dimarts, 18 de gener del 2011

PLA PER MILLORAR L’OCUPACIÓ?

El president del Govern, Francesc Antich, dirigint-se a orientadors laborals, tècnics d'intermediació i directors d'oficina del SOIB.

El Govern de les Illes Balears ha posat en marxa un paquet de mesures que han qualificat “d’impuls per a l’ocupació jove i la reactivació i inserció laboral”. Amb un pressupost estimat de més de vint-i-quatre milions d’euros es pretén que hi hagi 10.000 persones aturades beneficiades per les actuacions previstes.

No tinc cap dubte sobre la necessitat que les administracions públiques facin actuacions en matèria de polítiques actives d’ocupació, però crec que en aquest paquet hi manca una contextualització sectorial de la crisi d’ocupació i li sobra bona voluntat. És un programa car (2.400 euros per beneficiari) i alhora és una barreja de contractacions directes per compte de corporacions locals, processos de requalificació professional, implantació d’un salari d’inserció per a persones aturades de llarga durada, incentius a la contractació de joves (fins i tot per la substitució de les jubilacions avançades) i d’una modesta iniciativa de millora en la intermediació del SOIB.

No conec el grau de consens que hi ha amb els agents socials ni els compromisos amb els empresaris, però hi veig en falta una major coordinació amb el Sistema de Serveis Socials i una priorització clara en les actuacions adreçades a col•lectius de persones aturades procedents de determinats sectors. A tall d’exemple: si hi ha una Comunitat Autònoma que necessita un pla de xoc per fer front a l’atur del sector de la construcció, aquesta és Balears, i si alguna Comunitat Autònoma necessita una política activa per millorar l’ocupabilitat en el sector turístic adreçada als joves aturats amb abandó prematur del sistema educatiu, aquesta és Balears. O no?

Per cert, crida l’atenció que en la documentació oficial del pla es digui que “la principal via de generació de noves oportunitats de feina és el relleu dels treballadors que arriben a l’edat de jubilació”. Idò, millor no endarrerir-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada