divendres, 23 d’octubre del 2009

PER L’EUROPA SOCIAL, ATUREM BLAIR!

El projecte institucional de la Unió Europea s’està obrint camí amb moltes dificultats, però fa passes. El resultat del referèndum en segona volta d’Irlanda és d’aquestes notícies que donen legitimitat al procés de radicació del Tractat de Lisboa. Però, en la meva opinió, fa més Europa sentències com la del Tribunal de Justícia de les Comunitats (STJCE), de gener de 2009. Aquest pronunciament judicial europeu fa referència a l’anomenat Assumpte Shultz – Hoff i interpretava la Directiva de la UE 2003/88 que regula la normativa mínima en matèria de Salut i Seguretat Laboral, en relació a l’ordenació del temps de treball arreu d’Europa. Aquesta sentència ha fet variar la doctrina del Tribunal Superior espanyol, i ara si un treballador o una treballadora que ja té les vacances programades i abans de començar-les entra en una situació d’Incapacitat Temporal, tindrà dret a què l’empresa li concedeixi un altre període de vacances una vegada finalitzat el període de la incapacitat.

Però per a la construcció d’una Europa Social i Progressista abunden les males notícies: La dretanització (gir a la dreta) del Parlament Europeu sortint de les darreres eleccions europees fa perillar la victòria de la lluita social contra aquella Directiva sobre el temps de treball que permetia jornades laborals inhumanes. La impresentable presidència txeca i la ineficaç presidència sueca, per avançar en drets socials i en més democràcia o en la lluita contra el canvi climàtic i a favor de les energies renovables, en són alguns exemples, d’aquestes males notícies...

El cert és que mentre es mantenen les incerteses sobre què farà la República Txeca o què farem amb Turquia, que no atura d’incomplir els drets humans amb especial acarnissament en menysprear els drets sindicals, no s’avança en una resposta europea a la crisi de l’ocupació, i el que hauria de ser una transició suau del Tractat de Niça vers al Tractat de Lisboa pot convertir-se en un correfoc d’aquests que ara volen prohibir des de Brussel·les.

Amb tot, l’elecció del dirigent de la dreta Sr. José Manuel Durão Barroso com a president de la Comissió Europea és la pitjor notícia dels darrers temps. Si ara hi afegim la probable elecció de Tony Blair com a president del Consell Europeu, ja seria massa. Aturem-ho i aturem-lo!

FOTO: Mur de Berlín: Vint anys de la caiguda i... Europa està com està

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada