divendres, 8 de juny del 2012

Opinions que m'interessen especialment:MANIFEST CONSELL DE LA SOCIETAT CIVIL DE MALLORCA


Després d’un any de desgovern del PP, seguim reclamant: “Pels drets de la ciutadania, prou de retallades”

El passat 4 de novembre de 2011 les entitats que constituírem el CONSELL DE LA SOCIETAT CIVIL DE MALLORCA, alhora que cridàrem a la ciutadania a manifestar-se al carrer de forma massiva, contundent, exigent i pacifica, expressàrem que “davant els atacs de les institucions públiques de les Illes Balears als drets socials de la ciutadania, i davant els intents d’ofegament de la xarxa associativa que fa feina per garantir-los, nosaltres, representants de la societat civil mallorquina, ens unim per fer front comú a les retallades...”.


Des d’aleshores els atacs al benestar social; als drets laborals i sindicals; a l’autogovern; al sector públic, d’una manera molt especial en sanitat i educació; a la llengua i la cultura pròpia; als mitjans de comunicació públics –tancament de RTVM i castellanització i control d’IB3-; al territori; als drets cívics (a la igualtat real de les dones i els homes, a la joventut, a la població LGTB, als nouvinguts, etc...); al transport públic; a la conservació del territori; al dret democràtic a la memòria, i, en definitiva, a les organitzacions democràtiques i populars que articulen la societat civil, no han aturat. Els governants del PP practiquen un antidemocràtic menyspreu cap a totes aquelles persones i entitats socials que tenim una opinió critica amb el seu quefer polític.

Tenim propostes i alternatives; per això exigim el dret democràtic al consens social, i ho feim essent ben conscients que les posicions de partida són radicalment confrontades, perquè cercar el pacte és consubstancial a una forma democràtica de governar. Fer el contrari, com fa el PP, és crispar la societat i engegar perillosos processos de descohesió social i de deslegitimació d’una part de la ciutadania i de les seves organitzacions.

Cal no oblidar que el PP va guanyar les eleccions prometent que crearia llocs de feina i que preservaria l’estat del benestar, i que tot plegat ha demostrat ser, una vegada més, una gran mentida. Ben al contrari, hem assistit a la posada en marxa d’una sèrie de mesures duríssimes cap als més febles (acomiadament de centenars de persones, pujades d’imposts, retirada d’ajudes...) que contrasten amb la màniga ampla cap als poderosos (tolerància cap al frau fiscal, negativa a implantar l’impost de patrimoni i a investigar els possibles delictes de la banca, submissió davant les màfies financeres i l’Europa de l’euro). L’any transcorregut ha estat marcat per mostres constants d’ineptitud, ineficàcia i manca de resultats, dins un estil de governar caracteritzat per la falta de planificació, la improvisació i els pegats constants. Tot això posa en qüestió la llegenda de bons gestors de què ha presumit sempre el PP. El cinisme i la insensibilitat amb què han posat en marxa les seves retallades han provocat unes cotes de desgast i de desafecció sense precedents en època democràtica.   

Bauzá està governant de manera poc transparent, com ho demostren els seus negocis privats. A més, aquest Govern s’ha caracteritzat pel seu servilisme envers Madrid, que l’ha duit, per fer mèrits, a ordenar les majors retallades de l’estat i a no reivindicar-hi els drets dels ciutadans de les Balears. Bauzá ha demostrat estar disposat a sacrificar el país que presideix a canvi de la seva carrera política personal.

No ens enganyem: La crisi econòmica és una excusa per avançar cap a una societat més desigual, més inculta, més descohesionada, més insolidària. Mentrestant, l’atur no ha deixat de créixer fins a taxes del 28% i hem assolit el record  històric de 163.900 persones.

No obstant la societat civil de Mallorca ha estat a l’alçada de les circumstàncies a la hora de respondre a les agressions:


- Mai s’havia articulat un moviment, tan plural en iniciatives i tan constant, com el de defensa del català. Bona prova de això són la manifestació del 25 de març que, amb el lema de “Sí a la nostra llengua”, mobilitzà 60.000 persones; la vaga de fam de Jubilats de Mallorca; o la campanya Enllaçats pel català. També es nota en les mobilitzacions contra el president Bauzá quan es passeja pels pobles per assistir a actes de partit en cotxe oficial i envoltat de guàrdies civils que pagam els ciutadans.

- Totes les vegades que la ciutadania ha estat cridada per defensar els drets socials i laborals, els sindicats, tot i que han hagut de suportar atacs més que barroers per part del poder, han aconseguit un inqüestionable èxit de mobilització, com ho demostrà la manifestació de la vaga general del 29 de març, amb 50.000 persones al carrer reclamant l’aturada de la reforma laboral.

- Per molt que ho intentin, la lluita per la igualtat real de dones i homes, pel dret a l’avortament, a la memòria democràtica, a l’autoorganització del tercer sector de l’economia social i dels serveis socials o contra la corrupció –fins i tot quan afecta familiars de la monarquia espanyola-, són ja part inalienable de les mobilitzacions de la societat mallorquina.

- A l’àmbit del territori, la ciutadania ha reiterat el lema “Qui estima Mallorca no la destrueix” i ens hem tornat a manifestar massivament per salvar Es Trenc de les noves amenaces urbanitzadores.

- La lluita laboral i ciutadana en contra del tancament de l’Hospital General i del Joan March i per la defensa de la qualitat i equitat del Sistema Públic Sanitari, i la persistent lluita del conjunt de la Comunitat Educativa a favor de l’Escola Publica, són una clara prova de la capacitat de defensar els pilars bàsics de la nostra cohesió social.

En aquests moments, en què el desgovern, en què un Govern prepotent i inepte s’ha instal·lat a les institucions illenques, en aquesta època de patiments de molts de conciutadans i conciutadanes a causa de les retallades sense nord, el Consell de la Societat Civil de Mallorca manifesta el seu compromís de perseverar en la lluita i mobilització ciutadana per aconseguir, democràticament i pacíficament, capgirar l’actual estat de desgovern.

Per això –i com un pas més d’aquesta mobilització ciutadana- convocam un acte públic per fer balanç d’aquest primer any de desgovern del PP, per al proper dijous, 14 de juny, a les 19.00 h, a la Plaça d’Espanya de Palma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada