divendres, 10 de novembre del 2023

Jaime Bueno, exemple d'un republicà plebeu

Intervenció a l’acte homenatge a Jaime Bueno.  Palma, 9-11-2023 

Bona tarda.

Idò sí, he tingut la immensa sort de conèixer a Jaime Bueno. Però, sobretot, he tingut el privilegi de compartir amb ell militància sindical (a CCOO) i política (al PC i a EU).

Així i tot, tinc la impressió que en aquest acte de record i homenatge, amb la pluralitat i diversitat de gent i d'organitzacions que estem aquí, el relat de records personals, de les anècdotes, de les alegries, i de més d'una emprenyamenta, de les victòries, i, també, de les derrotes compartides, perd tota importància.

El privilegi de poder dir aquestes paraules, el vull emprar per reivindicar, tot i que sigui molt breument, l'empremta col·lectiva d'en Jaime Bueno. Perquè, diguem-ho sense embuts: Segur que en les darreres dècades a aquesta terra, hi ha poques causes justes sense la petjada professional i del compromís militant d'en Jaime.

Tanmateix, no em puc estar de fer-ne menció a un record que, de segur, és compartit amb molts vosaltres. M'agrada recordar-lo pels carrers de Palma, en els entorns dels despatxos on va treballar, i dels jutjats, caminant de pressa amb una carpeta o papers davall del braç. Semblava tenir sempre coses que fer i pressa. Bastant pressa...

No debades n'hi ha tantes d'injustícies per combatre! I tanta pressa per eliminar-les!

Malgrat el desfavorable context polític, ecològic, social,  econòmic, de respecte als DDHH actual, el millor homenatge a  Jaime Bueno és no defallir de caminar amb tanta presa com ell  ho feia, i agafar velocitat en el camí cap a una societat, no només, un poc més justa. Si no justa de debò, radicalment justa i democràtica!

Però, amigues i amics, serà molt mal de fer semblar-se a la seva manera de passar per la vida,  amb tanta dignitat i bonhomia. 

Atenint-me a l'escaleta de l'acte, toca dir unes paraules sobre el sindicalisme i la tasca de Jaime Bueno com a advocat laboralista.

Ras i curt: Jaime Bueno va ser un advocat laboralista que, a parer meu, no va perdre mai la utopia de fer realitat un dret laboral protector de les classes subalternes, un dret laboral reparador, si més no en part, de les injustícies en el món del treball remunerat.

Val a dir que, amb en Jaime, compartia –em consta- que "La utopía está en el horizonte. Camino dos pasos, ella se aleja dos pasos y el horizonte se corre diez pasos más allá ¿Entonces para qué sirve la utopía? Para eso, sirve para caminar", en paraules de l'estimat Eduardo Galeano.

En la carrera professional d'advocat laboralista de Jaime Bueno, mantenir aquesta utopia, crec, ha sigut fonamental per a indignar-se –en Jaime s'indignava molt!- però no defallir en la perseverança d'un horitzó millor.

Tinguin en compte que, en les tasques d'advocat laboralista del company que avui homenatgem, les seves eines legals han sigut estructuralment cada cop menys favorables a les persones treballadores. L'època del –segur que momentani- triomf del constructe politicosocial del neoliberalisme, de reforma laboral permanent, amb en balanç global  de desprotecció del treball,  farcit de precarietats i inseguretats laborals i vitals no va ser –ni ho és encara ara-  fàcil per  a un laboralista vocacionalment decidit a reclamar justícia social, fossin quines fossin les ferramentes legals que podia emprar.

El cas és que Jaime Bueno fou capaç de ser l'advocat  defensor  dels drets i la dignitat de molts col·lectius laborals de casa nostra. Però deixeu-me donar-li les gràcies per haver sigut de forma destacada l’advocat del precariat, un professional laboralista contra la tirania dels mercats.

Reconec l’error: Amb en Jaime, girava la llengua. Com, malauradament,  és massa tard per rectificar:

¡Gracias, Jaime por tu ejemplo de republicanismo plebeyo!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada