dimecres, 16 de maig del 2018

Els ‘sense complexos’ d’Exceltur



Publicat originalment a Jornada (08-05-2018)

Exceltur, el lobby de les empreses espanyoles més importants amb interessos turístics, acaba de presentar un «estudi sobre l’ocupació en el sector turístic». La intenció és, sens dubte, influir sobre diverses taules de negociació de convenis col·lectius i de «diàleg social» que ara mateix hi ha obertes amb les administracions en el sector turístic.
La conclusió més cridanera de l’informe de l’«aliança per a l’excel·lència turística» —així de pomposament es defineix Exceltur— és que no ha paït gens bé la visibilitat que han aconseguit les kellys, és a dir, «las que limpian» els hotels. Els darrers anys, les cambreres de pis han aconseguit —molt més que altres treballadors i treballadores del sector, igualment precaritzats— que les pèssimes condicions de treball i salarials que pateixen (externalitzacions, jornades a temps parcial no desitjades, contractes temporals de molt curta durada, ritmes, càrregues de treball i sobreesforços que no resisteixen la més elemental prevenció de riscos ergonòmics, malalties d’origen laboral sense reconeixement com a malalties professionals, salaris de pobresa laboral...) siguin prou conegudes per l’opinió pública en general.
Però, d’aquesta situació, allò que únicament preocupa i ocupa els poderosos del turisme és la «notable repercussió pública i el dany reputacional al conjunt del sector». Com que la cobdícia és insaciable, el màxim propòsit d’esmena que són capaços de fer és el reconeixement de «l’existència d’algunes pràctiques laborals, que sens dubte encara tenen un notable recorregut de millora en algunes branques d’activitat i empreses del sector».
Amb tot plegat, l’informe d‘Exceltur té un únic objectiu: mantenir la reforma laboral del PP, és a dir, la més gran i més eficaç maquinària jurídica del neoliberalisme sense complexos per generar precarietat i desigualtat. La decència democràtica aconsella fer exactament el contrari. Perquè, citant Manuel de Pedrolo a Tocats pel foc: «—Hi ha res més indigne que ser explotat? —Sí, explotar».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada