dilluns, 14 de juliol del 2014

Balearització de qualitat

Tot l'esdevingut aquests dies entorn del turisme de borratxera&sexe en el carrer de Punta Balena de Magalluf és un símptoma molt evident de la nova balearització. Ja no n'hi ha prou amb capolar la costa amb construccions turístiques i residencials. Als danys acumulats cal afegir-hi la imbecil·litat negacionista de la necessitat d'introduir canvis en el model turístic que, insistesc una vegada més, implica assumir que el producte turístic balear és el territori i el paisatge, i no les infraestructures d'allotjament. És a dir, el turístic és cosa del conjunt de la societat i no de la reduïda elit hotelera. Els turistes -via taxa- han de contribuir a la sostenibilitat d'aquest territori i paisatge per garantir la seva resiliència ecològica.

La nova balearització consisteix en prostituir el concepte de “qualitat turística”. Fins ara hi havia un cert consens en definir qualitat turística com aquella sensació del client que superava les seves expectatives inicials. La qualitat del neoliberalisme triomfant és elitisme de luxe. Si no, què haurà volgut dir el nostre inefable Conseller de Turisme i Esports, Jaime Martínez, en afirmar “¿Ocio nocturno y diversión? Absolutamente sí, pero de calidad”, parlant de les fel·lacions col·lectives filmades i difoses per mig món?

Aquest nou concepte de balearització de qualitat neoliberal comporta nous problemes: Privatització d'espais públics (platges), desregulació de les noves realitats turístiques, i acceleració de l'oligopoli en la touroperació. En definitiva: Una ofensiva per terra, mar i aire a tot el que faci olor de democratització del negoci turístic.

El pub-crawling o les party-boats necessiten ser regulats ja. Però amb això no hauríem de despista'ns dels assumptes pendents de regular des de fa massa temps, com ara, el tot inclòs (autèntic Cavall de Troia de la “cutrelització” de les zones turístiques), l'oferta d'allotjament extra hotelera. Sigui com sigui, un fastigós vídeo amb imatges que es repeteixen cada nit estiuenca des de fa anys, no ha de tapar els nous desafiaments als quals una societat turística com la balear ha d'encarar amb intel·ligència.

Al meu entendre els temes de debat turístic d'aquest estiu haurien d'haver estat: a) Quines repercussions tindrà l'imparable consum col·laboratiu en turisme (vegin una molt recomanable informació en el nombre de juliol-agost de la revista Alternativas Económicas). b) Fins a quin punt es consoliden els escenaris de creixements turístics sense creixements d'ocupació. c) Les conseqüències de la financiarització de les infraestructures turístiques (hotels) i els processos de concentració dels grans TTOO (a tall d'exemple la fusió TUI Travel i TUI AG). En aquest sentit, els confés que he estat temptat a titular aquest article d'una altra manera: “Fel·lacions turístiques massa grans per a deixar-les caure” en analogia amb allò del credo neoliberal segons el qual alguns bancs són massa grans per a deixar-los caure.

Però mirin per on el debat va d'excessos i de qualitat. Potser sigui per això que en volen obligar a comptabilitzar com a PIB el negoci de la prostitució i de la droga.


Publicat a El Periscopi ( (VII-2014-)



Foto R. Borràs (Stedelijk Museum, Absterdam ). Obre de Peter Shire

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada