diumenge, 23 de febrer del 2025

Josep Maria Llompart, la pau, i el pacifisme

Publicat originalment a Diario de Mallorca (22-02-2025)

S’han engegat els primers actes de l'Any Llompart per celebrar, aquest 2025, els 100 anys del naixement de Josep Maria Llompart i de la Peña. Una celebració que parteix d’una declaració conjunta -i supòs d’una voluntat i sinceritat política desigual- de l'Obra Cultural Balear, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, la Universitat de les Illes Balears, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, i l'Ajuntament de Palma. En qualsevol cas, tant de bo esdevingui en una celebració profundament popular.

En aquest sentit, em sembla un molt bon senyal que el president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, no s’estigui de manifestar la voluntat de l’entitat de celebrar, recuperar, i divulgar la figura i obra de Llompart. Una obra literària que és, almanco a parer meu, “Un cant per una pàtria”. Que no ho és una autèntica pàtria, la poesia? De tota manera, no m’atrevesc a escriure ni una paraula més sobre la dimensió de poeta, assagista, i grandíssim divulgador de la cultura catalana del senyor Josep Maria Llompart. D’altres, infinitament més capacitats i capacitades que l’escrivent d’aquestes ratlles, ben segur ho faran. Ara bé, sí que gos -tot i que sigui com un dels que “anem capcots, orgullosíssims / de la nostra preciosa inutilitat”- a dir qualque cosa per a la recuperació i divulgació del, en paraules del president de l’OCB, “lideratge cívic” de Llompart. Gos a fer-ho, i, alhora, m’esglaia no estar a l'altura del repte.

Segur que no erro en afirmar que és força coneguda la seva participació en la lluita contra la dictadura franquista, o la valenta defensa de la unitat de la llengua catalana en el discurs -en què parlà del català com llengua pròpia de casa nostra- de cloenda de la manifestació per l’autonomia del 29 d’octubre de 1977 amb l’enèrgic i inoblidable crit de “català, català i català”. Llompart contestava així a un grupet de secessionistes lingüístics a una Plaça Major de Palma plena de gom a gom. Ni una cosa ni l’altra eren fàcils en els respectius contexts. Tanmateix, Josep Maria Llompart demostrà valentia, coratge i mestratge (la pusil·lanimitat no és sinònim de guiatge ni de lideratge) en molts altres àmbits gens còmodes, i, potser, menys coneguts o recordats. Per exemple, el següent:

Fruit de la imparable mobilització social, el Govern del PSOE de Felipe González, que havia transitat de l' “OTAN, d’entrada NO” a l’ “OTAN, Sí”, va convocar un referèndum sobre la permanència d'Espanya a l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord del 12 de març de 1986. A Mallorca es varen constituir diverses instàncies unitàries partidàries del No. La més representativa va ser, sens dubte, la Plataforma Cívica per la Sortida de l'Estat Espanyol de l’OTAN de què en formaren part, entre d’altres, l’ Associació de Mallorca per la defensa de la salut publica, l’ Associació de marginats "la Sapiència", l’ Associació cristiana de professionals, CCOO, la Federació d'Associacions de Veïns, el Front d'Alliberament Gay de les Illes, el GOB, la Joventut Obrera Cristiana, Justícia i Pau, l’ Obra Cultural Balear, el Partit Comunista de les Illes Balears, el PSM, o l’ STEI.

En el document de constitució de la dita Plataforma Cívica s’hi afirmava que el món de llavors vivia “una greu situació derivada de la confrontació dels blocs militars, la cursa d'armaments fa que les despeses bèl·liques siguin cada cop més nombroses dins un món on encara milions d'éssers humans pateixen fam, misèria i desatenció”. Els sotasignats d’aquella acta de constitució es declaraven “convençuts que l'Estat Espanyol ha d'abandonar l'OTAN, ja que la nostra pertinença a aquesta organització suposa: un agreujament de la carrera armamentista i de la confrontació entre els blocs militars; la pèrdua de la nostra neutralitat i de la nostra sobirania; un increment de les despeses militars; molt més perill de veure'ns involucrats en conflictes bèl·lics, i, en definitiva: una major inseguretat del nostre país davant d'un món enfrontat amb blocs militars”. El document esmentat anava acompanyat d’una molt plural llista d’adhesions a títol personal entre les que no hi faltava la de Josep Maria Llompart qui, a la presentació pública de la Plataforma Cívica per la Sortida de l'Estat Espanyol de l’OTAN, que es va fer unes setmanes abans del referèndum a l’Hotel Almudaina de Palma, va tenir un paper força rellevant (si la memòria no em falla, va ser el portaveu).

Em sembla que s’escau recordar aquesta mostra del compromís de Llompart amb la pau i el pacifisme al món, tot i que fos a contracorrent de la “correcció política del moment”. A parer meu, reivindicar l’exemple de Llompart com a home de pau és absolutament oportú en l’actual situació de desgavell civilitzatori, en què la banda sonora són els tambors de guerra, el guió de l'esdevenir de la humanitat sembla plegat de genocidis televisats i retransmesos per les mal anomenades xarxes socials, i de normalització de l’armamentisme a balquena.

Contra els desoris que provoquen els autoritarismes imperials -i especialment per fer front a la seva voràgine guerrera- ens calen molts compromisos vitals, ètics, morals, cívics com el de Josep Maria Llompart; mobilització i autoorganització de la societat civil; i... que no ens falti la poesia: “Creieu-me, assossegueu-vos, contempleu-vos / en l’aigua de la pau que el cel dibuixa / sobre el mar de migdia. / Veniu, menjau, beveu / reproduïu-vos. Dormiu en els cotons de la pau. / Reposeu en els braços de la pau. / Requiem aeternam...".

Notes: 1. Tots els textos entre cometes dels quals no s’ha citat expressament l’autoria, corresponen a poemes de Josep Maria Llompart. 2. Per a aquest article ha sigut imprescindible consultar les publicacions “Pissarra” de l’STEI, i “Unitat” de CCOO de les Illes Balears de febrer i maig de 1986, respectivament.

“Revoltes de la Terra” o el “Tot és possible”

Publicat originalment a dBalears (165-02-2025)

Mark Fisher (1968-2017) va publicar el 2009 el llibre que contenia la seva idea més influent, “Realisme capitalista”, que és un robust marc ideològic per estudiar el capitalisme i els seus efectes en la política, l'economia, la societat i la cultura, és a dir, en la vida de les persones. Per a Fisher, el “Realisme capitalista” no és altra cosa que, com han descrit altres autors i aurores, la victòria sense embuts en l'àmbit politicoinstitucionall del neoliberalisme. Ara bé, la, per a mi, gran aportació del professor i filòsof britànic va ser l’èmfasi que va posar en les transcendentals repercussions del triomf cognitiu d’aquest neoliberalisme.

Certament, en el 2009, en plena Recessió Global (2008-2012), era ja molt evident que el “programa neoliberal” no consistia només en una transformació reaccionària de les polítiques econòmiques, sinó que l’objectiu era revolucionar completament la subjectivitat -les percepcions- de la ciutadania. Fisher ens va ajudar molt a filar més prim del que ho havíem fet fins aleshores, a interpretar fins a les seves últimes conseqüències aquelles paraules, que reflectien un molt potent constructe ideològic, de Margaret Thatcher: “L’economia és el mètode; l’objectiu és canviar l’ànima i el cor de la nació”. D'aquella pols, venen aquests fangs. Altrament dit, d’aquell triomf ideològic i ecumènic del neoliberalisme, ve l’actual desori.

Val a dir que “Realisme capitalista” tenia subtítol: “No hi ha alternativa?”. És clar que n’hi ha. Mark Fisher acaba el seu llibre amb aquestes paraules: “Qualsevol petit esdeveniment és capaç d’obrir un forat en la cortina grisa de la reacció que ha marcat els horitzons de possibilitat sota el realisme capitalista [concretat a casa nostra en el règim de turistificació]. Després d’una situació en què no podia passar res, de sobte tot torna a ser possible”.

Però, per a que tot torni a ser possible cal, en opinió de Fisher, sortir de les “lleis del castell del vampir” que va definir en el seu cèlebre article de 2013 (intitulat Exiting the vampire castle). Resumidament,  el missatge és que cal rebel·lar-se contra cinc regles: La que ho individualitza i ho privatitza tot; la que presenta la reflexió i l’acció com a tan i tan difícils  que esdevenen gairebé impracticables; la regla de la culpabilització i la de l’essencialització que aconsegueixen focalitzar les culpes entre el “nosaltres” (enfrontament dels últims contra els penúltims) i restar pluralitat al moviment d’emancipació. La quinta llei a subvertir és la que Fisher defineix literalment així: “pensa com un liberal (perquè n’ets un)”. És a dir, subvertir el mite de la classe mitjana és veritablement fonamental per a sortir del castell del vampir.

Certament, Fisher -com Gramsci- s’ha de desempolsar del seu estricte context. No obstant això, el seu pensament em sembla extraordinàriament útil per avançar en la construcció de noves hegemonies, per revolucionar la subjectivitat social entorn del nostrat règim de turistificació. En aquest sentit, la setmana passada van succeir dues coses importants: Es va conèixer la constitució de “Revoltes de la Terra” i el manifest d’aquest moviment que agrupa un univers d’organitzacions ja existents arreu dels Països Catalans. Per una altra banda, la plataforma “Menys Turisme, Més Vida” va celebrar una assemblea per a reagrupar-nos i redoblar l’aposta per mobilitzar la societat mallorquina a favor d’un ordre alternatiu a la turistificació desbocada.

Ambdues coses em van fer recordar les lectures de Mark Fisher de qui, entre altres coses, vaig aprendre que “la consciència de la subjugació és, en primer lloc, consciència dels mecanismes (culturals, polítics, existencials) que la produeixen: els engranatges que el grup dominant normalitza i a través dels quals crea una sensació d'inferioritat en els subjugats. Però, en segon lloc, és també consciència del potencial del grup subjugat, una potència que depèn precisament d'aquest alt estat de consciència”. Vull pensar que l'alt estat de consciència palesat amb les grans mobilitzacions de l’estiu del 2014 és la garantia del “Tot és possible”.

 

dimecres, 19 de febrer del 2025

Tributació i suficiència del SMI

 


La curolla de 19/02/2025 a https://vida.cat/programes/

Tributació i suficiència del SMI

Segueix la disputa en el si del Gobierno de España sobre la tributació del nou SMI de 16.576 euros/any. Això suposa 50 euros mensuals, o 700 euros anuals més de nòmina. Una pujada del 4,4%  en relació a l’any 2024.

En principi, soc partidari que les persones perceptores del SMI paguin IRPF. Ara bé, estic en contra que ho facin segons la normativa vigent. Actualment, l'IRPF és un impost que té uns efectes redistributius molt petits. A tot estirar, aconsegueix un escàs efecte redistributiu del 4%.

En definitiva, que tothom pagui impostos em sembla bé. Però, amb una fiscalitat justa. És a dir, que els que més tenen més paguin. A on es prioritzi la persecució del gran frau fiscal, i no, com passa al Regne d’Espanya, on el 75% de les actuacions dels tècnics d'hisenda estan centrades sobre deutes mitjanes de 1.000 euros. No em sembla de justícia fiscal perdonar impostos a les grans elèctriques, al mateix temps que es vol aplicar l’IRPF als perceptors del SMI.

Però aquest debat, no hauria d’amagar un altre debat veritablement important:

El SMI només serà suficient si s’avalua en termes de capacitat adquisitiva. I, per això cal un SMI ajustat a la realitat de cadascú. Té, posem per cas, la mateixa suficiència el SMI estatal a Lugo que a Mallorca?

És, a parer meu, imprescindible reivindicar un SMI autonòmic. I em sorprèn que el regionalisme local, i, sobretot, el nostrat sobiranisme no en xerri d’aquest assumpte. Crec que a Mallorca no podem romandre al marge del debat europeu sobre la conveniència de Salaris Mínims Interprofessionals o Salaris Mínims de Referència locals i regionals.

Aquesta és la meva curolla d’avui.

dissabte, 15 de febrer del 2025

Contra el trumpisme, ambició de canviar el món

Publicat originalment a dBalears (09-02-2025)

Qui no té feina el moix pentina, diu el refranyer. Però, en lloc de tudar el temps pentinant moixos, m'ha donat per navegar pel lloc web d'Oxfam Internacional. L'experiència és esborronadora i d’un mal desdejunar, especialment, per a un matí de diumenge.

Mentre llegia i rellegia informes, anotava dades i més dades, he recordat un llibre de Juan Ariño i Antonio Romero titulat “La secessió dels rics”. Fa gairebé una dècada  els autors van definir així el fenomen provocat pel fet més rellevant que s'ha produït en les últimes dècades: l'increment i la concentració de la riquesa en mans d'una minoria a escala planetària, tant en les fases d'expansió com en les de recessió. Un fenomen que no ha deixat de créixer.

A hores d’ara, les 3.000 famílies més riques del món controlen el 13% del PIB planetari. Mentrestant, Oxfam Internacional considera que l'actual sistema econòmic consolida la creixent desigualtat global, conseqüència de la qual 3.600 milions de persones viuen per sota del llindar de la pobresa. Això és gairebé el 44% de la població mundial.

La desigualtat econòmica té, òbviament, un important biaix de gènere. Les dones són majoria entre la població empobrida, i són pobres de major intensitat que els homes. Sobre aquesta bretxa de gènere hi ha una dada de gran importància: En un any, el treball no remunerat de les dones (relacionat amb les tasques  de cures que, dit sigui de passada, són essencials per a que el món no s’aturi) aportaria a l'economia mundial 10,5 bilions d'euros.

Altres assumptes d’especial rellevància que he trobat bussejant pel lloc web d’Oxfam Internacional són: i) el desmuntatge del mite de la meritocràcia: El 60% de la riquesa dels multimilionaris no és una riquesa que  hagin guanyat. El 36% d'aquesta riquesa ve directament de l'herència. Tots els multimilionaris menors de 30 anys acaben d'heretar la seva riquesa. Gran part de la resta procedeix de monopolis o de connexions entre amics. ii) El biaix colonial de l'acumulació de riquesa en uns pocs i de l’escreix de la desigualtat. Una dada brutalment clarificadora: En 2024 es van extreure cada hora 29 milions d'euros del Sud Global que van anar a parar essencialment als superrics. iii) Oxfam Internacional insisteix en la greu exclusió dels processos de desenvolupament dels grups de persones marginades, i en l'extensió de la pobresa extrema exemplificada en el fet que hi ha 733 milions de persones que se’n van a dormir amb fam perquè no poden menjar tres vegades al dia. D'elles, 152 milions s'han afegit en els últims anys.

La situació s'ha agreujat fins al punt que, a la concentració més gran de riquesa en unes poques mans, s'ha unit la concentració de poder donant lloc a l'aparició de les oligarquies globals. La qual cosa és greument perjudicial per a la cohesió social i per a les democràcies de tot el món. És tant el poder d'aquestes oligarquies que ja són, per exemple, un obstacle antidemocràtic als intents internacionals per emprendre reformes que els obliguin a pagar més imposts.

La conclusió de tot plegat és que, en aquesta conjuntura -que va de l’àmbit global al local- de desigualtat, la gent està perdent la confiança en les institucions, s'estén el sentiment d'exclusió del debat públic democràtic d’amplis sectors de la societat, es consolida la percepció que la democràcia amb impuls igualitari és cosa del passat, va quallant un cruel enfrontament dels últims contra els penúltims, els autoritarismes es perceben cada vegada més com a solució. Compte amb les percepcions! En paraules de George Berkeley: “Ser és ser percebut”.

És, certament una conjuntura propícia per al ressorgiment de l'autoritarisme imperial. D'això va -no únicament, però sí fonamentalment- el trumpisme que, val a dir-ho, no és antisistema, ans al contrari, és sistema hiperbòlic.  

Van guanyant. Però no han guanyat. L'antifeixisme pot tornar a guanyar. Cal replantejar-ho gairebé tot. En un passat no tan llunyà les xarxes socials van ser claus per a la lluita altermundista i antiglobalització. Si hi trobam una alternativa  al femer en que s'han convertit, poden tornar a ser-ho per a aquesta batalla per democratitzar de debò la democràcia. Cal reivindicar els i les referents intel·lectuals. Per exemple, se m'ocorre suggerir llegir o rellegir “Capitalisme i democràcia 1759-1848” de Josep Fontana. Recordin el suggeridor subtítol del llibre pòstum del mestre: “Com va començar aquest engany”. En fi, parafrasejant a Enzo Traverso, les esquerres han de recuperar l'ambició de canviar el món.

 

diumenge, 9 de febrer del 2025

EPA 2024: Dada mata relat

 

Publicat originalment a dBalears (02-02-2025)

La setmana passada es varen fer públics els resultats de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre de 2024. Simultàniament, l’Institut d'Estadística de les Illes Balears va fer públiques les dades mitjanes de tot l’any passat. L’any 2024 té una importància especialment interessant en les anàlisis de la situació sociolaboral car és l’any de les grans mobilitzacions ciutadanes contra la turistificació, l’any de l’inici de la revolta. I, òbviament, els malestars laborals tenen un impacte força rellevant en les subjectivitats de l’emprenyamenta contra l’objectiva turistificació.

El cas és que, pel que fa a les Illes Balears, les grans xifres de l’any 2024 van ser les següents: 1. Segueix l’augment de la població de 16 i més anys (1.047.500 persones).La població amb edat de treballar creix un 4% en relació a 2019, és a dir, a la de l’any immediatament anterior a la pandèmia de la covid-19. Es manté entorn del 48%, el percentatge de població d’aquesta franja d’edat nascuda fora de les Illes Balears. L’emigració sembla ser fonamentalment laboral. 2. Les taxes d’activitat, d’ocupació i d’atur són, respectivament, del 63,95%, 57,97% i 9,34%. 3. Del total de persones assalariades (504.200), el 88% ho són amb un contracte formalment indefinit. Tot plegat indicaria un bon comportament del mercat laboral.

Ara bé, com el mercat de treball no és un mercat qualsevol, en termes de justícia, equitat i cohesió social la bona salut de la qüestió laboral s’ha de mesurar de forma molt més polièdrica. A tall d’exemple, el doctor en sociologia, Carlos Prieto, a la seva obra intitulada “Las metamorfosis del trabajo y de la relación laboral” (Catarata, 2024), ens adverteix que la contractació temporal no s'entén, segons sol fer-se habitualment, com l'expressió i concreció de la precarietat laboral en si mateixa, sinó com una pràctica d'estratègia empresarial que té per objecte aconseguir el major i millor control possible de la força del treball ¿Ha impedit la reforma laboral de 2022 aquesta pràctica empresarial que, formalment, tenia com a objectiu principal acabar amb la temporalitat dels contractes laborals?

Sembla que no. Aquest control empresarial de la força del treball no és un caprici ociós i malsà. És l’instrument per precaritzar les relacions laborals i la vida, és a dir, salaris amb baixa capacitat adquisitiva, ritmes de treball extenuants, quimèriques possibilitats de conciliació de vida personal i laboral, problemes de salut laboral (accidentalitat, malalties professionals, trastorns psicosocials, etc.). Formalment, a les Illes Balears ara hi ha més contractes indefinits (els fixos discontinus tenen aquesta consideració), hi ha manco població aturada (els fixos discontinus que estan a l’atur no es consideren persones desocupades), i, no obstant això, la pobresa laboral segueix a l’alça.

Què passa? Doncs que el mecanisme de contractació temporal i encadenament de contractes de molt curta durada com a instruments de control del factor treball s’ha substituït pel frau a l’engròs en la no superació dels períodes de prova, i en l’ús i abús de l’acomiadament a preu de saldo, i extremadament fàcil, i sense necessitat de justificació. Afegim-li la llarga etapa de manca -excepte puntualíssimes excepcions que afecten poc o res a l’eix medul·lar del nostrat sistema de monocultiu turístic- de conflictivitat laboral. La precarietat laboral -independentment de formalitats- continua sent una característica de l’essencialitat del mercat laboral de les Illes Balears. Precarietat laboral que esdevé en precarietat vital per mor de la turistificació que eleva els preus (cistella de queviures, habitatge, oci, cures, etc.). Val a dir que la inseguretat laboral afecta a la capacitat d’estalviar, i, conseqüentment, a la possibilitat de despesa per a construir una vida de certeses i volguda. Les inseguretats laborals precaritzen, fins i tot, aspectes vitals tan importants com les possibilitats d’emancipació digna del jovent, o de maternitat i paternitat desitjada. Tot plegat, en lloc de posar, de forma relativament generalitzada, els ascensors socials en marxa, és un imparable augment de les desigualtats.

A l’EPA publicada la setmana passada hi ha una dada tan rellevant per mesurar la inseguretat laboral com invisibilitzada: El 32% de les persones assalariades tenien una antiguitat de contractació inferior a l’any. És a dir, formalment amb contractes indefinits, però extremadament precàries. Una dada que mata el relat del “tot va bé” en el mercat de treball. Pot ser que, perquè la dada mati definitivament el relat sobre una turistificació amb una certa cara social, som arribats a un punt que hem de posar els focus a la dada de participació dels salaris al PIB. 


divendres, 7 de febrer del 2025

Menys hores de feina és més vida



Aquesta setmana la plataforma audiovisual VIDA ha estrenat el programa “Això és vida”.  Als tertulians i tertulianes ens demanen que comencem amb la nostra curolla del dia.  Vet aquí la meva:

La curolla de 05/02/2025

Menys hores de feina és més vida

El temps per dedicar a la vida (en argot d’economia “el cost d’oportunitat vital”) és, també, un element crucial de desigualtat, d’injustícia i en disputa.

Per això, entre altres coses, és una molt bona notícia que el Consell de Ministres d’aquesta primera setmana  de febrer, donés el vistiplau a l'avantprojecte de llei per a la rebaixa de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals sense pèrdua de salari.

En el complicat debat parlamentari d’aquest assumpte veurem, un altre cop, qui està a favor de la història i qui no.

Cal recordar que al Regne d’Espanya, des de la primera fixació per llei, el 1919, d’una jornada màxima setmanal de 48 hores, les dretes i importants sectors empresarials -uns més que uns altres, tot s’ha de dir- s’hi han oposat amb argumentaris, estratègies i insanitats diverses.

Ara el gran argument d’oposició de la nostrada dreta i dels sectors empresarials illencs és que "no s'adapta al teixit productiu de les Balears, i no té en compte el pes dels sectors prioritaris en aquesta comunitat autònoma“. Això, endemés de ser fals, és un missatge que ve a dir que el marc de turistificació és un obstacle pel progrés social . Benvinguts a aquest esperit crític de la dita turistificació.

Tanta sort que, la plataforma Menys Turisme Més Vida, sembla que comença a posar-se a punt per engegar un nou cicle de mobilitzacions.

Sens dubte, menys hores de feina no expressament desitjada, és més vida!

dissabte, 1 de febrer del 2025

Politiqueta

Publicat originalment a dBalears (26-01-2025)

La politiqueta és la mala política, la que no afrontar els problemes de fons, la que no és empàtica amb les majories socials i les classes subalternes, la de qui, dient una cosa, fa el contrari, la que incentiva l'antipolítica que, tard o d’hora, acaba posant al timó de les institucions a personatges com ara Donald Trump o Javier Milei. Fa massa temps que se’n fa de politiqueta.

Des de sempre m’ha semblat politiqueta en estat pur la “tècnica legislativa” a qualsevol parlament del batibull dels “decrets òmnibus”, o la perversió de les Lleis d'acompanyament dels pressuposts autonòmics o estatal. Mesclar ous amb caragols en matèria legislativa és d’una manca de transparència esborronadora. 

Ara bé, allò que va passar el dimecres 22 de gener en el Congrés dels Diputats va ser elevar la politiqueta a l’estratosfera.  Com és sabut, es discutí i votà la convalidació -o no- de tres Reials Decrets-llei. El referit a l’impost a les empreses energètiques (exceptuant les elèctriques, per cert) no va ser ratificat. Es va imposar la majoria parlamentaria desacomplexadament defensora  dels insaciables interessos de les grans empreses (PP-Vox-Junts per Catalunya). El RDL de l’enèsima reforma regressiva de les pensions -Incentius per treballar fins als 72 anys i "Mini-Jobs" pels joves- va ser ratificat per una àmplia majoria. El consens neoliberal mai falla!

Tanmateix, el gran daltabaix es produí amb la no ratificació del súper RDL òmnibus on el Gobierno de  España hi va encabir un variat mix de mesures urgents en matèria econòmica, tributària, de transport, i de Seguretat Social, i on es prorrogaven determinades mesures per a fer front a situacions de vulnerabilitat social. A més de la revalorització de les pensions i els ajuts al transport i a les persones afectades per la DANA d’octubre de l’any 2024, no s’ha convalidat l’anomenat “escut social”, un conjunt de fins a vuitanta mesures. La més rellevant d’aquestes  mesures és la prohibició del tall de subministraments bàsics i de desnonaments a persones vulnerables.

De moment -perquè la politiqueria partidària sobre aquest assumpte seguirà un temps-, no és agosarat extraure les següents conclusions: i) Quan no es té majoria parlamentària estable és una imprudència persistir en la mala pràctica legislativa dels batibulls. ii) PP i JUNTS (Vox no sé què diu) clamen perquè s’aprovin ara la revalorització de les pensions i els ajuts al transport, però no diuen res de l` “Escut Social”. Aquest és el quid de tot plegat!  Especialment, ho és la prohibició del tall de subministraments bàsics i de desnonaments a persones vulnerables. iii) Les dretes i extrema dreta s’ensumen, i cada cop coincideixen més en votacions parlamentàries per fer pinya en contra de les persones més vulnerables -les empobrides i excloses voten poc-. iv) Des dels EUA de Trump s’irradia a la globalitat del planeta i de forma desacomplexada la teoria neoliberal de gestió de la marginalitat. Teoria que es resumeix en poques paraules: “El delicte de ser pobre”. v) Fer efectiu el dret incondicional a un habitatge digne és ara mateix l' “elefant a l'habitació” (elephant in the room) de la lluita de classes d’aquesta etapa del capitalisme. Per això, les dretes i l’extrema dreta intenten canviar els focus i posar-los sobre qualsevol possibilitat d’aturar els desnonaments i fent de demagògia amb  el no - problema de  l’ocupació d’habitatges.  

En aquest context. no reforçar els moviments socials emancipatoris i la unió  de l´ esquerra no estrictament claudicant és fer politiqueta. S’escau invocar un refrany africà que diu: “La unió en el ramat obliga el lleó a anar-se'n a dormir amb gana”.