dimecres, 22 de maig del 2013

Els aturats estrangers se'n van



Estar en atur té repercussions materials, com ara, descens de la capacitat adquisitiva i acceleració del risc d'exclusió social etc. Són les conseqüències més immediates i tenen repercussions macroeconòmiques: baixa el consum i l'estalvi. Però també  té conseqüències, sobre tot quan parlam d'atur de llarga durada, socio-psicològiques (desànim, auto culpabilització, etc.), professionals (obsolescència de les qualificacions  adquirides, etc.) I tenen repercussions macrosocials: pèrdua de capital humà, descohesió social... Per molt que els ideòlegs neocons insisteixin, el més normal, amb les excepcions que confirmen la regla, les persones en atur (registrades o no) pateixen situacions de manca de treball no desitjades.

Aquesta situació no desitjada és particularment punyent per a la gent que no té xarxa familiar, o la té molt dèbil, per exemple, els aturats de llarga durada estrangers. Aquest col·lectiu ha passat d'estar composat per un total de 561 l'any 2008 a enfilar-se a 4.695 l'any 2011. A partir d'aquesta data comença un degoteig de baixes del registre. Se'n van als seus llocs d'origen o a l'economia submergida però, òbviament, això no vol dir que se creï ocupació ni que la situació del mercat laboral millori. Contràriament al discurs governamental que defensa que a Balears hi ha reducció d'atur des de fa alguns mesos, jo mantinc la tesi que el deteriorament d'aquest mercat ha arribat a un extrem que, fins i tot, alguns registres s'han anat en orris.

Les dades d'afiliacions a la Seguretat Social de persones estrangeres, confirma aquesta tesi?  Penso que sí. A les dades que ahir se feren públiques (disponibles aquí), les corresponents al mes d'abril d'enguany, hi ha una aparent variació interanual positiva del 0,33%. Però allò que realment passa és que, per diverses regulacions administratives hi ha moltes altes de treballadors i treballadors de les llars que ja hi eren i que ara emergeixen. A tall de exemple, a partir de l' 1 d'abril de 2013, els treballadors/es de la llar que prestin els seus serveis durant menys de 60 hores per ocupador hauran de formular directament la seva afiliació.
Si descontam les afiliacions de persones estrangeres del règim de la llar, resulta que la variació interanual és de -756 afiliacions, una baixada interanual del -1,34%. Tot quadra. Els aturats estrangers se'n van. A poc a poc fan el camí de retorn. I ja preparen el retorn a l'Espanya en blanc i negre. A la Espanya de la migració a l'estranger (vegeu aquí). La dictadura franquista no podia donar oportunitats de futur a la gent jove. La dictadura de la troika (FIM, BCE, UE) tampoc.

Publicat a www.elperiscopi.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada