diumenge, 1 de novembre del 2015

1 novembre 2015 en el Mur de la Memòria de Palma


Aquest matí, mentre que en el Mur de la Memòria del cementiri de Palma, es feia l’ homenatge a les víctimes de la dictadura franquista, m'han vingut al cap dues coses.

Ambdues les explic amb paraules manllevades:

La primera és una petició als partits polítics que es presentaran a les eleccions del 20 de desembre. Us exigim que un compromís amb:
1. L’anul·lació de la Llei d’Amnistia del 15 d’octubre de 1977.
2. El compliment estricte de la legislació internacional en matèria de Drets Humans, així com de les recomanacions dels relators de l'ONU i experts internacionals.
3. L’anul·lació de totes sentències o actuacions dels tribunals franquistes des de juliol de 1936.
Com a complement a aquests tres objectius centrals, les tasques que un Estat decent i digne hauria d'abordar són:
El dret a la veritat
El dret a la justícia
El dret a la reparació
Garanties de no repetició

(Això és un resum de les propostes dels Col·lectius de Memòria Històrica i de Víctimes del Franquisme celebrat en passat 17 d'Octubre)

La segona idea és més aviat un recordatori als defensors del no enderrocament del monument feixista de Sa Feixina. Especialment va dirigit als que han tingut gairebé sempre un tarannà progressista en defesa del patrimoni d’aquesta terra. Dels altres fa temps que hem perdut qualsevol esperança de què, fins i tot, condemnin la dictadura franquista.
Recordem, idò, el que va escriure l’enyorat Eduardo Galeano a “La memoria mutilada”:

La memoria del poder no recuerda: bendice. Ella justifica la perpetuación del privilegio por derecho de herencia, otorga impunidad a los crímenes de los que mandan y proporciona coartadas a su discurso, que miente con admirable sinceridad.”



Salut i república!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada