divendres, 7 de juny del 2019

Vacances. Pau. Llibertat al Sàhara Occidental


Publicat originalment a Dario de Mallorca (28-05-2019)

L'origen de la paraula "vacances" prové del llatí "vacationis" per definir una dispensa d'un treball o una obligació, temps en què un càrrec estava vacant o desocupat. I, tanmateix, més enllà dels orígens etimològics, el que aquí interessa posar en relleu és la gran rellevància històrica del concepte "vacances". Al cap i a la fi, el fet de poder gaudir-ne de vacances és el resultat d'una lluita per la igualtat de drets en el segle XVIII. No hi ha llibertat sense garantia d'existència material, i, alhora, no es pot estar “esclavitzat” a temps complet per garantir dita existència material. Les vacances són, idò, part de la llibertat. Ho són malgrat que enguany commemorem només el vuitanta-tres aniversari del Conveni de l'Organització Internacional del Treball sobre vacances pagades. Aquest conveni de l'OIT va ser l'espurna per a l'evolució, ampliació, i consolidació d'aquest dret a les vacances, tal com el coneixem avui en dia.
L'absència de guerra és, sens dubte, quelcom importantíssim. Però, alhora, no es pot negligir que, només l’absència de guerra, no és la pau. Altrament dit, no hi ha pau sense justícia en totes les seves dimensions. En paraules de Rigoberta Menchú "mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió difícilment podrem aconseguir un món de pau". És a dir, sense el compliment de la Declaració de Drets Humans Universals, consagrats per la Declaració Universal de l'ONU, inclús en absència de conflicte bèl·lic, no es viu en una situació de veritable pau. Aquesta és la situació en la qual, fa ja gairebé quaranta-quatre anys, viu el poble sahrauí, tant en els territoris ocupats militarment pel Regne del Marroc, com en els Campaments de Refugiats de Tindouf, instal·lats la Hamada algeriana.
Lligar vacances i pau ve a tomb de la necessitat –goig i compromís- que tinc de comentar el programa Vacances en Pau, que és un dels projectes més importants que duu a terme l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears. És un programa prou conegut per la societat mallorquina -i molt estimat per les famílies que hi han participat-, que consisteix en l'acollida d'infants sahrauís, de 8 a 12 anys, per part de famílies mallorquines durant els mesos de juliol i agost. És un acte de solidaritat amb aquests nins i nines, que necessiten fer vacances de les duríssimes condicions de tota mena que pateixen en els campaments de refugiats, i que, per raons climatològiques, s’agreugen en aquests mesos centrals de l'estiu. Participar en el programa Vacances en Pau és, també, un acte de solidaritat i compromís amb la justa causa de l'autodeterminació i independència del Sàhara Occidental. És, en definitiva, una contribució cabdal amb la pau de debò, i la llibertat del poble sahrauí.
Encara hi sou a temps de participar-hi. Per fer-ho, posau-vos en contacte amb l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (telèfons 971425326 i 971728839, correu electrònic vacancesenpau@gmail.com). Ben segur gaudireu d'una experiència inoblidable. Som-hi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada