divendres, 29 de juny del 2018

Pensar per avançar



Publicat originalment a diari JORNADA (22-06-2018)

El Col·lectiu Alternatives va fer l’aparició pública el maig del 2016. Ho va fer de la mà de les Fundacions Darder-Mascaró i de la Fundació Gabriel Alomar (és a dir, els «laboratoris d’idees» emparentats amb MÉS per Mallorca i el PSIB-PSOE). Posteriorment, s’hi han sumat altres col·lectius i persones de diferents tonalitats de l’esquerra illenca. Durant mesos s’han dedicat a la tasca de penar, fins que aquesta setmana han presentat un document amb les seves primeres reflexions i amb l’anunci d’una proposta concreta d’indicadors de sostenibilitat en els mesos vinents.

El subtítol del document, «Sector públic, planificació i sistemes d’informació: Alguns instruments per al canvi social», dona pistes bastant precises dels trets claus d’aquestes reflexions, sintetitzades en unes poques pàgines amb una contundent claredat. No debades, comencen afirmant: «Tot projecte de bon govern de les persones i les coses exigeix una cosa tan simple i complexa alhora com és el coneixement de la realitat sobre la qual es governa». És tan obvi que fa vessa haver-hi d’insistir!

Enfront del cofoisme envers les grans xifres macroeconòmiques i del mercat laboral illenc, el Col·lectiu Alternatives dibuixa un panorama social de gran complexitat que requereix pensar estratègicament, i no només en funció de conjuntures electorals. Enfront del «qui dia passa any empeny», es reivindica la informació com a clau de volta de la planificació estratègica i s’adverteix d’algunes mancances estructurals en l’activitat de programació del minso sector públic nostrat.

Algú —crec que Bob Kennedy— va dir que «el PIB ho mesura tot, menys el que fa que una vida mereixi ser viscuda». Idò, parafrasejant-lo, hom podria dir que «la competitivitat ho mesura tot, menys la sostenibilitat d’una economia decent». Per això, és molt urgent, en paraules del Col·lectiu Alternatives, «construir un pensar col·lectiu d’una manera més moderna, científica, participativa i democràtica». En definitiva, el títol del dit document és la clau: «Pensar per avançar».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada