divendres, 3 de juny del 2011

MERCAT DE TREBALL MAIG 2011: UNA ALTRA MIRADA

Ahir es van fer públics les dades del mes de maig referits a atur registrat, contractació i afiliacions mitjanes a la Seguretat Social. Avui –amb els matisos rituals- tothom parla del lideratge de Balears en la reducció d’atur, del augment de la contractació, de la minsa pujada d’afiliacions, dels efectes estacionals, del turisme com a sector clau per a qualsevol sortida a la situació de crisi... Més i més de allò mateix!


Malauradament es parla poc de les següent qüestions:



  • Del total de 75.772 de persones registrades en atur n’hi ha 22.878 (30,2% del total) amb més de dotze mesos ininterromputs en demanda d’ocupació. És a dir l’atur de llarga durada ha crescut un 12,8% en el darrer any.


  • El 69,4% dels contractes registrats el mes de maig (29.480) tenen una durada màxima de sis mesos. És a dir la temporalitat extrema va en augment.



  • És possible que ningú hagi reparat que des de el dia 7 de maig està en vigor l’amnistia a la contractació irregular i que, per tant, les dades sobre altes a la Seguretat Social estan “contaminades” per aquesta regularització?

    Si no recordo malament en el conte d’ Alicia al País de les meravelles de Lewis G. Carrol, hi ha un diàleg molt semblant al següent:
    - Quin camí he de prendre?
    - Depèn d' on vulguis anar.
    - En realitat no ho sé.
    - Llavors dóna el mateix.

    Idò, als que volem anar cap a una superació de la crisi amb més igualtat i equitat no ens dóna igual l’anàlisi que es faci del mercat de treball.

    Més fotos de la exposició “Una luz dura, sin compasión. El movimiento de la fotografia obrera, 1926-1939” (Museo Reina Sofia (Madrid)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada