dimecres, 19 de novembre del 2014

Acabar amb “l'apartheid de la prosperitat” defensant el territori

Els supòs informades i informats de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que el GOB i el GEN han impulsat per a la protecció del territori i a la qual ja em vaig referir en una altra ocasió des d'aquest mateix espai. Avui fa exactament una setmana que gairebé un centenar de ciutadans i ciutadanes vam prometre davant la Taula del Parlament de les Illes Balears com a fedataris de dita ILP. Tenim, per dir-ho d'alguna manera, que donar fe de l'autenticitat de les signatures i dades recollides. Esper estar a l'altura de la responsabilitat.


Però sobretot voldria estar a l'altura d'explicar algunes raons de fons d'una iniciativa de la societat civil illenca que, en paraules del GOB es presenta “com a resposta ciutadana a l'estratègia perversa impulsada en aquesta legislatura que augmenta els beneficis d'uns pocs i poderosos en detriment del territori, el medi ambient i el benestar social i que sotmet l'interès general als interessos econòmics i particulars”. Jo hi afegiria que el contingut d'aquesta llei per a la defensa del territori és una proposta per canviar el model de creixement acabant amb “l'apartheid de la prosperitat”.


La proposta (de la qual tenen tota la informació a aquesta web) ho és per a protegir el sol rústic, millorar la protecció dels espais naturals, aturar els grans projectes especulatius, frenar els grans projectes viaris, apostar per una nova relació amb la mar, assegurar una bona gestió de l'aigua, modificar la gestió de residus i fomentar les energies renovables i l'autoconsum. Una proposta antieconòmica? Tot el contrari. És una proposta molt assenyada per garantir el futur econòmic amb uns estàndards decents de cohesió social.


Si es donés el cas que no em creuen i no estan convençuts de signar la ILP, em permet recomanar-los la lectura d'un gran llibre. D'ecologia? Idò no, d'història econòmica. El del catedràtic d'història i institucions econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona,Jordi Maluquer de Montes, titulat “La economía española en perspectiva histórica”. Desprès de fer un repàs dels principal trets de la historia econòmica del Regne d'Espanya en el segles XVIII al XXI, acaba explicant la imperiosa necessitat d'un altre model econòmic “que se imponga el abandono del capitalismo del despilfarro y el derroche de recursos colectivos en acciones que solo reditúan beneficios a muy corto plazo y votos a los políticos y que se defina por el imperio de la racionalidad, la creatividad y la búsqueda de la excelencia. Para ello hará falta, seguramente, cambiar las prioridades y los incentivos no sólo a las clases dirigentes sino a la sociedad entera. Una verdadera refundación de mentalidades e instituciones.


D'això es tracta:  Cal protegir el territori, signatura a signatura, mobilització rere mobilització,  fins que refonguem mentalitats i institucions.


Publicat originalment a El Periscopi ( 18-XI-2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada