diumenge, 26 d’agost del 2018

Si existeixes, mereixes una garantia d'existència



Publicat originalment a dBalears (20-08-2018)

Hi ha moltes raons per defensar la RB (Renda Bàsica universal, incondicional, individual, suficient, i complementària de les altres prestacions del que coneixem com a "estat del benestar"). Per a mi, l'essencial és que és una forma de garantir el dret material més essencial: el de l'existència dels individus, i, per tant, l'erradicació radical de la pobresa. N'afegiria una altra. En aquest cas, manllevada de David Graeber -l'autor del llibre "Treballs de merda", definits com el nou esclavisme de passar-se la vida treballant en alguna cosa totalment innecessària- que afirma que la RB "fa que les persones siguin més lliures per desafiar al sistema".
Però, aquestes raons són les meves. Poden conèixer, i, si és el cas, adoptar moltes altres raons a favor de la RB amb una breu bibliografia que, o bé perquè és de recent edició, o bé perquè ha caigut recentment a les meves mans, he manejant aquestes setmanes estiuenques.
El primer text és de fa uns anys, concretament de 2014, es titula "Renda Bàsica de les iguals i feminismes", i en ell Mari Fidaldo, Alicia Alonso Merino, Rosa Zafra Lizcano, i la prologuista del llibre, Yayo Herrero, reflexionen sobre el paper de la RB en el desitjable trànsit "de la centralitat de l'ocupació a la centralitat de la vida". Un segon llibre molt recomanable és el de Daniel Raventós, titulat "Renda Bàsica contra la incertesa". Aquest text, editat per RBA en la col·lecció "Els reptes de l'economia", és una excel·lent compilació de les polièdriques raons a favor de la RB. Sens dubte he de seguir suggerint -i molt- la lectura del llibre "Renda bàsica incondicional. Una proposta de finançament racional i justa", signat per Jordi Arcarons, Daniel Raventós i Lluis Torrens. Igualment us recoman que no perdeu de vista la panòplia d'opcions, fonaments filosòfics, i  viabilitat financera i política de la RB que podeu trobar a "Ingrés Bàsic. Una proposta radical per a una societat lliure i una economia assenyada", de Philippe Van Parijs i Yannick Vanderborght.
He deixat per al final una recomanació especial: L'últim llibre de David Casassas, titulat "La llibertat incondicional. La renda bàsica en la revolució democràtica". De la contraportada d'aquest llibre copiï que David Casassas "ens dóna pistes per fer de les grans transformacions que estem vivint una oportunitat per prendre el control de les nostres vides. Perquè la renda bàsica suggereix que la nostra existència no està en venda, que hi ha importants línies vermelles que no haurien de ser creuada". Guy Standing ens presenta aquesta obra com "una defensa ètica de la renda bàsica edificada sobre el valor de la llibertat republicana: una proposta important en una era de capitalisme rendista que permet a les elits plutocràtiques embutxacar-se cada vegada més riquesa". Precisament, en acabar aquestes setmanes de vacances, em submergiré en la lectura del llibre de Standing, recentment publicat amb el suggeridor títol de "La Renda Bàsica: Un dret per tots i per sempre".
Daniel Raventós acaba el citat "Renda Bàsica contra la incertesa" tot citant l'escriptor de ciència-ficció britànic Arthur C. Clarke (1917-2008) que ens va deixar escrit: "Cada nova idea passa per tres fases. Primera: és una bogeria, no em faci perdre temps. Segona: és possible, però no val la pena. Tercera: ja vaig dir des del principi que era una bona idea!” Sembla que la idea de la Renda Bàsica està entrant en aquesta tercera fase.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada