dissabte, 24 d’abril del 2010

Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

28 d’abril
TREBALLAR NO HAURIA DE MATAR

El 28 d’abril es commemora el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball. És un dia de commemoració, de memòria per les víctimes i de lluita per un treball més digne, segur i sa. Fa anys que la International Trade Union Confederation (ITUC), la Confederation Sindicale Internacionale (CSI) i la Internationaler Gwerkschaftsbund (IGB), és a dir, el sindicalisme internacional ha incorporat aquesta data al calendari de mobilitzacions internacionals.

A Mallorca ho celebrarem amb un acte al carrer Cecili Metel de Palma (davant la Delegació d’Hisenda), a la plaça on hi ha el monòlit que honora les víctimes de l’explosió, en el segle XIX, del polvorí de Sant Ferran. Aquesta explosió és considerada l’accident amb més morts (mortes perquè quasi totes eren dones) de tola la història laboral de les Illes Balears.

Les reivindicacions d’aquest any estan perfectament recollides en el manifest unitari dels sindicats, però em ve de gust afegir-hi tres reflexions:

1.- En la meva opinió, la Direcció General de Salut Laboral del Govern de les Illes Balears fa una bona tasca. Òbviament sempre és millorable, i és clau que es treballi més i millor en l’assumpte de les malalties professionals, que no apareixen en els titulars dels mitjans de comunicació, però maten.
2.- És veritat que els accidents laborals han baixat i que, afortunadament, en els darrers mesos les estadístiques no registren cap accident mortal. Són, sens dubte, bones notícies, però cal dir que és immoral que les estadístiques de sinistralitat laboral davallin quan el PIB baixa i que el PIB pugi quan les estadístiques de sinistralitat laboral augmenten. Aquesta és la qüestió!
3.- Em sembla cabdal que el sindicalisme reflexioni i actuí urgentment en conquerir més poder al si dels centres de treball, i més capacitats per intervenir en l’organització del treball. En aquest sentit, basta recordar els tristament cèlebres casos dels suïcidis a France Télécom, sobre els quals recentment la Fiscalia de París ha obert una instrucció judicial a l’esmentada companyia, per estudiar els repetits suïcidis protagonitzats per treballadors del grup i establir les responsabilitats de l'empresa en aquestes vint-i-quatre tragèdies ocorregudes en menys de dos anys. Un cas que us promet comentar més pausadament.


Bon i combatiu 28 d’abril!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada