diumenge, 14 d’abril del 2013

El necessari coratge per impulsar una altra prosperitat


Ahir, a la jornada “UN  NOU ESTAT, UNA NOVA SOCIETAT” organitzada per la Fundació Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró, vaig moderar el debat  sobre un altre model econòmic.  Aquesta és la intervenció que tenia preparada per iniciar el debat. Per economitzar temps  no la vaig llegir. Aquí la deixo per si interessa  a algú. 


Definir un altre model econòmic des de plantejaments d’esquerra, ecologistes i soberanistes, és tan urgent com  complicat i laboriós.  És una tasca que, en qualsevol cas,  hem d’abordar,  amb el màxim rigor i sense por a equivocar-nos.  La major equivocació que podem cometre és la mandra intel·lectual per a construir  noves idees  econòmiques que assegurin una nova prosperitat per al país.


Però no deixa de ser complicat repensar un model alternatiu a l’actual manera d' inserció de Mallorca -i de les  Illes Balears - en el sí de la globalització neoliberal. Per això és tant important sumar experiències, sabers, voluntats, lluites...


És evident que els símptomes d’esgotament dels models de creixement de les Illes Balears, són d’abans que s'iniciés l'actuals crisi (finals de 2007).


Val a dir que, per exemple, el PIB per càpita de les  Illes Balears, ha passat de ser l’any  1986 el més elevat de l'Estat Español (amb un nivell que superava en 1985 en més d'un 50 per 100 a la mitjana) al vuitè lloc l'any 2011.


El  “model  econòmic balear” basat històricament en la sobrespecialització en la producció de  turisme de sol i platja -amb alguns episodis d’excessiva presència de l' activitat de la construcció-,  per la seva pròpia  naturalesa és ineficient  per a una economia socialment cohesionada i, sense sobirania fiscal,  no s’han pogut fer polítiques  de cohesió social (d'igualtat).


La tendència és, des de fa anys, vers una més inequitativa distribució de la renda cap a les classes socials més riques. La qual cosa  fa que les economies de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera,  siguin  de les economies amb  major desigualtat de la UE-27. 


A més,  hi ha  noves urgències.


El programa del PP –que,  al meu parer, poca cosa té a veure amb una sortida de la crisi-  resulta insostenible. És urgent –ho hem dit moltes vegades- impulsar polítiques alternatives de sortida de la crisi, que superin de l’actual cercle viciós de retallades que provoquen més retallades, que apuntin cap aquest model diferent de desenvolupament sostenible, regulat democràticament.


Per això  s’ha de transitar, del dogma de l’austeritat, a la recuperació del camí del desenvolupament, d’un altre model de creixement  i la creació d’ocupació, perquè ...


L’economia de les Illes Balears té un problema cabdal, que sobresurt a tols els demés: Una taxa mitjana  d’atur de més del  23%, amb una taxa d’atur de llarga durada del 10,41% i amb més de 38.000 llars amb tots els actius en atur.


Per una altra prosperitat és necessari un altre model de creixement econòmic que, necessariament,  ha de anar en paral·lel  al  creixement  de:


·         polítiques d’equitat i de benestar social,

·         de factors ecològics, de sostenibilitat i d’energies renovables,

·         de polítiques fiscals progressives i que garanteixen la suficiència,

·         de valorar  més el valor i no tant la quantitat.  


Un altre model d’economia que, en la meva opinió,  hauria de provocar, una nova concepció de política social.  Radicalment preventiva.  La garantia d'igualtat ha de estar garantit  per una Renda Bàsica com un dret de ciutadania.


Mentrestant ja hauríem de treballar a favor d’una ràpida implantació d’una Renta Mínima Gargaritzada vinculada a la carència de renta i no al fet d' haver tingut treball remunerat i haver generat dret a altres prestacions econòmiques.  La ILP  de Catalunya és, en aquest sentit un bon referent.


Unes dades: A l’any 2010 Balears tenia una taxa de  cobertura de les llars potencialment demandants de rendes mínimes vàries de menys del 10%. I l’any 2011 la taxa de pobresa es va enfilar al 18,5  i la de risc d’exclusió al 24,5.


Bé per parlar  d’aquestes coses comencem el primer  debat del dia.  Ho  farem amb Pere Sampol que, segons el programa, ha de parlar d’alternatives econòmiques de l’esquera al  model econòmic especulatiu i amb Fina Santiago que  parlarà  de polítiques socials front a la crisi.


Bon i profitós debat i que no ens manqui el coratge per pensar en un futur millor per aquesta terra. Una nova prosperitat és possible.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada