divendres, 1 de juny del 2012

La qüestió social i Iniciativaverds


Iniciativaverds  farem el nostre segon congrés a mitjans del mes de juny. A mi em suggereix tres reflexions:

1.- Podem estar satisfets de la tasca feta en aquest curt espai de temps. El panorama polític mallorquí no seria el mateix sense el referent ecosocialista amb organització, discurs, presencia a les institucions i a les mobilitzacions socials ciutadanes. Les esperances d’un canvi de les majories polítiques és, al meu parer, directament proporcional, a la consolidació i extensió de la Coalició  PSM-IV-ExM.

2.- Em sembla que la tesis “Un partit en moviment, amb els moviments i en conflicte” és especialment important per dues raons: La primera perquè  a qualsevol programa emancipador l’ ideal de la igualtat  real  ha de ser-hi sempre present i, per una altra banda,  no s’ha de deixar de prestar atenció a la lluita sindical  ja que  les normes i institucions del anomenat mercat de treball són essencials per equilibrar els poders  que afecten  a les persones mentre estan treballant (la democràcia ha entrat molt poc a les empreses), i per donar oportunitats de treball per les qui no en tenen.

El discurs conservador comporta una deriva  brutal cap a la mercantilització del treball, el socialdemòcrata  és més gradual: El primers aposten per la flexibilització sense contrapartides, el segons per combinar la flexibilitat amb la seguretat. El discurs alternatiu  és parlar de democratització radical de les relacions laborals, de dret garantit a la subsistència (Renda Bàsica)

 3.-  En el futur immediat haurem de aclarir el nostre concepte pràctic (no només teòric) del binomi “creixement – decreixement”. De moment només sóc capaç d’avançar que cada dia tinc més clara la inviabilitat d’un capitalisme verd  i  que és possible crear demanda i activitat econòmica sense que hi hagi creixement depredador del planeta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada