divendres, 27 de juliol del 2018

Contractes de dies



Publicat originalment a diari JORNADA (13-07-2018)

El govern més progressista que hem tingut en les Illes Balears des que som una Comunitat Autònoma del Regne d'Espanya inicià el seu què fer governamental amb algun símptoma que la transparència era quelcom més que el que apareixia primer en el rètol de la conselleria de Transparència, Cultura i Participació. Només eren petits gestos que denotaven un tarannà més transparent. A tall d'exemple, els primers mesos del govern dels Acords pel Canvi, en presentar les dades mensuals d'atur registrat, afiliacions a la Seguretat Social, i contractes registrats, s’incloïen a la documentació publicada les dades dels contractes de curta i molt curta durada. I, sobretot, es feia una valoració d'aquestes dades. Però els gestos de transparència van durar poc.

Des de fa anys aquesta informació de contractacions per dies es coneix si es sol·licita. Així, prèvia sol·licitud, podem conèixer que, a Balears, durant el primer semestre de 2018 s'han registrat, com a mínim, un total de 55.090 contractes (el 23% del total de contractes temporals) d'una durada màxima d'un mes. Val a dir que el nombre d'aquestes contractacions de curta durada ha crescut un 64% des que es va engegar la Reforma Laboral del PP (2012). Però el més rellevant és que el nombre de contractes d'una durada inferior a sis dies (36.937 durant els sis primers mesos d’enguany) ha tingut un estirabot  d’un 103% en el mateix període.

Al final, la informació es coneix, però seguim orfes de la valoració del govern. Una valoració  que és important, almenys, per dues raons: Una estadística, car ¿quantes d'aquestes persones contractades per menys d'un mes, o, fins i tot, amb contractes que no arriben a la setmana, són afiliades a la Seguretat Social més d’un pic en el mateix mes, amb la qual cosa s'infla artificialment la xifra que, suposadament, indica la creació d'ocupació? I una segona, més important, algú pot pensar assenyadament que la majoria d'aquestes persones contractades per dies pot exercir de debò qualsevol dels seus minvats drets laborals?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada