dilluns, 22 d’agost del 2016

PIB a l'alça, població aturada menys protegida

En pocs dies hem conegut dades socioeconòmiques de Balears prou importants: des de l'EPA, passant per l'atur registrat i les afiliacions a la Seguretat Social del mes de juliol, fins al creixement del PIB del primer trimestre de 2016 (+4,2% interanual), o la previsió de creixement d'aquest Producte Interior Brut (PIB) per a 2016, que ha estat revisada a l'alça pel Govern arran de l'evolució de tots els indicadors econòmics. Les previsions són d'un creixement del 4% anual del PIB Balear. De tot això, se n'ha parlat amb profusió i, per tant, no hi insistiré.

Del que s'ha parlat bastant menys és de la decreixent protecció de la població aturada illenca. Val la pena detenir-se en aquesta dada socioeconòmica –que en altres llocs, a tall d'exemple als EUA, faria córrer rius de tinta i provocaria un encès debat polític–, i per fer-ho, res millor que acudir a  l'informe que, sobre les dades de l'EPA, realitza cada trimestre el tècnic d'ocupació Enrique Negueruela, i que s'ha convertit en referència.

Les dades bàsiques referides a Balears són les següents: a) Menys d'una de cada quatre persones aturades està protegida, un 23,3%. b) Les dones tenen una taxa de protecció per desocupació tres punts inferior als homes. c) La taxa de protecció menor la tenen, amb un 8,2%, les persones aturades menors de 30 anys. d) Des de 2011, la taxa de protecció ha disminuït un 18,9%.


És a dir, començam agost amb bones dades de creixement del PIB i pèssimes dades sobre prestacions per desocupació. Algú hauria de recordar als que bravegen de " constitucionalistes" que el creixement el PIB no és una obligació constitucional i, per contra, l'article 41 de la Constitució diu: "Els poders públics mantindran un règim públic de Seguretat Social per a tots els ciutadans, que garanteixi l'assistència i prestacions socials suficients davant situacions de necessitat, especialment en cas de desocupació". Més clar... aigua!

Publicat originalment a l'Ara Balears (03.VIII-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada