dimecres, 22 d’abril del 2015

Noticies que són mitges veritats (o “la repera patatera”)

Supòs que la casualitat va voler que ahir dos mitjans de comunicació escrits publiquessin dos titulars que, aparentment, transmetien notícies sustentades en dades socioeconòmiques positives. Estic convençut que els redactors d'ambdues notícies i els professionals que van construir sengles titulars van complir perfectament amb el seu ofici, que no és un altre que el d'informar. Però una cosa és la informació, i una altra analitzar les dades manejades. Probablement aquestes dues notícies publicades ahir haurien tingut un altre titular i un biaix diferent si s'hi hagués analitzat el context d'un mercat laboral i d'un teixit empresarial que, amb els anys de crisi -i les polítiques aplicades per, suposadament, combatre-la- s'han transformat profundament. En els àmbits sociolaborals gairebé res funciona igual ara que abans de la Reforma Laboral de 2012 i d'algunes reformes del tsunami del PP de Bauzá. S'han creat marcs conceptuals no comparables.

El titular de la primera notícia era: “Las empresas baleares crecen un 4,1% y mejoran ya la cifra de 2010.” Insistesc que aquesta és certa, però no es matisa si aquest creixement d'empreses obeeix al fet que hi ha més empresaris o hi ha empresaris amb més empreses. A hores d'ara el que interessa saber és quin efecte té en el teixit empresari illenc l'externalització empresarial i la eliminació de la unitat d'explotació dels hotels legalitzada per la Llei de Turisme de Bauzá & Delgado. És pertinent interrogar-se fins a quin punt s'ha generalitzat l'exemple d'un hotel que en tota la seva història –va començar a funcionar en els anys 60- havia estat d’una sola empresa, i aquesta temporada ha reiniciat la seva activitat sent un conglomerat de tres empreses i, per a més conya, per primera vegada ha subcontractat el servei de bugaderia.

En la segona de les notícies s’afirmava: “El adelanto de la temporada provoca un récord de fijos discontinuos en marzo.” Avançament de quina temporada? De la turística? Ho dubt. Resulta que en el mes de març de 2015 hi ha 5.339 afiliacions a la Seguretat Social de Fixos Discontinus més que el mateix mes de l'any anterior. Però també és cert que el total d'afiliacions en el sector d'hostaleria (serveis d'hostalatge, menjars i begudes) té un augment interanual de 6.422. La proporció d’afiliacions de FFDD en relació el total és excessiva (si ens atenim a la història) per tal d’atribuir tot el creixement de FFDD a l'inici de la temporada turística. Allò realment important és saber que cada vegada hi ha més persones amb relació laboral de FFDD en activitats que no tenen res a veure activitats turístiques cícliques. Conec alguns sabaters, paletes, netejavidres i fins a un informàtic que és FFDD discontinu d'estiu, i a l'estiu és substituït per un altre FFDD d'hivern. A Balears el contracte de Fix Discontinu ha passat de ser una solució laboral a l'estacionalitat, a ser una peça més de la precarització de les relacions laborals i socials.
En fi, ens han canviat les normes del partit. No podem analitzar-ho sense tenir en compte el nou reglament. Si es fa, surten interpretacions que són, com la informació del director de l’Agència tributària espanyola, “la repera patatera”. 


Publicat originalment a www.elperiscopi.com (22-04-2015) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada