dilluns, 13 de juliol del 2015

“Tot inclòs” (Estiu 2015)

En aquest Babord de El Periscopi, la primera de les reflexions setmanals estiuenques és una proposta de lectura certament escorada cap a la part esquerra. Em referesc a la que crec és el tercer lliurament de la publicació TOT INCLÒS. Aquest monogràfic (disponible aquí) és absolutament sincer sobre els seus continguts i enfocaments, ja que no debades es titula: “Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes”. La seva autoria tampoc enganya a ningú, en advertir que ha sorgit d'un grup de treball de la Coordinadora Llibertària de Mallorca, i de l'anomenat Front Comú en Defensa del Territori. No obstant això, no li falta rigor, ni hi ha  demagògia fàcil. Ans al contrari, hi ha la valentia de plantejar grans problemes de gran actualitat (lloguers turístics), qüestions sempre presents en el debat social, econòmic i polític illenc (impactes territorials derivats de l'explotació turística o relacions laborals que han derivat en explotació laboral), i qüestions més generals que s'enfronten al mainstream que presenta de forma idíl·lica la turistització neoliberal.

L'enfocament radicalment ecològic és absolutament necessari per a una anàlisi ponderada del fenomen turístic arreu i, molt especialment, en unes illes tan turistitzades des de fa tant temps com les Illes Balears. La crítica del turbocapitalisme turístic és molt pertinent encara que només sigui per denunciar-ho i plantejar la necessitat de civilitzar-ho o canviar de paradigma. No parar esment a aquestes altres anàlisis és no voler veure problemes transcendents, com ara, els de l'escalfament global, el -malgrat les noves geoestratègiques petrolíferes- esgotament de les energies fòssils, o els relacionats amb el treball digne per a què la vida, dels qui han de treballar per viure, sigui digna. En la magna obra “En la espiral de la energía”, Ramón Fernández Durán i Luis González Reyes escriuen: “... las crisis tienen un discurrir discontinuo, con múltiples bifurcaciones fruto de la altacreatividad que generan. También provocanque las viejas formas de hacer las cosas dejen de funcionar, y de tener credibilidad, y dan oportunidadesa otras ideas nuevas. Así, donde crece el peligro también lo hace la oportunidad de salvación.” Idò, agradin o no agradin, en el TOT INCLÒS trobaran alguna d'aquestes “altres idees noves” i, pot ser, alguna oportunitat de salvació.

L’aparició d’aquest TOT INCLÒS coincideix amb l'inici d'aquesta legislatura de govern PSOE i MÉS, em sembla idò pertinent suggerir que el principal objectiu de la política turística hauria de ser la fixació de la càrrega màxima de pressió turística-industrial en cadascuna de les illes. La resta (taxa turista, regulació dels lloguers turístics, reforma de la “llei Delgado”, desestacionalització, etc.) és, al meu entendre, secundari i, fins i tot, pot ser “pitjor el remei que la malaltia” si no s'emmarquen en una política turística que freni allò que podríem anomenar, amb permís del professor David Harvey, procés d'acumulació per despossessió a l'engròs i en tot el que es pugui –des de la biodiversitat fins a la identitat- per part de la indústria turística. Un suggeriment massa extremat? Si no ho és per a Canàries -el president canari ha dit que “Hay que limitar el número de turistas en Canarias”- per què ho ha de ser per a les Illes Balears?

Acab amb dos advertiments: El primer és que hi ha molta més gent de la “que ells volen i diuen” que coincideix amb la majoria de les opinions dels autors (no hi ha una sola autora) que escriuen en aquest TOT INCLÒS. El segon és que, certament, alguns plantejaments són polèmics i discutibles, però val la pena llegir-los perquè sembla obvi que estan escrits des de l'honestedat intel·lectual que dóna l'absoluta llibertat de criteri. I ja saben que, en paraules de Rosa Luxemburg: “La llibertat és sempre i exclusivament llibertat pel qui pensa d'una altra manera”.


Publicat originalment a www.elperiscopi.com (13-07-2015) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada