'aquest mes de novembre, s'ha celebrat a Saragossa la dissetena d'aquestes trobades. Tenia, doncs, previst comentar aquí el que consider més important dels debats d'enguany. Però, vet aquí que va succeir una cosa que em va deixar tan astorat que he necessitat alguns dies per digerir-la.

Què va passar? Doncs que la Consellera de Serveis Socials del Govern, Fina Santiago, en una entrevista radiofònica en el programa de la cadena SER "Hoy por hoy Mallorca", reconeix sense embuts (minut 13,50 de la reproducció del programa) que la Renda Social Garantida (RSG) "no és per sortir de la pobresa, sinó que és per sobreviure". No m'ho podia creure! Després d'escoltar amb atenció varies vegades l'entrevista, és fàcil concloure que, pel context en què es fa tal afirmació, no es tracta d'un lapsus de la consellera.

El cas és que, en el Simposi de la Xarxa Renda Bàsica a Saragossa, el tema més rellevant que es va posar damunt la taula va ser que cal posar molt èmfasi en el caràcter incondicional de la Renda Bàsica perquè aquesta característica, entre altres coses, garanteix l’eradicació de la pobrea perquè no té els condicionants que, per exemple, explica la responsable de la cartera autonòmica de serveis socials en referir-se a la RSG, tan celebrada pel Govern de les Illes Balears.
Tanmateix, cal agrair declaracions tan sinceres com les que coment, perquè, tot i que no sé si estan fetes amb aquest objectiu, ajuden a ampliar la consciència social de la necessitat d'una Renda Bàsica Incondicional.
Acab amb un dubte que em ronda d'ençà que vaig escoltar la citada entrevista a Fina Santiago: Si la RSG no és per lluitar contra la pobresa, quina és la política autonòmica per a tal fi? Aquesta és una qüestió que s'hauria d'aclarir al més aviat possible. Però, segurament, no hi haurà cap explicació, ni cap pregunta parlamentària sobre aquest tema. Les persones pobres són un minso nínxol electoral.

Publicat originalment a dBalears (20-XI-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada