dimarts, 6 de juliol del 2010

Atur: de drama a tragèdia?

Detall del quadre “Primers pasos” (1890) Vincent van Gogh, Metropolitan Museum, NYC

Les dades d’atur enregistrat del mes de juny han provocat reaccions molt diferents. D'una banda, els sindicats i les patronals han emfasitzat els trets estacionals de la baixada del nombre de persones inscrites al SOIB en demanda d’ocupació i, alhora, han pronosticat escenaris tenebrosos pels mesos de la tardor. De la banda del Govern s’ha destacat que ja són sis mesos de disminució de l'atur enregistrat a la nostra comunitat autònoma i que s’albira una certa recuperació i millora de la capacitat de generació d’ocupació dels sectors productius de Balears. Al meu parer, tots tenen part de raó, però no tota.

El que cal posar en el centre de l'anàlisi és que un dels mesos centrals de la nostra activitat econòmica acaba amb un total de 73.917 persones aturades. D’aquest total n’hi ha 17.562 del sector de la construcció i gairebé vint-i-dos mil directament relacionats amb els serveis turístics estacionals (11.799 de l'hostaleria i 10.195 de del comerç). Per tant, sembla que l’atur provocat per la fallida de la febre constructiva s'esdevé crònic i l'estacionalitat turística és cada any més extrema.

En el sector de serveis hi cal afegir un nombre de fins a 26.012 persones aturades procedents d’activitats econòmiques no lligades exclusivament al turisme, com ara serveis a les persones, a les empreses, als serveis administratius, etc. Aquesta dada és un indici d’una estacionalitat cada cop més estructural i transversal de la nostra economia.

En qualsevol cas, una variació interanual d’un 15,39% més d’atur vol dir que la magnitud de la crisi d’ocupació és de proporcions històriques i no escampa. Sens dubte, els escàndols de corrupció política i la consegüent inestabilitat institucional i, més recentment, els retalls pressupostaris per la reducció exprés del dèficit, han impedit consolidar escenaris creïbles post crisi. Malgrat tot, encara estan pitjor les comunitats autònomes governades pel PP amb un patró productiu molt semblant al de les Illes Balears. Si hi ha seny i enginy, serà dramàtic, però no arribarà a drama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada