dimarts, 28 de febrer del 2017

Som una gran ETT


L'opinió pública i publicada, tant l'espanyola com l'insular, és bastant coneixedora i conscient de la gran precarietat laboral que caracteritza el mercat laboral estiuenc. Com els efectes de la Reforma Laboral del PP són extremadament tòxics per a l'estabilitat laboral i el treball remunerat d'una certa qualitat, cada vegada som més conscients que la precarietat laboral no és una qüestió conjuntural i/o estacional. Això ocorria abans, però ara s'ha convertit en la característica estructural -i de tot l'any- de la legislació laboral, engegada pel Govern de Rajoy des de l'any 2012.

L'anterior afirmació no és exagerada, ni fruit d'un determinat biaix ideològic. Ans al contrari, està basada en les dades dels informes sobre el mercat laboral. L'últim que he consultat és el volum publicat pel SEPE (l'antic INEM) que inclou una detallada estadística de contractes registrats en el conjunt del Regne d'Espanya durant el mes de gener de 2017, i del que val la pena ressaltar el següent:

En el conjunt d'Espanya, el 44,7% de contractes registrats tenen una durada de menys de 3 mesos; el 36,8% just arriben al mes; el 27,7% són contractes de 15 dies de durada com a màxim; i el % 23,4% no arriben ni a set dies (Vegin les xifres absolutes de contractes registrats a la pàgina 53 de l'informe del SEPE).

I a Balears? Malauradament, aquest informe ens proporciona una desagregació per Comunitats Autònomes que no ens permet calcular exactament els mateixos percentatges. Més lamentable és, però, que la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria del Govern, a través de l'Observatori del Treball de les Illes Balears (OTIP), no publiqui aquesta micro segregació de les durades dels contractes registrats. L'única aproximació és que en el passat mes de gener, del total de 30.645 contractes registrats, el 41,25% tenien una durada inferior als 3 mesos. Però no s'entén que s'ocultin les dades dels que tenen durades inferiors a aquests tres mesos. És una informació absolutament imprescindible per a analitzar el tarannà del mercat laboral illenc. És exigible que se li doni la màxima difusió a aquestes dades, encara que vagi en detriment de discursos una miqueta triomfalistes sobre creació d'ocupació, i número d'afiliacions a la Seguretat Social.

En qualsevol cas -per la tendència històrica de temporalitat que el model econòmic de les Illes Balears provoca-, no és arriscat afirmar que les dades de contractacions de molta curta durada a casa nostra no són molt diferents que les d'àmbit estatal. És a dir, es pot afirmar, amb plena seguretat i sense embuts, que l'anomenat mercat laboral d'Espanya i de les Illes Balears s'haconvertit en una gran Empresa de Treball Temporal (ETT).

¿Cal recordar que les ETTs pertanyen al món del neoliberal "dret a l'ocupació", i no al del socialment desitjable "dret del treball"?

Publicat originalment a El Periscopi (01-III-2017)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada