divendres, 9 de desembre del 2016

Què li passa a l'establishment neoliberal?


L'establishment neoliberal encaixa molt malament qualsevol derrota democràtica. Per això tem tant a democratitzar la democràcia representativa.

El cas del recent referèndum a Itàlia ens ha proporcionat un bon exemple. El derrotat Renzi va declarar: "No tenia idea que m'odiaven tant". Sempre treuen a relluir l'odi i, sense despentinar-se, ho atribueixen a "els populismes". Que en el cas italià Renzi insinuï, a tall d'exemple, que el gran sindicat italià CGIL és un factor d'odi, o que és pejorativament populista, és un disbarat.

Què li passa a l'establishment? L'analista de qüestions internacionals Mariano Aguirre fa algun temps ens oferia una molt encertada explicació:
 "... ni una sola de les decisions vinculades amb "l'austeritat" que adopten els alts càrrecs polítics, econòmics i financers els afecta personalment o al seu entorn immediat. Com no les sofreixen, les mesures "anticrisi" són un espectacle llunyà que coneixen a través de les macro xifres, els mitjans periodístics, quan reben alguna pregunta incòmoda al Parlament, o en aquests breus moments en què els increpen quan surten d'un edifici o de la seva casa i caminen set passes fins al cotxe amb xofer. Si la protesta puja de to, es prenen mesures repressives..."

Més clar, l'aigua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada