dilluns, 8 d’octubre del 2018

Governs dels Acords pel Canvi: Impulsant decepcions


Se'm gira feina per inventariar les decepcions amb els Governs dels Acords pel Canvi. Vaig col·leccionant decepcions (grans, mitjanes, i petites) perquè em resistesc a acceptar que aquesta legislatura sigui una oportunitat històrica perduda per a un canvi de debò.
La darrera de les decepcions -fins al moment d'escriure aquestes línies- s'ha produït la setmana passada en conèixer la notícia segons la qual "Balears tendrà per primera vegada un índex de competitivitat turística gràcies a la col·laboració de Turisme i la Fundació Impulsa Balears". Presteu atenció: La vicepresidenta del Govern i Consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha signat un conveni amb la Fundació Impulsa Balears (una entitat privada de l'àmbit de la gran patronal CAEB) perquè ens digui si el sector turístic illenc és o no competiu (sic). Segons explica la nota del govern aquest "índex de competitivitat turística s'elaborarà amb paràmetres que afavoreixen el desenvolupament econòmic sostenible per aproximar el patró de creixement balear al de les regions europees més avançades i permetrà fer-ne un seguiment". Com res es diu de quins paràmetres s'empraran, ni del que entén la Fundació Impulsa Balears per "regions europees més avançades", m'he posat a tremolar. Des d'àmbits empresarials i acadèmics neoliberals sovint es postula que les regions més avançades són aquelles amb mercats laborals turboprecaris, desfiscalització a balquena, i mínima regulació sectorial.
Amb una dotació econòmica de 65.000 € se'n pot fer molta d'ideologia del concepte de productivitat neoliberal! D'una esquerra mínimament transformadora hom esperava manco cultura del mercat, i més d’alguna cosa semblant a un Índex turístic d'excel·lència (concepte molt diferent del de qualitat turística), i de justícia social i ecològica, en la línia del que fa uns mesos proposava el Col·lectiu Alternatives en un document titulat "Pensar per avançar. Sector públic, planificació i sistemes d'informació: Alguns instruments per al canvi social".
Tot plegat hi ha una pregunta clau: ¿Estaria el govern en disposició d'impulsar i finançar un treball semblant al que en el 2003 rubricaren Neus Andreu, Macià Blàzquez, Sofia López, Llorenç Mas, Jaume Mateu, Felip Morell, Ivan Murray, i Gloria Truyols sota el títol de "La mesura de la sostenibilitat del turisme a les Illes Balears. Indicadors de Sostenibilitat del Turisme a les Illes Balears"? S'accepten messions!
I tanmateix com, en paraules de Tony Judt, “sense idealisme, la política es redueix  a una mera comptabilitat social, a l’administració  diària d’homes i coses. Els conservadors poden sobreviure perfectament a un escenari així. Per a l’esquerra, però, és una catàstrofe”: #AutopistaMai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada