dijous, 17 de març del 2016

Segona Fira del Mercat Social

L'èxit que va tenir l'any passat la Fira de Mercat Social de les Illes Balears va ser indiscutible. Amb tota seguretat l'èxit de la seva segona edició  -que s'inaugura aquest dissabte, dia 19 de març, i que es prolongarà al diumenge- serà l'èxit que impulsarà la tercera edició d'aquesta fira imprescindible. L'esdeveniment, que és promogut per l'associació Mercat Social Illes Balears, tindrà lloc  a Palma, al pati de la Misericòrdia (aquí tenen el programa d'actes).


L'Economia Social i Solidària és ja una realitat en la nostra economia insular. De ben segur que la seva partició al PIB és cada any major. Però m'importen menys les dècimes de Producte Interior Brut que, per una banda, les capacitats d'aquest sector econòmic d’incorporar valors no exclusivament monetaristes o borsaris i, per un altra banda, la capacitat de resistència a la crisi econòmica i a la seva gestió neoliberal, tal com va posar de manifest l'Informe sobre l’Economia Social i Solidària a les Illes Balears 2006-2013, publicat per la Fundació Gadeso.

Però m'importa àdhuc més la capacitat objectiva de l'Economia Social i Solidària (ESS) d'innovar formes empresarials que permetin la construcció d'un món cohesionat, equitatiu, amb treball remunerat veritablement decent, i amb un veritable respecte als límits ecològics del planeta. Un creixement de l' ESS, amb un descens de l'economia capitalista crua i pelada, és part del mix per a un decreixement veritablement practicable i no només teòric.

Val dir que això de l’ESS no és una qüestió marginal i de “uns quants arreplegats”. Afortunadament comença a agafar el suficient volum per a ser un dels elements  del debat sobre la necessitat d'una altra UE. No debades el passat 28 de gener va tenir lloc, a la seu del Parlament Europeu, el Primer Fòrum Europeu d'Economia Social i Solidària.  Allà es va poder demostrar que les conclusions d'àmbit insular de l'Informe de Gadeso abans citat, són aplicables a l'àmbit europeu. I ho són tant des del punt de vista qualitatiu (l’ESS ha mostrat una resistència extraordinària a la crisi, a les retallades i a l'austeritat imposada perla UE), com des de un perspectiva  quantitativa (entorn de 14 milions d'ocupacions, el 6,5% de tota Europa, són d'empreses i entitats pertanyent a l’ESS).


Hi ha molts motius per a anar a aquesta Fira del Mercat Social de les Illes Balears.  Per a mi hi ha un que és  fonamental: Em resistesc a acceptar que el planeta, la cohesió social, la solidaritat, la democràcia amb impuls igualitari, o el mercat de debò (i no dopat de neoliberalisme) siguin productes amb obsolescència programada.

Publicat originalment a El Periscopi (17/03/2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada