dijous, 4 d’abril del 2019

Acció global contra els paradisos fiscals



Publicat originalment a dBalears (01-04-2019)

El 3 d'abril de 2019 és el dia d'acció global contra els paradisos fiscals. Veritablement, tal com diu aquest manifest, la traducció correcta de la denominació original en anglès de "tax havens" és caus o refugis fiscals. En qualsevol cas, per aquestes contrades s'ha popularitzat la denominació de paradisos fiscals. Certament, només són uns paradisos per a una minoria, que esdevenen inferns per a les grans majories. Els fenòmens del frau fiscal, l'evasió fiscal, i el blanqueig de capitals van íntimament associats a les grans diferències de l'actual fase del capitalisme globalitzat, és a dir, a l'acumulació de riquesa d'unes poques persones, i a vides precàries per a moltes persones
Enguany el dia d'acció global contra els paradisos fiscals coincideix amb l'aprovació el proppassat 26 de març pel Parlament Europeu de l'informe final de la Comissió Especial sobre Delictes Financers i Evasió i Elusió Fiscals (TAXE 3) que, entre altres coses, demana que els estats membres de la UE adoptin mesures contundents per fer front al frau fiscal, l'evasió fiscal, i el blanqueig de capitals, alhora que lamenta la falta d'avanços en la lluita contra aquest robatori a l'engròs que practiquen impunement les elits riques i molt riques. L'informe del Parlament Europeu, entre altres propostes concretes, reclama uns tipus efectius en l'Impost de Societats arreu de la UE, una fiscalitat corporativa comuna, i eficaces mesures de transparència i de lluita contra els canals d'evasió i frau. Val a dir que són propostes que van en sentit invers a les rebaixes indiscriminades d'impostos que fan la dreta, la dreta extremada, i l'extrema dreta. Tingui's en compte ara que s'apropen les eleccions espanyoles i europees dels propers 28 d'abril, i 26 de maig, respectivament.
Sens dubte, contra els paradisos fiscals també hi han de batallar les institucions autonòmiques, insulars, i municipals. En aquest sentit, seria força interesant que es generalitzessin acords com el que el Ple de l'Ajuntament de Palma va aprovar el 28 de juliol de 2016. Però, a més d'acords, és imprescindible acomplir allò que s'acorda.  Malauradament, el grau de compliment de l'esmentat acord per part de l'Ajuntament de Palma és, que se sàpiga, nul.
Seria una negligència imperdonable oblidar que l'existència de refugis o caus fiscals està associada a la falta de transparència. Una absència de transparència molt comuna a les monarquies europees, particularment a l'espanyola. Un motiu més per votar a favor de la República a la consulta popular sobre el model d'Estat. Jo votaré a Palma diumenge 7 d'abril de 10 h a 14 h a la Plaça Fleming. Som-hi!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada