dissabte, 18 de juny del 2016

La punta de l'iceberg dels crims masclistes


Les dades referides a 2015 que ens proporciona la "Estadística de Violència Domèstica i Violència de Gènere", publicada per l'INE el passat 7 de juny, són una informació interessant, però absolutament insuficient, especialment, pel que fa referència a la violència de gènere o violència masclista. Cal prendre en consideració que aquesta estadística únicament es refereix a les víctimes de violència de gènere amb ordre de protecció o mesures cautelars, inscrites en un Registre Central del Ministeri de Justícia que recull només dones amb aquestes mesures. El nombre de víctimes incloses en aquest registre és, com tots els estudis sociològics i demoscòpics testifiquen, únicament la punta de l'iceberg de la xacra de la violència i els crims masclistes.
Vegem, no obstant això, algunes dades d'aquesta estadística relacionades amb la situació a les Illes Balears: Del total de 822 víctimes, la majoria -530- estan compreses a la franja d'edat de 25 a 44 anys, 155 superen els 44 anys, i 137 (el 16,7%!) són menors de 24 anys. Val dir que, dels homes denunciats 513, 217 i 93 es situen, respectivament, en els grups d'edat anteriors. En qualsevol cas, el que em sembla més rellevant és la pujada en els últims anys del percentatge de víctimes menors de 24 anys que, en el període 2011-2015, s'ha incrementat en gairebé un 3%. Funciona millor el sistema que atorga protecció a les víctimes, o han augmentat els casos de violència de gènere entre la població adolescent i jove? Em tem que sigui el segon.
D'aquestes v dones, 404 van patir violència a mans del seu ex cònjuge, ex nuvi, ex parella de fet i/o estaven en procés de separació. Aquestes dades semblen indicar que el masclisme tolera malament que la dona trenqui amb la relació de parella. El "la vaig matar perquè era meva" segueix funcionant com a prova d'un sistema patriarcal encara ben present.
Pel que fa la nacionalitat de les dones incloses en el citat registre, les dades són els següents: Regne d'Espanya 455, resta d'Europa 168, Amèrica 149, Àfrica 38, Àsia 12 i Oceania 0. És rellevant la baixíssima xifra de víctimes de violència de gènere amb ordre de protecció o mesures cautelars africanes, asiàtiques i oceàniques. És alarmant.
Insistesc que aquesta "Estadística de Violència Domèstica i Violència de Gènere" cal llegir-la amb molta precaució, i sempre tenint present que les informacions que ens aporta són únicament indicis de la situació. Però aquests indicis crec que apunten al fet que tenim un seriós problema de masclisme entre la població adolescent i jove, que la misogínia segueix intensament present en les relacions de parella, i que en determinats grups de noves vingudes i nous vinguts està gairebé tot per fer en matèria d'eradicació de la violència de gènere.
Em sembla, doncs, de la màxima urgència que el Parlament de les Illes Balears aprovi d'una vegada el Projecte de llei d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears, i que es posi en funcionament l' "Observatori per a la Igualtat" que contempla l'article 18 del mencionat projecte de llei. Cal conèixer amb la màxima precisió la situació real de la xacra de la violència de gènere a casa nostra. Només així les polítiques públiques podran tenir la màxima eficiència i eficàcia per avançar cap a una societat veritablement igualitària entre dones i homes, i plantar cara, de debò, al masclisme assassí.
Publicat originalment a dBalears  (13-VI-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada