divendres, 15 de juny del 2018

Llibertat d'expressió


Publicat originalment a dBalears (11-06-2018)

No em cansaré de recomanar el darrer llibre de Rob Riemen titulat "Per combatre aquesta època. Dues consideracions urgents sobre el feixisme". A parer meu, és un excel·lent text contra la banalització del feixisme, i, alhora, contra la negació de l'actual existència del feixisme. També és una reivindicació radical del paper cabdal que té, per barrar el feixisme del segle XXI, la cultura i el pensament crític.
Riemen escriu: "Aquí, en aquesta societat amarada de ressentiment es va cultivar -i es cultiva de nou- la por a la llibertat i l'aversió a tot el que és diferent". Val a dir que, els programes de càstig social, implantats per les polítiques d'austeritat compulsiva, són els responsables principals d'aquest ressentiment del qual parla Rob Riemen. Dit sense embuts: per empobrir les poblacions no riques i implantar el pensament únic de la política de la desigualtat, el neoliberalisme necessita ser repressor. En aquest context, la repressió de la llibertat d'expressió és prou important.
La repressió de l'obra artística d'uns titellaires, d'uns rapers, d'un novel·lista, d’un artista d'arts visuals ... o d'uns sindicalistes, d'uns tuitaires, d'un pallasso (per cert, que digne i imprescindible és la professió dels pallassos i pallasses!)... o l'existència de presos i exiliats polítics catalans i de preses i exiliades polítiques catalanes, la banalització del delicte d'odi per condemnar injustament als al·lots de Altsasu, etc., és conseqüència de l'anomenada Llei Mordassa, i d'un Codi Penal repressor que cal contextualitzar en el marc del, diguem-ho així, neoliberalisme de la por.
Cal, doncs, que ens sacsegem les pors. Com més atemorits ens vulguin, més rebels hem de ser! En aquest sentit aquesta setmana no crec que hi hagi res més rellevant que la  #SetmanaLlibertatExpressió i,  com a part d’ella,  "els 3 dies per la llibertat d'expressió". Tot recordant Maria-Mercè Marçal: "Ai, la por per timoner, / no vull tan mala companya!", som-hi!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada