dimarts, 17 d’octubre del 2017

TOT INCLÒS: El Documental

Rousseau va dir que "l'estat social serà avantatjós per als éssers humans només quan tots posseeixin alguna cosa i cap tingui massa". Efectivament, ha passat molt temps des d'aquell 1762 en què Jean-Jacques Rousseau publicà el seu cèlebre llibre titulat "El contracte social; o, principis del dret polític", més conegut simplement com "El contracte social". No obstant això, idees, com la reproduida entre cometes, d'aquest gran protagonista de la Il·lustració, que, amb reflexions sobre la llibertat i la igualtat dels homes sota un Estat instituït per mitjà d'un contracte social, tant va influir en la Revolució Francesa, resulten -matisades per l'evolució del polièdric pensament emancipatori i igualitari- molt útils per analitzar algunes realitats actuals.

Per exemple, a casa nostra és molt majoritària la concepció que vivim en un estat social de "mig benestar" perquè "vivim del turisme". És més, diria que tal concepció s'ha convertit en una ideologia que ha esdevingut, gairebé, hegemònica. Però, realment aquest viure del turisme ens garanteix que "tots posseeixin alguna cosa i cap tingui massa"? Evidentment, no, i, per això, cada vegada som més la gent que parlam del "malviure del turisme", i, el més important, creixen el pensament i els moviments socials crítics amb els processos econòmics-turbo capitalistes que imposen el tot turisme.

Un dels col·lectius que més ha contribuït a Mallorca a qüestionar el pensament turístic únic ha estat el grup editor de "Tot inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes". Cada any, des del 2014, han editat, en paper i en format digital, quatre monogràfics, de distribució gratuïta -i autofinançats amb aportacions voluntàries-, que són absolutament imprescindibles per al pensament turístic crític o contra hegemònic.

Ara, al mateix temps que segurament ja estan pensant en el monogràfic de 2018, estan embardissats en un nou projecte certament ambiciós: La realització d'un documental que "posa al damunt de la taula la realitat incòmoda que una bona part de la societat mallorquina prefereix defugir".

Però, perquè això sigui possible, fa falta un mínim de recursos econòmics que es pretenen aconseguir mitjançant aportacions de la ciutadania amb una campanya de crowdfunding a la plataforma Goteo, o amb aportacions directes per transferència bancaria.

Al moment d'escriure aquestes línies -gairebé  a l’hora del vermut del diumenge 15 d’octubre-, la campanya a Goteo estava a tocar els objectius de la primera fase, però hi manca un impuls en aquests darrers dies. Tant de bo es desbordin els objectius marcats. Per això, els convid a participar en el finançament d'aquest documental que, de ben segur, serà molt realista i gens surrealista, però que ajudarà a allò que suggeria el gran impulsor del moviment surrealista, André Breton, "transformar el món [en aquest cas Mallorca] com volia Marx, i canviar la vida [desturistitzando-la] com proclamà Rimbaud". Som-hi!

Publicat originalment a dBalears (16-X-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada