diumenge, 24 de gener del 2016

Carta al govern de l'Ajuntament Palma


Benvolgut batle, benvolgudes i benvolguts membres de l'equip de govern de Cort:

Com que em consider amic d'alguns i algunes de vosaltres, i a bastants us conec personalment, no em ve de gust escriure cartes com aquesta. Però, tot i considerar que en els pocs mesos que fa que governau la ciutat de Palma, s'ha començat a notar el canvi a millor, us he de dir que em preocupa el retard en la posada en marxa d'alguns compromisos continguts en el document “Bases per conformar un govern de canvi a Palma”.
Concretament, em referesc a dues qüestions puntuals, que no requereixen molt pressupost. Són qüestions de voluntat política que tenen una gran càrrega transformadora. D'una banda, en el punt 18 (Hisenda i Innovació) del citat document de compromisos s'afirma: “Realitzarem una avaluació externa del deute”. Lamentablement, almenys que es conegui, res s'ha fet de moment sobre aquesta matèria. L'avaluació del deute municipal és fonamental que es faci amb la participació de la ciutadania. Necessitem saber per què aquest any es destinen cada dia 135.000 euros del pressupost municipal a pagar el deute amb els bancs. Realment aquest deute està justificat? És legítim? Amb les necessitats socials que tenim a Palma, no és possible un ritme de pagament més lent? La ciutadania vol saber, per a empoderar-se. Per exercir el dret de ciutat.
D'altra banda, el Codi Ètic subscrit per PSOE-PSIB, MÉS per Palma i SOM Palma us compromet a la “Prohibició de contractació amb l’Ajuntament d’aquelles empreses que operin o tinguin sucursals en paradisos fiscals, així com d’aquelles que no respectin els drets laborals dels seus treballadors i treballadores”. La pregunta és clara i pertinent: Quan? No sigui cosa que, per fer-ho massa tard, no pagui la pena.
Aquest compromís de realitzar una compra i contractació pública lliure de paradisos fiscals i responsable amb el treball digne no és massa complicat posar-ho en pràctica. El marc jurídic de la contractació pública possibilita sobrerament que els organismes públics puguin exigir que les empreses que vulguin accedir a contractes públics demostrin ser fiscalment responsables i no desenvolupin pràctiques d'elusió fiscal. És més, atès que aquest tipus de pràctiques minva la capacitat de finançament dels organismes públics, resulta del tot coherent que, en aquest cas l'Ajuntament de Palma, tracti d'evitar beneficiar amb contractes a empreses que les duen a terme. En qualsevol cas, si ho consideren oportú i pel que pugui ser d'ajuda, tinguin en compte que Oxfam Intermón ha llançat la iniciativa Territoris Lliures de Paradisos Fiscals de forma conjunta amb la Plataforma per una Fiscalitat Justa. Pel que fa referència al compromís amb el treball digne en l'àmbit internacional, res millor que es concreti la forma de dur-lo endavant amb la participació dels sindicats, la Conselleria de Treball, i, si és necessari, amb l'ajuda de l'Oficina de la OIT a Espanya.
En definitiva, cal que poseu, com més aviat millor, el fil a l’agulla en aquestes dues qüestions.
Salutacions cordials i transformadores. Bon Sant Sebastià!
Publicat originalment a dBalears ( 18-01-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada