divendres, 11 d’abril del 2025

Estadístiques versus vida digna

Publicat originalment a dBalears (06-04-2025)

Aquesta setmana, com cada primera setmana del mes, s’han publicat les dades d’atur registrat, de contractació, i d’Afiliacions  a la Seguretat Social. Insisteixo que aquesta publicació mensual de dades de l’anomenat “mercat laboral” és una raresa espanyola que té l’origen en la necessitat de dades, i de certa transparència, en els anys de la denominada “transició democràtica”, després de dècades d’ocultisme dictatorial franquista. Allò que és més freqüent en l’àmbit occidental, i, molt específicament, en el de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE, o OECD per les sigles en anglès), és analitzar la qüestió laboral amb instruments estadístics més robustos, i d'acord amb observacions i anàlisis més enllà del curt termini d’un mes. Per exemple, l'oficina estadística de la Comissió Europea –Eurostat- empra, per a aquestes tasques analítiques, indicadors com a mínim trimestrals com ara la nostrada Enquesta de Població Activa (EPA).

També insisteixo en recordar que la metodologia de les dades que es publiquen mensualment a casa nostra no està sotmesa als estàndards convencionals de qualitat estadística. Altrament dit, aquests registres són fonamentalment instruments per a la gestió de les polítiques públiques d'ocupació. Valgui com a exemple que a altres estats de la UE és una bona notícia que hi hagi molta gent inscrita en els registres dels serveis públics d'ocupació perquè és un símptoma de vitalitat en aspectes, com ara, la formació permanent al llarg de la vida laboral, la participació en itineraris integrals de cerca d'ocupació, la demanda d'una altra ocupació, etc. Aquests registres també són essencials per mesurar les taxes de protecció de les persones en desocupació, però mai no són importants per avaluar el tarannà de la situació laboral. Passa el mateix amb el registre d’Afiliacions a la Seguretat Social que, entre altres moltes mancances de fiabilitat tècnica en matèria estadística, pot comptabilitzar registres de poca permanència, ja que la dada que ens ofereixen cada mes no és una mitjana mensual. Són les altes a fi de mes.

En el cas de les Illes Balears cal afegir-hi un autèntic miratge estadístic: Des de sempre, els Fixos Discontinus (FFDD), quan no estan en el període (o períodes) d'activitat laboral, no s'han registrat en els serveis públics d'ocupació com a "demandantes no ocupados" (DENOS), perquè, en puritat, ocupació en tenen, tot i que la tenen interrompuda fins a la crida empresarial en els successius períodes d'activitat laboral. Per tant, mai no han sigut inclosos en el registre d'atur registrat. La certa novetat –d'ençà de la Reforma Laboral de 2021 que va suposar un canvi radical en considerar FFDD la immensa majoria de contractes que abans eren temporals- és que hi ha una bona part de persones en situació d’atur real que no figuren en el registre d'atur formal.

El fet és que, amb les imperfeccions apuntades, i les que hi podríem afegir, aquestes dades registrals -que no estadístiques- corresponents al mes de març, ens oferien resultats oficialment positius (Vegeu informació aquí). Ara bé, les anàlisis governamentals són més aviat quantitatius i no qualitatius. Per exemple, s’afirma: “Quant al percentatge de contractes indefinits, les Illes Balears aconsegueixen el 70,8% del total, i continuen liderant al març el rànquing per comunitats autònomes, enfront del 43,8% de la mitjana nacional. La taxa de contractació parcial és del 15,7% enfront del 20,6% de la mitjana estatal”. Amb un poc de rigor, s’hauria de precisar quants d’aquests contractes indefinits són FFDD, i, sobretot, que, amb les facilitats d’acomiadament i de frau en la no superació dels períodes de prova en els contractes indefinits, la seva indefinitut ha esdevingut purament formal.

Ara i aquí la bona situació laboral no és altra cosa que la inexistència de pobresa laboral, la minva dels riscos psicosocials associats a trajectòries laborals inestables, i la recuperació de debò de la capacitat d’integració social del treball assalariat. Uns objectius gairebé quimèrics en un marc de turistificació desapiadada. Hom diria que les defectuoses estadístiques mensuals van bé i que no hi van tant de bé les vides de moltes persones amb precarietats vitals múltiples. La manifestació de dissabte pel dret a un habitatge digna així ho va demostrar. Sense un habitatge digne, no hi ha projecte d’autodeterminació vital!

dilluns, 7 d’abril del 2025

Algèria


Cashba, Alger

Malgrat l’existència de vols directes entre Mallorca i l’Alger, malgrat que el vol no dura massa més de mitja hora, no és fàcil viatjar a Algèria. T’hi has de posar amb temps per aconseguir el “pre-visat” d’entrada al país. T’has d’armar de paciència per fer els tràmits aeroportuaris, fonamentalment, per a la tramitació i pagament del visat definitiu. L’espera amb el passaport desaparegut en mans de la policia es va fer llarga... Tot acabà bé! De la terminal internacional a la domèstica on férem els següents tràmits imprescindibles: Comprar una targeta SIM d’Algèria, aconseguir, al mercat irregular ésclar!, els primers dinars algerians, i sopar. Mentre sopàvem saludarem un grup de dirigents sahrauís. Ells viatjaven als campaments de persones refugiades de Tindouf, nosaltres a la ciutat-oasis de Djanet, en el sud-est d’Algèria. Tots viatjàvem al Sàhara. El desert és tan immens...

Vol i aterratge al petit aeroport de Djanet sense cap problema. Va ser baixar l’escala de l'aeronau i olorar el desert, percebre l’arena, i la pols. Llàstima que l'única sortida de maletes no semblava tenir pressa. Trigaren una hora, sense cap explicació, en posar-se en marxa. Fa no fa, es feren les dues de la matinada quan va començar l’entrega dels equipatges. Mentrestant, els passaports tornaren a mans de la policia (la desaparició intermitent dels passaports en els aeroports va ser una constant durant tot el viatge). Sorprenentment, amb una perspicàcia adquirida amb l’experiència, la persona que semblava coordinar els xofers ens localitzà i ens indicà qui va ser el nostre xofer del desert, en Karim Abbdelakrim, un home de poc xerrar, però gran coneixedor de la ciutat i el desert. Ja ben avançada la matinada arribarem a Djanet. L’allotjament, als afores de la ciutat i a tocar el desert, ens va semblar decebedor. Potser el cansament, i els nervis de tantes esperes va contribuir a aquesta mala impressió. El cas és que, malgrat el cansament, vaig passar mala nit.

L’endemà començà la immersió algeriana: Desdejuni a un cafè d’un barri de Djanet. Ambient totalment local. Era divendres i es notava, se sentiren les crides a l'oració des dels minarets. Djanet és una ciutat dispersa, molt pròpia d’una ciutat-oasis, amb un centre a un turó a prop de la font que dona vida al Palmeral.  Anàrem a un altre barri on el xofer, Karim, i el cuiner, Shabani Ahmet, prepararen l’equip i els queviures pels dies i nits que passaríem en el desèrtic Parc Nacional de Tassili N'Ajjer. Abans d’endinsar-nos en el desert férem una visita al Mercat de Djanet. Poca gent local (era divendres), alguns turistes (pocs), i molta cosa tuareg. No s’han de tenir complexos per regatejar.

Parc Nacional de Tassili N'Ajjer. 

Tot seguit posarem rumb cap al jaciment de Timgass on hi ha unes pintures rupestres (poques, però bones), però el que és veritablement fascinant són els paisatges desèrtics, les formes rocoses. En la mesura que avançarem, la fascinació va anar a més. Vam tenir el privilegi impagable de poder dinar en un indret fantàstic. Ahmet ens va demostrar que era un bon cuiner. L’única companyia van ser les petites dunes, les moltes i variades formes rocoses irrepetibles, i l’arena del desert. La màquina fotogràfica no va tenir descans. En unes hores arribarem al punt on passarem la nit, la zona de les grans dunes de Tawajedit.

Res millor per acabar el dia que gaudir d’una espectacular posta de sol des del cim d’una de les grans dunes, sopar sota un cel estrellat a rompre, devora del foc per combatre el fred, i dormir en la immensitat del desert en una petita tenda de campanya. La nit va ser freda.

Parc Nacional de Tassili N'Ajjer

Matinar al desert sempre és especial, contemplar el sol sortint entre les grans dunes va ser senzillament espectacular. Deixant enrere les dunes, ens aproparem a la zona de Oued Essendilène. A aquesta zona del desert hi trobarem l’únic indici de turisme: Unes dones berbers que venien abaloris i artesania berber. Però, l'important és que en aquesta part del desert hi ha veritables tòtems del viatge: Les estructures rocoses tenen formes especialment grans, de muralles, de catedrals gòtiques... Essendilène és un petit oasi situant en un canyó (o gorja) de Tassili n'Ajjer. El canyó es va fent cada cop més estret fins a arribar a una llacuna d’aigua. Les fotografies no fan justícia a tanta bellesa de la naturalesa. El Tadrart és un laberint d’arena i roques, amb arcs, formes sinuoses, restes de tombes, i congosts. Precisament, a un d’aquests congosts muntarem el campament, observarem la posta de sol, compartirem sopar i elaboració d’un pa tradicional dels tuaregs fet a l’arena, anomenat Taguella, amb un grup d’italians: Allà, sota un cel espectacularment estrellat, passarem la nit, menys freda que l’anterior, amb més cansament, i amb moltes expectatives del que ens quedava per veure i gaudir. 

Parc Nacional de Tassili N'Ajjer

I de cert que gaudirem l’endemà, últim dia de desert. De bon matí, poc després d'haver començat el trajecte en direcció a la zona de Tegharghart, la primera sorpresa: De sobte Karim aturà el cotxe i ens indica una roques on poguérem apreciar unes altres fascinats pintures rupestres. Tot seguit posarem rumb a la part del Tassili N'Ajjer National Park més propera a Djanet i, no obstant això, tan bellament salvatge com les parts més allunyades. Aturada als espectaculars monticles rocosos que alberguen el famós relleu de la “Vaca de plora”. En realitat són tres vaques que aboquen una gruixuda llàgrima pel seu ull dret, alhora que tenen una mirada d'autèntica commiseració, i un gest d'un cert temor. No debades, segons la llegenda local, la vaca plora perquè és sàvia i albira el futur que li espera darrere de les dunes: El desert avança, l'aigua i les pastures  aviat no seran més que un miratge sense palmeres... la desolació guanya terreny... la vaca plora. Mentre Ahmet preparava el darrer dinar al desert, nosaltres férem l’últim passeig pels espectaculars paisatges del desert. Amb tot, vam arribar a una conclusió: No és exagerat considerar el Tassili N'Ajjer National Park com la Capella Sixtina del desert!

Parc Nacional de Tassili N'Ajjer

Arribats a la ciutat de Djanet, visitarem el petit, però força interessant, museu de la ciutat, férem unes fotografies del gran palmeral, i ens aproparem a la font que li dona vida. La dutxa reparadora després de dies pel desert va esborrar el mal record de la primera nit al mateix allotjament. El cuscús que ens va preparar Ahmet per sopar ho acabà d’arreglar tot. Mentre, per acabar el sopar, bevíem el te, vaig començar a sentir enyor del desert.

Palmeral de Djanet

Teníem poques hores per descansar. A mitjanit havíem de partir cap a l’aeroport per encarar un dia amb un llarg camí: De Djanet a Alger, d’Alger a Djémila, de Djémila a Constantina.

Continuo, més breument, el relat del viatge amb l’advertiment que alguns comentaris me'ls estalviaré perquè ja les vaig fer en aquest article titulat “Notes algerianes”.

Cuicul, Djémila

Aterrarem a l’aeroport d’Alger on ens esperaven Hamit (el guia) i Zakaria (el xofer). De camí a Constantina férem una parada fonamental: Djémila. Aquesta ciutat és famosa per tenir les restes de l'antiga ciutat romana de Cuicul, un tresor! La visita és un passeig per una ciutat romana esplèndidament conservada, s'aprecia perfectament la planificació de la ciutat, és un goig passejar pel molt recognoscible cardo -el carrer principal que anava en sentit nord-sud- i, especialment, de calfred és caminar en direcció est-oest, és a dir, pel decumanus de la ciutat. Sens dubte, les restes de Cuicul són una de les més belles del nord d’Àfrica que he vist (tal vegada només superades per les de Baalbek al Líban i les de Palmira a Síria). De Cuicul en destacaria quatre tops: El teatre, el solàrium, i el meravellós mercat. I un altre de top: La soledat en què vàrem fer la visita. A tot estirar, ens creuarem amb alguns al·lots que anaven o venien de l’escola.

Per acabar d’arrodonir l’estada a Cuicul, visita al museu (situat a tocar de les ruïnes). Són només tres sales, però molt ben aprofitades per exposar els mosaics de la ciutat, la majoria de cases civils. Els mosaics exposats són d’altíssima qualitat, i, a sobre, ens va acompanyar a la visita el responsable del museu, amb una vehemència tan exultant que va ajudar a fer que tot plegat fos una visita inoblidable.

Arribats a Constantina (ja era vespre) s’imposava estirar un poc les cames, sopar (d’un bon fast food algerià a un local molt amable), i descansat car el dia havia sigut llarg, i l’endemà havíem de matinar per fer bastants quilòmetres en direcció a Timgad. El camí va resultar especialment pesat i lent per mor de l'acompanyament i vigilància de la policia. Ens van resultar força desagradables les no explicacions i mentides de Hamit.

 Túmul de Medghassen

La curta parada al túmul de Medghassen -un mausoleu-temple dels reis berbers de Numídia- ens va servir per a fer algunes fotos i espavilar-nos per una altra de les visites cabdals del viatge: Timgad.

Cardo deTimgad

Les restes de Timgad -fundada ex novo com a colònia militar per l'emperador Trajà al voltant de l'any 100 dC- són immenses i espectaculars. Justament la seva grandària, l’imponent arc romà, la gran quantitat de restes de cases de militars són de les coses més destacables d’aquestes restes romanes. Tanmateix, allò que més em va interessar i meravellar de Timgad va ser el llarguíssim i ben conservar cardo de l’antiga ciutat. Acabarem la visita en el molt bon museu.

Constantina

Pel que fa a la ciutat de Constantina, considerada la capital de l'Algèria oriental, per tant, a tocar de la Mediterrània, és coneguda per la seva geologia (el barranc que envolta la ciutat és espectacular) i pels seus ponts penjants. Però, més enllà d’això, del Palau d'Ahmed Bey, i el Musée National Cirta, té més aviat poca cosa més substancialment interessant. Pot ser que el fet de fer la visita a la ciutat escoltats per la policia, dels més que millorables serveis del guia, de l’impediment impresentable d’entrar a la mesquita de l’Emir Abdelkader, etc. ho fessin tot menys interessant. En qualsevol cas, Constantina, a més de ser una ciutat amb molt de fast food,  té restaurants com ara el Igherssan, situat just damunt d'un dels penya-segats de la ciutat i amb especialitats locals, o d’algun restaurant molt familiar (a un hi dinarem, però no recordo el nom), és una base formidable per visitar els dos tresors algerians de Cuicul i Timgad.

De Constantina, en vol nocturn, saltarem a un altre món. Certament, Ghardaïa és un altre món. No va ser fàcil sortir de l’aeroport, la policia que, absurdament, ens ha d’escoltar en el camí a l’hotel es fa esperar. En Hamit, el guia, no fa cap gestió ni petició per agilitzar la cosa, o, almanco, poder donar-nos alguna explicació del que passa (ho vam d’esbrinar nosaltres amb el cap de la policia de l’aeroport). El comportament d’Hamit a Ghardaïa va començar malament i, amb el temps, va anar a pitjor. El cas és que, després de molt esperar, l’escolta policial arribà i ens va acompanyar a l’hotel. Una escolta que, per cert, a mig matí de l’endemà va desaparèixer per reaparèixer el matí que ens n'anàrem cap a l’aeroport. Tot surrealista!

A més del que dic sobre Ghardaïa a l’article esmentat, “Notes algerianes”, hi afegiré que, de les cinc ciutats que la composen, en visitarem tres: El Atteuf; la capital de la pentàpolis, Ghardaïa; i Beni Isguen.

El Atteuf

De El Atteuf destacaria que és la primera ciutat fundada al M'Zab, que els carrerons són especialment estrets, les parets intensament color ocre, que es pot visitar una interessant casa museu, i que el seu mausoleu Cheikh Sidi Brahim, que va inspirar a Le Corbusier per a la seva capella de Ronchamp a França, és la seva principal atracció.

Ghardaïa

El que em sembla més rellevant de la ciutat de Ghardaïa és la gran torre quadrada que sembla observar-ho tot. L’interior de la ciutat santa em va semblar, tot respectant l’autenticitat, extraordinàriament cuidada. Però el gran encant de Ghardaïa esta fora de la ciutat santa: A la plaça envoltada d’arcades i de botigues de catifes, els llogarets de venda de dàtils i ceràmiques..., als carrers dels voltants de la plaça, plens de vida local i botigues tradicionals. Un bon lloc per comprar una preciosa ceràmica. L’encant de Ghardaïa està, també, més enllà de la proximitat de la ciutat santa i la plaça. Està al palmeral dels afores de la ciutat, als barris residencials, la gastronomia (menjarem una coca tradicional excel·lent).

Beni-Isguen 

A Beni-Isguen hi entrarem a poc a poc. El guia local (obligatori a totes les ciutats santes), un home aparentment de certa edat, i amb aparença de tenir alguns problemes de mobilitat, està ocupat amb una altra visita. Benvinguda espera que ens va permetre fer unes compres de catifes a una botiga just a tocar de la porta d’entrada a la ciutat, i, sobretot, contemplar la vida local a aquella placeta: nins que juguen, dones (tapades com a fantasmes) que semblen venir de buscar als nins i nines d’escola... En arribar el guia, visitarem un petit museu que val molt la pena, i tot seguit iniciarem la visita. El carrers de Beni-Isguen són menys carrerons que els d’Atteuf i de Ghardaïa, i semblen ser tots de pujada... La plaça del Mercat de Subhastes és visita obligatòria, igualment que ho és la torre d’un extrem de la muralla. Des de dalt de la Torre Boulila hi ha unes espectaculars vistes de la ciutat –la torre quadrada que fa de minaret de la mesquita és imponent, dels afores, i del desert ... Els carrers de pujada esdevingueren en carres de baixada, el guia local va a la mateixa velocitat, els aparents problemes de mobilitat semblen ser això, aparents. Ens acomiadarem d’ell amb una propina -les normes de la ciutat santa no exigeixes vots de pobresa- i, en passar la porta de sortida de les muralles, em vaig adonar que hi havia una fotografia molt característica de la muralla de la ciutat i dels seus habitants.

Beni-Isguen 

L’endemà acomiadàrem l’hotel amb la primera crida a l’oració del dia. Amb la llum de l’alba, poguérem comprovar que la típica torre quadrada de la Mezquita seguia al seu lloc. Després d’una certa espera, un frugal desdejuni, a la fi, va aparèixer la policia. Escoltats en el camí cap a l’aeroport, acomiadàrem l’experiència de Ghardaïa.

Tipasa

Ja a la recta final del viatge, de bon matí volarem a la capital d’Algèria, a l’Alger. De l’aeroport posarem rumb Tipasa -o Tibaza-. Durant tot el camí vaig tenir la sensació de proximitat amb Mallorca, cosa de la Mediterrània que ens apropa, i, alhora, és un enorme i cruel fossat de la muralla que han de batre les pasteres que duen, els que no moren en el camí, a les nostres costes els d’immigrats. La primera parada va ser una breu, però molt interessant, visita al Mausoleu Real de Mauritània on estan enterrats els reis berbers Juba i Cleopatra Selene. L'edificació és impressionant, de forma cilíndrica, i té unes dimensions considerables. El seu estat de conservació és bastant bo. Seguirem el camí fins a arribar al port de Sersell, l’antiga Cesarea. Era divendres i estava gairebé tot tancat. La gran animació estava a l’entorn  de la mesquita (les dones eren invisibles). En el casc urbà de Sersell hi ha unes petites ruïnes romanes d’un interès relatiu. Arribarem a Tipasa a l’hora del dinar, i ho ferem a un restaurant de peix a la planxa. Tot molt mediterrani, òbviament sense vi ni cervesa.  A la terrassa del popular restaurat-xibiu espanten els moixos amb aigua... Després del té començarem la visita a Tipasa pel petit museu. Les restes fenícies, romanes i bizantines són molt peculiars per estar literalment en la vora de la mar. Pensava que seria més poca cosa, però és una gran extensió de ruïnes molt i molt recomanable. La cosa més impactant és, se'ns dubta, la imatge de les restes amb el mar de fons.  El dia havia sigut complet, i hi havia ganes d’arribar a la ciutat d’Alger.

Va ser arribar i sopar, amb una vista panoràmica de la costa de la ciutat, per tot seguit recarregar les piles per la visita de l’endemà. Durant la nit, entre somnis, vaig recordar amb freqüència les paraules d’Albert Camus inscrites a una columna de marès que l’honora instal·lada a vora el mar a Tipasa: “Entenc aquí el que anomenen glòria, el dret a estimar sense mesura”.  Els dies següents vaig estimar sense mesura l’Alger.

Cashba, Alger

I és que l’Alger és la gran ciutat de l’altra riba. És la Cashba amb la seva vida tranquil·la i, alhora, bulliciosa, amb els seus comerços i mercats, els llocs de venda de pa -una mena de baguet que els algerians i algerianes mengen en abundància-; amb les seves botigues dels millors dàtils del món, amb els seus palaus i cases modestes, amb la seva història, amb molta feina de rehabilitació per fer. És el museu Nacional de Belles Arts (el meu quadre preferit és un de Michel Parre (1938-1998) titulat “Manifestation pour l’indépendance de l’Algérie à Paris 61-62”, i l’anècdota entranyable és que s’exposa una aquarel·la de Josep Sintes (1829-1919), un fill de colons maonesos instal·lats a Algèria). L’Alger és el jardí d’Essaí, un parc de visita obligatòria i algun bon restaurant; és la Basílica Menor de Nostra Senyora de África; és els bulevards afrancesats com ara el Boulevard Front de Mer (ara anomenat Bulevar Che Guevara); és el passeig marítim, des d’on pots imaginar que veus Eivissa, i el gran port de mercaderies; és el Teatre Nacional, la vida dels barris; és el barri on va néixer Albert Camus i el liceu on va estudiar; és el Monument i museu dels Heroics; és una ciutat on, potser, el mitjà de transport més ràpid i segur sigui el metro; és un bon lloc per comprar ceràmica i plata. L’Alger és on celebrarem l’arribada de l’any nou berber.

Pa a la Cashba, Alger

El dia 1 de l’any 2975, l’any berber, després d’una visita al barri fundat per colons originaris de diversos pobles de Menorca, Bordj El Kiffan (abans de la independència anomenat Fort-de-l'Eau), tornarem a aquesta banda de la riba.  Ho férem amb la convicció que, tot i no ser fàcil viatjar a Algèria, és, parafrasejant Camus, un país que es fa estimar sense mesura.

Bordj El Kiffan (Fort-de-l'Eau)


dissabte, 5 d’abril del 2025

Servir als rics, la indecència classista del capitalisme

Publicat originalment a dBalears (30-03-2025)  

El món sembla encaminar-se a la consolidació d’un “règim de guerra”, és a dir, a una situació no conjuntural, ni momentània, ni tampoc episòdica de les relacions internacionals, sinó que és una tendència, un procés i una decisió del capitalisme mundial. Aquest procés i decisió és que la forma de compartir el planeta ha de ser al dictat del més fort, no en arguments ni en valors. El que mana és el més fort en el mal art de guerra. Entretant, la UE ens entreté amb l’esquetx dels “kits” de supervivència. Una escena que, pensada per actuar com a “doctrina de xoc”, ha resultat ser una peça de pèssima comicitat, tan dolenta i penosa que no ho podria haver arreglat ni el geni de l’enyorat Pepe Rubianes. Enmig de tot plegat, a l’Estat espanyol s’estén una boira tòxica per a la democràcia i la decència. No és altra cosa que tot allò que envolta les notícies de la Comissió d’Investigació al Congrés dels Diputats sobre l’anomenada “operació Catalunya”, les "clavegueres de l’Estat", o el “rearmament made in Pedro Sánchez”. En l’antic bipartidisme la coherència cotitza a la baixa, PSOE i PP semblen enfrontats al màxim, però s’ensumen. Xerrant d’ensumar-se, qui ho fa de forma desacomplexada són els membres de PPVOX. Un artefacte polític que, per complir amb els seus objectius estratègics, ha de tenir un funcionament fixo-discontinu.

Són assumptes absolutament rellevants i llaminers per a un opinaire com l’escrivent d’aquestes ratlles. Però, a parer meu, la veritable notícia d’aquests darrers dies és que dimarts passat, 25 de març, una seixantena d'empleades domèstiques va sortir als carrers de Palma per reclamar millores laborals i socials. Així van commemorar anticipadament el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, que es avui, dia 30 de març.

Aquest és un fet extraordinari per moltes raons, entre d’altres, per la seva inhabitualitat; per la visibilització d’una realitat de precarització vital que, hipòcritament, la societat neoliberal no vol veure; pel biaix de gènere que té dita precarització (el 95% de les persones treballadores de la llar són dones) i que no és sempre denunciat amb suficient força pel feminisme institucional; per ser un col·lectiu molt majoritàriament de persones immigrants, amb un percentatge important d’irregularitat (es calcula que el 45% són immigrats en situació administrativament irregular); pel fet de ser una acció convocada i organitzada per Càritas, i no, posem pel cas, pels sindicats o les esquerres...

És cert que en els darrers anys s’han ampliat els drets laborals i de Seguretat Social de les persones incloses en el Sistema especial d'empleades i empleats de la llar, però estem molt lluny de la igualtat amb els del Règim General de Seguretat Social, i de l'Estatut dels Treballadors. Sent això importantíssim, la qüestió més punyent és la hiperprecarietat i vulnerabilitat vital de les treballadores internes. Per fer-se una idea d’aquest obscur món, es pot llegir, per exemple, el llibre d’Ernest Cañada “Cuidadoras. Historias de trabajadoras del hogar, del servicio de atención domiciliaria y de residencias” (Icaria, 2021). Una de les entrevistades afirma: “El pitjor que portava era el tancament, perquè no et permet desenvolupar-te en molts aspectes de la teva vida, com les relacions socials, la part de les emocions, la sexual”.

Però, sobre tot, convé consultar el recentment publicat, aquest 2025, llibre de la sociòloga francesa Alizée Delpierre, intitulat “Servir a los ricos. Una mirada crítica a la intimidad de la elite social y económica”. Fent referència a allò que succeeix  a les llars dels més poderosos, explica coses com per exemple: “En proclamar [els poderosos ocupadors] que les serventes són membres de la seva família, en demostrar que els salven la vida i que són responsables de la seva felicitat, els rics se senten autoritzats a deixar-se servir i a exercir la seva dominació”, o “... els discursos i les pràctiques maternalistes pretenen incloure a les serventes en la família, curant-les i educant-les, com si fossin nens que convé espavilar, acompanyar i secundar. En contrapartida -obligatòria-, la qual cosa converteix aquest intercanvi en una cosa molt desigual, les serventes han de cuidar dels seus patrons, servir-los i satisfer els seus desitjos”.

Tot plegat és propi d’una societat decent? No m’ho sembla. Ras i curt, és part de la indecència classista del capitalisme. 

 

dimecres, 2 d’abril del 2025

Dret a l'habitatge, necessitat de protestar

La curolla de 02/04/2025 a https://vida.cat/programes/

Dret a l'habitatge, necessitat de protestar

La curolla d’avui va del dret a l’habitatge i de la necessitat de protesta.

Dissabte vinent, 5 d’abril, hi ha una manifestació a Palma, d’aquestes que són importants, i esper que sigui massiva.

El lema de la convocatòria és, a parer meu, molt oportú: “ACABEM AMB EL NEGOCI DE L’HABITATGE”. Ja n’hi ha prou de gemecs, d’estudis, de bla, bla, bla. La situació de l’habitatge palesa la necessitat de protestar. Per dignitat, per cohesió social, basta ja de tanta xerrameca! Calen més solucions immediates i efectives que, per cert, són tan necessàries com possibles. Però no n’hi ha d’altra: L’habitatge ha de deixar de ser un negoci.

Tenint en compte que article 47 de la Constitució espanyola diu que tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat, i, alhora, atribueix als poders públics l'obligació de promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret, i que a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears hi ha un article, el 22[i], titulat “Dret a l’accés a un habitatge digne”, és evident que la situació de l’habitatge és un reflex més de la crisi constitucional pel que fa als aspectes materials d’un sector amplíssim de súbdits i súbdites, i del fracàs de l’autonomia per garantir un cert benestar per la ciutadania,  d’acord amb la posició econòmica de les Illes Balears.

Amb un salari mitjà (no mitjana salarial) a ca nostra de 1.448,73 €, les famílies i les persones han d’estalviar, com a poc, 47 anys per a l’entrada d’un habitatge, han de pagar un lloguer impossible (el més econòmic és de l'entorn de 800-900 €/mes), han de viure en una habitació llogada per devers 600 €/mes, o malviure al carrer. Convé recordar que tenir un habitatge és condició necessària per a l’exercici d’altres drets de ciutadania.

Tot plegat és conseqüència d’un règim colonial de turistificació i de mercantilització sense escrúpols d’un dret bàsic. D’un dret humà.



[i] Article 22. Dret a l’accés a un habitatge digne.

Les administracions públiques de les Illes Balears garantiran el dret d’accés a un habitatge digne dels ciutadans de les Illes Balears. Per llei es regularan les ajudes per promoure aquest dret, especialment en favor dels joves, de les persones sense mitjans, de les dones maltractades, de les persones dependents i d’aquelles altres en el qual cas estiguin justificades les ajudes.

dissabte, 29 de març del 2025

Tornar a sortir als carrers: Palestina llibertat!

Publicat originalment a dBalears (23-03-2025)(  

El 30 de març de 1976 la societat palestina va convocar una vaga general en protesta pel continu robatori de les seves terres per part d’Israel. L'Exèrcit sionista va assassinar a set joves palestins que, val a dir-ho, tenien “ciutadania israeliana”. Els joves assassinats es manifestaven per aturar la confiscació d’Israel de 21.000 dunums (2.100 hectàrees) de terres palestines. La finalitat d’aquesta apropiació era construir colònies per a jueus i un camp d'entrenament militar. Des de llavors, cada 30 de març, es commemora el Dia de la Lluita del Poble Palestí per la Terra Palestina i el dret al retorn.

Aquesta efemèride serveix per desdir la fal·làcia segons la qual, en el relat de l’actual genocidi contra la població palestina, tot va començar el 7 d'octubre de 2023 (data dels atacs de Hamàs al sud del territori palestí ocupat per Israel). El cert i segur és que el procés de colonització i neteja ètnica de la Terra Palestina ve de lluny. Tot començà en el precís moment de la creació d’Israel el 1948. En el seu excel·lent llibre, intitulat “Palestina: heredar el futuro”, Luz Gómez explica una qüestió clau de la Nakba (terme àrab que significa “catàstrofe” o “desastre”, utilitzat per designar a l'èxode del poble palestí) que no cessa: “Como el pueblo [palestí] y la tierra [palestina] estaban ahí, el Estado [sionista] recurrió a una legislación ex profeso de desposesión material y psicológica”. Una despossessió colonial sustentada en una permanent agressió armada, la imposició d’un brutal estat d’apartheid, i, per tant, sistemàtica conculcació dels drets humans. No obstant això, la resistència del poble palestí mai no ha defallit. Malgrat la repressió, que dura des de fa setanta-cinc anys, ha resistit! I davant aquesta heroica resistència, el sionisme posà en marxa un ben tramat procés de neteja ètnica, del que el present genocidi n’és l’episodi més brutal.  

Per protestar contra el recent incompliment per part d’Israel i EUA de l’alto el foc de 5 de gener de 2025 acordat entre Israel i Hamàs; per exigir al govern espanyol l’immediat cessament de qualsevol enviament d’armaments a l’entitat sionista-criminal d’Israel i la ruptura de relacions polítiques, diplomàtiques, econòmiques, i comercials amb l'ens sionista; per acompanyar el poble palestí en la seva resistència i en la commemoració del dia de la Terra Palestina; per clamar pel fi del genocidi palestí... el diumenge vinent, 30 de març, estem convocats ha sortir novament als carrers. Les entitats que articulen el moviment mallorquí de solidaritat amb la causa palestina ens convoquen a una nova manifestació que sortirà a les 18h des de la plaça dEspanya de Palma.

Cal tornar a cridar “Des del riu fins al mar, Palestina llibertat”.  I fer-ho sabent que, com bé diu Salah Jamal, membre rellevant de la Comunitat Palestina de Catalunya, “quan la gent crida “Des del riu fins al mar, Palestina llibertat” no significa expulsar els jueus del territori. Significa tenir un país lliure i igualitari per tothom.” Ara mateix no hi ha causa més noble, digna, i que millor sintetitzi les causes emancipatòries que la de Palestina. Aquests dies que el Món ha entrat en una nova i greu espiral d’horror i d’infàmia, ens toca recordar les paraules del poeta palestí, Mahmud Darwish: “Es deia Palestina. Es continua dient Palestina”.

 

dissabte, 22 de març del 2025

És la turistificació i el decreixement, estúpida!

Publicat originalment a dBalears (16-03-2025)

La frase “the economy, stupid“ (l'economia, estúpid) es va popularitzar en la política nord-americana durant la campanya electoral de Bill Clinton el 1992 contra George HW Bush (pare). Després, la frase va fer fortuna com “és l'economia, estúpid” per destacar els aspectes que es consideren essencials. Per tant, no se'm malinterpretí, no dic que la presidenta Prohens sigui estúpida. El títol d’aquests paràgrafs és una forma retòrica de dir que els fets essencials són la turistificació i el decreixement, no els efectes de la persistència de turistificació i creixement, entre els que la massificació turística i la crisis d’habitatge en són alguns dels essencials.

Repetim-ho per enèsima vegada: Turistificació és el procés de transformació economicosocial i espacial a conseqüència d’un creixement, hegemonitzat pel capital, de tal envergadura de les activitats turístiques que fa que tota la vida econòmica, social i cultural se subordini a aquestes, i desplaci altres activitats i usos. En altres paraules, turistificació és un constructe social de monocultiu turístic hiperbòlic que el fa incompatible amb el dret a la vida dels residents del territori. No entendre això és errar en les diagnosis i en les propostes de solució. Dit sense embuts, sense decreixement en l'hiperbòlic monocultiu turístic de les Illes Balears, no hi ha solució a les múltiples conseqüències negatives d’aquest model.

En el moment d’escriure aquestes ratlles és impredictible com acabarà la (in)governabilitat en matèria de política turística de les Illes Balears. Com acabarà l’embull en el qual s’ha ficat la presidenta Prohens? Atesa la manca d’acord real entorn del primer document del “Pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears” i de la primera concreció legislativa del Govern de les Illes Balears per a la contenció i sostenibilitat turística, tot està a l’aire.

 Tanmateix, la pregunta clau és ¿quina serà la resposta governamental al més que segur agreujament dels malestars de la societat illenca per la turistificació i a la previsió de repetició de les massives mobilitzacions de l’estiu passat per protestar contra la, en paraules Nuria Alabao, “complexa crisi que travessa de banda a banda la nostra [la de les classes subalternes residents, és clar] quotidianitat”? Aquesta, i no altre, és la crisi que posen en relleu les entitats -algunes d’elles motors del pensament crític envers el nostrat model turístic i de les civilitzacions socials a Mallorca contra la turistificació- que signen aquesta oportuna carta dirigida als turistes.

En qualsevol cas, en aquest àmbit de la (des)governança autonòmica, la Sra. Prohens ha comès, almenys, tres greus errors estratègics: Primer, no definir amb quins aliats parlamentaris volia, presumptament, engegar mesures per gestionar la “saturació turística”. Amb els neofeixistes de Vox, que són negacionistes, fins i tot, de les dades de l’Indicador de Pressió Humana (IPH)? Amb els progressistes que, amb més o menys convicció i contundència, han incorporat el concepte de decreixement com element de gestió del nostrat fet turístic? El segon error ha sigut fer filibusterisme polític des de bon començament. L’anomenat “Pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears” no és altra cosa que una operació d’imatge i d’aplicació d’un autèntic biaix de confirmació del dogma del “no al decreixement”. El coordinador del Grup d'Experts, Antoni Riera, en ser preguntat per què el concepte decreixement no apareix en els primers i inconcrets documents, no s'està de contestar: “Fundamentalmente, porque lo que se ha hecho es analizar las palabras y  conceptos que han aparecido más veces en las reuniones. El resultado es que la palabra decrecimiento no ha resultado como principio guía. Son principios que no he decidido yo, sino los grupos de trabajo”. És a dir, es munta un grup on els que conjuguen el verb “decréixer” per desturistificar estan infrarepresentats, i, clar, la paraula decreixement apareix poc. Quina barra! Queda clar que el que s'ha cercat és convertir aquest “Pacte del no-res” en un altre producte de promoció turística.

I, tercer gran error estratègic: Insistir en la desestacionalització. Fins i tot, ha sortit de nou la “corba”, una vella coneguda, tot i que ara per ser aplanada clarament cap amunt. És a dir, res de res de “contenció”, el nou eufemisme tòtem. Diguem-ho sense embuts: A més desestacionalització, més insostenibilitat ecològica. A més desestacionalització, més estacional esdevé l’holístic dret a la vida dels i de les residents.

Són tres errades -o pot ser formes de fer intencionades- que, em sembla, marcaran el que resta de legislatura. Seguirà la “politiqueta", res es farà, el business turístic continuarà fent caixa, els i les residents romandrem sense drets de plena ciutadania, agreujarem el maltractament ambiental i territorial... i haurem de tornar sortir al carrer.

dimecres, 19 de març del 2025

El monòlit de la Feixina, una ferida no tancada

Publicat originalment a Diario de Mallorca (14-03-2025)

El BOE del 7 de febrer de 2025 va publicar l’acord de 4 de febrer de 2025, de la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica, pel qual es declara Lloc de Memòria Democràtica l'èxode, persecució i massacre de la població civil entre Màlaga i Almeria el febrer de 1937, conegut com “La Desbandá”. Aquest acord és la conclusió del procés administratiu, iniciat un any abans, en aplicació de la Llei 20/2022, de 19 d'octubre, de Memòria Democràtica.

En l’exposició de motius s’expliquen els fets històrics coneguts i contrastats per la historiografia i la vivència de les persones que se salvaren de la massacre. Ara bé, llegits a les pàgines del BOE són particularment colpidors. Per exemple, s’afirma que [traduesc del castellà tots els continguts entre cometes del BOE, atès que d’aquest contingut, com de tants d’altres, no hi ha publicació en català] “L'èxode de les víctimes de la massacre de Màlaga-Almeria de febrer de 1937 va ser un dels episodis més cruents esdevinguts durant la guerra d'Espanya i va tenir com a protagonistes a la població civil que va fugir des de Màlaga cap a Almeria per l'antiga carretera N-340, sent perseguida per les tropes revoltades contra la República [...] Des de finals de 1936, la ciutat de Màlaga va ser incessantment bombardejada pels creuers Canarias, Baleares i Almirante Cervera dins de les operacions militars de conquesta de la plaça de Màlaga per part de l'exèrcit revoltat comandat pel general Queipo de Llano [...] Una de les singularitats de la massacre de Màlaga-Almeria és que, de manera sistemàtica, la població civil es va convertir en un objectiu militar. Al llarg de la fugida per la costa, la població civil va ser atacada pels creuers Canarias, Baleares i Almirante Cervera amb ajuda de l'aviació italiana i alemanya, deixant una reguera de víctimes mortals i ferits de difícil quantificació a causa del caos i a por que es va produir durant el trajecte”.

Tanmateix, per al que vull dir en aquestes ratlles, el punt més rellevant del BOE citat és el següent: “La declaració com a Lloc de Memòria Democràtica de l'èxode de les víctimes de la massacre de Màlaga-Almeria de febrer de 1937 ha de transcendir el propi espai físic de l'anomenada «carretera de la mort». En efecte, el fet tràgic dels bombardejos sobre la població civil, i el terror produït en ella, s'emmarca en les violacions sistemàtiques de les normes internacionals de drets humans i del dret internacional humanitari. Fins llavors, la població civil no havia estat objectiu militar en època de guerra, però la massacre dels civils que van fugir per la citada carretera va inaugurar un episodi de violacions dels drets humans agreujades i expandides durant la II Guerra Mundial”.

No sé si aquest fet de transcendir el propi espai físic de l'anomenada “carretera de la mort” pot tenir efectes jurídics per alliberar espais d’enaltiment dels participants en “violacions sistemàtiques de les normes internacionals de drets humans i del dret internacional humanitari” i en la inauguració d’ “un episodi de violacions dels drets humans agreujades i expandides durant la II Guerra Mundial”.  El que és segur és que justament això és el que va fer el creuer Baleares. I, cal insistir-hi, a això està dedicat substancialment encara, el monument feixista de la Feixina. I per això es manté en peu.

Ras i curt, un monument construït per honorar una màquina de violacions de drets humans és políticament incontextualitzable i, mala peça al teler si ho és jurídicament. La impossible contextualització, resinificació i/o reivindicació de valor patrimonial és un cruel menyspreu als principis i valors de memòria, veritat, justícia i reparació per a les víctimes del franquisme, i de garantia de no repetició per a tots i totes els i les demòcrates.

Amb aquest precedent de “La Desbandá” declarada Lloc de Memòria Democràtica, tant de bo qui pertoqui, mogui fitxa per reobrir la carpeta de la demolició del feridor símbol feixista de Palma. No hi haurà honor a les víctimes de La Desbandá del tot mentre es mantinguin els honors als seus victimaris. En temps de ressorgiment dels discursos de l’odi, de negacionisme històric, de menyspreu a les víctimes del franquisme, de creixent autoritarisme, més que mai cal alliberar els espais públics de tota simbologia feixista. El monòlit de la Feixina continua sent una ferida que no serà tancada fins a la seva demolició.

 

Llarga via al ciutadà Bergoglio, llarg papat al papa Francesc

La curolla de 19/03/2025 a https://vida.cat/programes/

Ja no ocupa les primeres pàgines dels diaris, ni obre informatius de ràdio o televisió, però el ciutadà Bergoglio continua hospitalitzat.

Ho diu un ateu convençut i un laïcista militant: fa setmanes que encreu els dits per la seva recuperació. Desitj de tot cor que n’hi hagi moltes de persones no-creients amb els dits encreuats esperant que Bergoglio s’incorpori aviat a les seves tasques de cap d’estat del Vaticà. Esper que les oracions de les creients siguin escoltades i el papa Francesc prolongui uns anys el seu papat.

En aquest món de deshumanització a balquena -des del reinici del genocidi que Israel i EUA estan perpetrant contra la població palestina, passant per la guerra Rússia-OTAN a Ucraïna en la que es parla més de “terres rares” que del nombre de joves morts al front, al Mediterrani convertit en fosa comuna de migrants que moren en una travessia desesperant, a la deshumanització d’infants etiquetant-los “MENAS”, o que Prohens rebutgi l'arribada de 59 menors migrants, fins a la bogeria armamentista europea- NOMÉS ENS FALTARIA TENIR UN PAPA REACCIONARI QUE HI AFEGÍS AL BANYAT DE LA DESHUMANITZACIÓ.  

Afortunadament, el darrer comunicat de dilluns era molt optimista. A veure què diuen avui que, sembla, hi haurà un nou comunicat.

De moment, em qued amb les seves paraules a una recent carta dirigida a l'editor en cap del diari Corriere della Sera: "Hem de desarmar les paraules, per a desarmar les ments i desarmar la Terra".

 

diumenge, 16 de març del 2025

Pacifisme, més que mai

Publicat originalment a dBalears (09-03-2025)

Sens dubte, aquesta segona arribada de Donald Trump a la presidència dels EUA ha estat un gran impuls a l’onada neoreaccionària que, des de fa algun temps, enderia bona part del món. L’autoritarisme guerrer està en expansió. Un auge que se’ns presenta com a causa de necessitat d’un rearmament brutal. Sembla que la UE, una vegada constatat el canvi d’aliances (una mena de joc de trons ultracapitalista hípertecnologitzat) en la guerra OTAN-Rússia a Ucraïna, s’està preparant per a engegar un keynesianisme de guerra mai vist. Tot plegat ens situa a les opinions públiques europees en un estat de xoc (les amenaces d’invasió russa no són altra cosa que part del relat de la por) per a què ens empassolem que cal resoldre amb la màxima urgència el dèficit que té la UE en matèria de “defensa”, dit sense eufemismes, el dèficit per contribuir al règim de guerra mundial. L’objectiu de les elits europees és que la Comissió Europea engegui un pla per a rearmar el continent amb 800.000 milions d'euros, és a dir, una quantitat superior a la que la UE va mobilitzar per fer front a les conseqüències economicosocials de la pandèmia de la COVID-19.

No estan per coverbos. Si cal -i caldrà- estan disposats a remoure qualsevol obstacle. Des d'oblidar-se de l’ortodòxia pressupostària, i, per tant, per al militarisme no caldrà ser austers, fins a la modificació dels estatuts del Banc Europeu d’Inversions per a permetre que hi hagi crèdits per a la maquinària bèl·lica, cosa que ara mateix no pot fer el BEI. L’entestament és similar al que el juliol del 2012 va tenir el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, tot afirmant que “el BCE està disposat a fer el que sigui necessari per preservar l'euro. I, creguin-me, serà suficient”. I ho va ser suficient per salvar l’euro, a costa, és clar, de la cohesió social i de retallades a balquena per a les persones no riques.

Per evitar malentesos, dues precisions al que fins ara he escrit: El furor bèl·lic és anterior a l'inici de la segona estada de Trump a la Casa Blanca. Recordin les paraules (desembre de 2024) del secretari general de l’OTAN, Mark Rutte: “Els ciutadans dels estats membres de l'OTAN han d’acceptar fer sacrificis, com ara retallades en les seves pensions, sanitat, i sistemes de seguretat, per a augmentar la despesa en Defensa”. És a dir, amb permís de Laura Camargo, el “Trumpismo discursivo” ja funcionava sense Trump al comandament d'allò que m’atrevesc a denominar nou colonialisme estatunidenc, amb o sense OTAN, tant se val. Un nou colonialisme basat en “vostès, europeus i altres perifèries de la metròpoli imperial, paguin les guerres que jo provoc, i, a sobre, comprin l’armament a la indústria bèl·lica estatunidenca”. És el military-industrial complex (complex militar-industrial) dels nostres dies. Del que, recordem-ho,  el president Eisenhower va denunciar al món, en el seu famós discurs de gener de 1961, els seus perills per a la democràcia i la vida al planeta.

La segona precisió: La UE, que, per no tenir, no té ni constitució doncs al seu dia va ser incapaç d’encarrilar-la per resoldre el dèficit democràtic, no té cap dèficit de, dit eufemísticament, “defensa”, és a dir, de capacitat per a fer la guerra. En tot cas, el té en la promoció de la pau, la diplomàcia, la cooperació, i la radical defensa dels drets humans. Si algun keynesianisme li cal a la UE és el necessari per afrontar la crisi climàtica i la de les grans desigualtats socials.

Sonen arreu tambors de guerra que cal callar. Com fer-ho? Com segurament ens diria l’Arcadi Oliveres -que el novembre d’enguany compliria vuitanta anys- “perquè puguem evitar la guerra, el primer que cal és que la rentem de les nostres ments”. Per a fer-ho ens cal un moviment pacifista autònom que -en la línia amb el que planteja Jordi Garcia Miravet a “Un poder propi”- generi i organitzi contrapoder a la institucionalitat que, directament o indirectament, conscientment o inconscientment, està colonitzada per la lògica del règim de guerra global. En fi, pacifisme més que mai per dificultar, tant com puguem, la transformació del minvat estat social en un reeixit estat de guerra.

diumenge, 9 de març del 2025

Més en despesa militar i menys en pensions?

Publicat originalment a dBalears (02-03-2024)

Fa uns dius es va publicar una notícia en la qual el secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes d'UGT a les Balears denunciava el fet que jubilats de les Balears estan marxant a la Península perquè no poden fer front a l'alt nivell de vida de casa nostra. De la meva etapa de sindicalista, especialment a l’hoteleria i el turisme, conec companys jubilats i companyes jubilades que, efectivament, han hagut de marxar per no poder viure dignament amb les seves pensions de jubilació en aquesta nostrada colònia turística de luxe. Però pensava que era una cosa més aviat puntual. Ara m’assabento que és un fenomen que, tot i no ser majoritari, ens hauria de preocupar i ocupar.

Per una altra banda, amb la dita informació vaig conèixer que UGT reivindica un plus de compensació per als jubilats i les jubilades de les Balears. Un altre assumpte que ens hauria d’ocupar. Ocupació que hauria de ser molt més que la simple declaració sindical retòrica. Em consta que el Moviment de Pensionistes de les Balears, des de fa algun temps, està donant-li voltes a la concreció de mesures possibles, realistes, i immediates per millorar les pensions de les persones de Illes Balears més necessitades. És, sens dubta, un assumpte clau per a la nostra cohesió social, per garantir una vida digna a tot el col·lectiu de jubilats i jubilades. Cal, però, arromangar-se!

Quin és el poder adquisitiu de les pensions de jubilació publiques a les Illes Balears? Segons les dades de la Seguretat Social l'1 de gener de 2025, el total de persones pensionistes per jubilació és de 141.225, de les quals més del 51% cobren una pensió inferior al Salari Mínim Interprofessional (1.184 €/mes), i el 26% a tot estirar arriben a una pensió de 850/mes. És a dir, en la contingència, amb molta diferència, majoritària del conjunt de la cistella de pensions públiques contributives que inclou, a més de la jubilació, les pensions per invalidesa permanent, viduïtat, orfandat i a favor de familiars, hi ha un nombre importantíssim de pensions pobres i molt pobres, que, a sobre, són castigades per una erosió brutal de la seva ja baixa capacitat adquisitiva per mor de l’alça de preus de productes i serveis bàsics pròpia de societats turistificades.

Combatre aquesta injustícia hauria de ser una prioritat màxima. La defensa de les pensions públiques passa per la seva dignificació en la quantia. Això és així en general, però, especialment, per a les pensions per jubilació que són el salari substitutori de les rendes del treball.

Ara bé, el sistema públic de pensions es defensa, sobretot, amb coherència, exigència, mobilització, i plantant cara als falcons privatitzadors. Coherència no avalant reformes regressives de les pensions; exigència de compliment de la llei amb una auditoria pública dels comptes de la Seguretat Social que, de segur, palesaria les mentides sobre la seva insostenibilitat econòmica; mobilització, i no només retòrica i bla, bla, bla. I, sí, plantant cara als falcons privatitzadors, i, per tant, no col·laborant-hi, com fan UGT i CCOO promovent  els Plans de Pensions Privats participant-hi, i lucrant-se.

La defensa i millora del sistema públic de pensions és un vertader repte d’època. No exagero. Els rapinyaires ho tenen clar. Convé recordar -i fer-ho cada dia!- les paraules del secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, afirmant que els ciutadans dels estats membres de l'OTAN han “d’acceptar fer sacrificis", com ara retallades en les seves pensions, sanitat i sistemes de seguretat, per a augmentar la despesa en Defensa (sic). Ells són molt poderosos, però ho podem ser també nosaltres perquè, en paraules de Mario Benedett, “en la calle codo a codo / somos mucho más que dos”.