dijous, 19 de setembre del 2013

El dit a la nafra

 

Publicat a www.elperiscipi.com
 

Ahir Intermón Oxfam -la veterana ONG que es dedica a l'eradicació de la pobresa en el món- publicà un informe que posa el dit a la nafra. L'informe, que és l'actualització d'un altre que varen fer públic abans de l'estiu, es titula “La trampa de l'austeritat. El veritable cost de la desigualtat a Europa” i la conclusió principal no pot ser més contundent: Si les mesures d'austeritat continuen, en 2025 entre 15 i 25 milions d'europeus viuran sumits en la pobresa.

 

Aquest tsunami provocat pel de l'austericidi i les particulars polítiques del Govern de Rajoy podria fer que el Regne d'Espanya aportes a Europa un terç dels nous pobres l'any 2025. Amb aquesta contribució a la pobresa europea, el Regne d'Espanya arrodoniria la seva contribució social d'Europa, ja que, cal no oblidar, que l'Estat espanyol és el quart més desigual d'Europa, per davant de Grècia (i només per darrere de Letònia, Bulgària i Portugal).


Val a dir que, en funció de l'evolució de la taxa de pobresa d'aquests darrers anys, i extrapolant els comptes que fa Intermón Oxfam, entorn del 34% de la població illenca podria estar en situació de pobresa. D'altra banda, és molt important advertir que amb aquest informe Intermón Oxfam s'incorpora a l'abundant literatura socioeconòmica que tracta el fenomen dels “treballadors pobres”. Avui el treball s'ha precaritzat tant que ja no és sinònim de no pobresa.
 

Tanmateix allò que més m'interessa posar en relleu és que Intermón Oxfam, amb molt bon criteri no accepta el "There is no alternative” (TINA) el mantra preferit de Margaret Thatcher i del neoliberalisme governant arreu d'Europa. En aquest informe que comentam també posa el dit a la nafra quan planteja les alternatives: 1.- Invertir en serveis públics, garantint l'educació universal i de qualitat per a tots i protegir l'atenció sanitària. 2.- Enfortir la democràcia institucional fomentant una major participació de tots els actors en els processos democràtics, garantint més transparència i rendició de comptes. 3.- Desenvolupar sistemes fiscals justos, que incloguin impostos a l'acumulació de riquesa i una Taxa sobre les Transaccions Financeres. Millorar la transparència i l'intercanvi d'informació financera per fer front a l'evasió i efusió fiscal i desenvolupar noves lleis internacionals sobre fiscalitat que incloguin els paradisos fiscals.
 

Amb informes com aquest té tot el sentit recorre a la dita confuciana que diu: “Quan el savi senyala la lluna, el neci mira el dit”. La lluna és l'Informe d'Intermón Oxfam i el dit els informes dels Governs. El savi és la comunitat educativa illenca que fa vaga per una educació, pública de qualitat i inclusiva, per elevar el nivell educatiu de la societat illenca i la nostra autoestima. El neci és JR Bauzá que ni tan sols mira el dit del savi. Mira el melic de la ignorància i no escolta les sàvies propostes de diàleg que li arriben d'alcaldes del PP (Pollença, Sa Pobla, Selva, Alaró ... ) del President de la Cambra de Comerç de Mallorca, del Rector de la UIB… JR Bauzá ha cedit davant el piquet empresarial. Cedirà davant els humils?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada