dijous, 23 de maig del 2013

Desfent mites



Publicat a www.elperiscopi.com

Hi ha diverses accepcions de la paraula mite. Pot referir-se a una història de caràcter sagrat i “explicar” l'origen del món i de l'univers (la mitologia clàssica). També pot emprar-se aquesta paraula per referir-se a alguna cosa falsa però difosa àmplia i reiteradament com a certa; aquest significat de mite està molt proper al que es coneix com a “llegenda urbana”. En aquest comentari la utilitzo en aquest segon significat. Millor dit, en aquest cas la paraula mite es podria emprar com un sinònim de les mentides del poder sobre el mercat de treball.

Això ve al cas d’una informació oficial cabdal que ahir va publicar l’INE: Les variables de submostra de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de 2012 (disponible aquí). És una informació que, tant en allò que fa referència a l’àmbit del Regne d’Espanya, com pel que fa a les Illes Balears, paga la pena escodrinyar amb atenció. Moltes mentides repetidament dites pel poder queden desmentides. Dels molts mites del Govern de Bauzá, que amb la informació oficial queden molt malt parats, només en comentaré tres. Ja hi haurà altres ocasions per seguir desfent embulls.

Diuen que millora l’ocupació, però resulta que el nombre d’assalariats a empreses (no confondre amb l’auto ocupació forçada) ha passat de 379.700 l’any 2011 a 368.600 l’any  passat, es a dir ha baixat un 3%. Val a dir que la caiguda de la població assalariada ha estat del 14,8% des de l’inici de la crisi (any 2008).

Bravegen que l’atur registrat baixa, però allò que queda demostrat és que el registre del SOIB és molt poc rellevant en matèria d’intermediació laboral. A l’any 2012, només un 1,1% dels assalariats tenen el treball que tenen per mediació d’una oficina púbica d’ocupació. El registre d’atur baixa més per la finalització de les prestacions de desocupació, i pel desànim dels demandats de feina, que no per qualsevol altra circumstància. En aquest sentit la gairebé eliminació del subsidi d’atur per a majors de 55 anys, (una de les darreres malifetes del PP), és una excel·lent mesura per fer baixar l’atur registrat. Atents!

Presumeixen d’incentivar els emprenedors i la creació de noves empreses, però mentre el nombre d’empreses amb assalariats (tot i que sigui un) baixa, augmenten espectacularment els ocupats independents. L’any 2012 s’ha arribat al rècord del 13,9% del total de població ocupada. Una autèntica barbaritat que dóna prova de l’acceleració de la precarietat laboral a base d’un augment dels treballadors autònoms econòmicament dependents o falsos autònoms. 

Per cert: Com va el Pla d’Ocupació promès? Incorporarà una diagnosi de la situació del mercat laboral illenc? Em moro de curiositat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada