dissabte, 15 de febrer del 2025

Contra el trumpisme, ambició de canviar el món

Publicat originalment a dBalears (09-02-2025)

Qui no té feina el moix pentina, diu el refranyer. Però, en lloc de tudar el temps pentinant moixos, m'ha donat per navegar pel lloc web d'Oxfam Internacional. L'experiència és esborronadora i d’un mal desdejunar, especialment, per a un matí de diumenge.

Mentre llegia i rellegia informes, anotava dades i més dades, he recordat un llibre de Juan Ariño i Antonio Romero titulat “La secessió dels rics”. Fa gairebé una dècada  els autors van definir així el fenomen provocat pel fet més rellevant que s'ha produït en les últimes dècades: l'increment i la concentració de la riquesa en mans d'una minoria a escala planetària, tant en les fases d'expansió com en les de recessió. Un fenomen que no ha deixat de créixer.

A hores d’ara, les 3.000 famílies més riques del món controlen el 13% del PIB planetari. Mentrestant, Oxfam Internacional considera que l'actual sistema econòmic consolida la creixent desigualtat global, conseqüència de la qual 3.600 milions de persones viuen per sota del llindar de la pobresa. Això és gairebé el 44% de la població mundial.

La desigualtat econòmica té, òbviament, un important biaix de gènere. Les dones són majoria entre la població empobrida, i són pobres de major intensitat que els homes. Sobre aquesta bretxa de gènere hi ha una dada de gran importància: En un any, el treball no remunerat de les dones (relacionat amb les tasques  de cures que, dit sigui de passada, són essencials per a que el món no s’aturi) aportaria a l'economia mundial 10,5 bilions d'euros.

Altres assumptes d’especial rellevància que he trobat bussejant pel lloc web d’Oxfam Internacional són: i) el desmuntatge del mite de la meritocràcia: El 60% de la riquesa dels multimilionaris no és una riquesa que  hagin guanyat. El 36% d'aquesta riquesa ve directament de l'herència. Tots els multimilionaris menors de 30 anys acaben d'heretar la seva riquesa. Gran part de la resta procedeix de monopolis o de connexions entre amics. ii) El biaix colonial de l'acumulació de riquesa en uns pocs i de l’escreix de la desigualtat. Una dada brutalment clarificadora: En 2024 es van extreure cada hora 29 milions d'euros del Sud Global que van anar a parar essencialment als superrics. iii) Oxfam Internacional insisteix en la greu exclusió dels processos de desenvolupament dels grups de persones marginades, i en l'extensió de la pobresa extrema exemplificada en el fet que hi ha 733 milions de persones que se’n van a dormir amb fam perquè no poden menjar tres vegades al dia. D'elles, 152 milions s'han afegit en els últims anys.

La situació s'ha agreujat fins al punt que, a la concentració més gran de riquesa en unes poques mans, s'ha unit la concentració de poder donant lloc a l'aparició de les oligarquies globals. La qual cosa és greument perjudicial per a la cohesió social i per a les democràcies de tot el món. És tant el poder d'aquestes oligarquies que ja són, per exemple, un obstacle antidemocràtic als intents internacionals per emprendre reformes que els obliguin a pagar més imposts.

La conclusió de tot plegat és que, en aquesta conjuntura -que va de l’àmbit global al local- de desigualtat, la gent està perdent la confiança en les institucions, s'estén el sentiment d'exclusió del debat públic democràtic d’amplis sectors de la societat, es consolida la percepció que la democràcia amb impuls igualitari és cosa del passat, va quallant un cruel enfrontament dels últims contra els penúltims, els autoritarismes es perceben cada vegada més com a solució. Compte amb les percepcions! En paraules de George Berkeley: “Ser és ser percebut”.

És, certament una conjuntura propícia per al ressorgiment de l'autoritarisme imperial. D'això va -no únicament, però sí fonamentalment- el trumpisme que, val a dir-ho, no és antisistema, ans al contrari, és sistema hiperbòlic.  

Van guanyant. Però no han guanyat. L'antifeixisme pot tornar a guanyar. Cal replantejar-ho gairebé tot. En un passat no tan llunyà les xarxes socials van ser claus per a la lluita altermundista i antiglobalització. Si hi trobam una alternativa  al femer en que s'han convertit, poden tornar a ser-ho per a aquesta batalla per democratitzar de debò la democràcia. Cal reivindicar els i les referents intel·lectuals. Per exemple, se m'ocorre suggerir llegir o rellegir “Capitalisme i democràcia 1759-1848” de Josep Fontana. Recordin el suggeridor subtítol del llibre pòstum del mestre: “Com va començar aquest engany”. En fi, parafrasejant a Enzo Traverso, les esquerres han de recuperar l'ambició de canviar el món.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada