dimarts, 25 de novembre del 2014

Perquè aniré a la manifestació d’avui


La violència contra les dones és una brutal violació dels drets humans, i no em dóna la gana d'acostumar-me a conviure amb aquesta violència estructural, ni aquí ni arreu (Segons ONU Dones, cada 15 segons, en algun lloc del món, una dona és agredida). Per això, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, sortiré al carrer a protestar per l'estat actual de la situació de violència masclista. Per que, amb les dades a la mà, hem de concloure que no es fa tot el que s'hauria de fer en prevenció, protecció, càstig i repudi social d'aquesta infame violència de gènere.


Les dades oficials donen calfreds: 1.- Segons el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, fins al dia 24 de novembre 45 dones han estat assassinades (tres a Balears); d'elles només 14 havien denunciat i 3 tenien mesures de protecció en vigor. 2.- Amb dades de l'INE, es pot afirmar que en 2013 hi va haver 27.122 dones víctimes de violència de gènere amb ordre de protecció o amb mesures cautelars, inscrites en el Registre del Ministeri de Justícia (844 a Balears). I 3.- Segons dades del Consell General del Poder Judicial, en 2013 es van presentar 124.894 denúncies i es van produir 15.300 renúncies a continuar amb el procediment, la qual cosa suposa el 12,25% en relació amb les denúncies presentades (a Balears es van presentar 4.372 denuncies i es van produir 576 renuncies, la qual cosa suposa una ràtio d’un 13,17%). Així mateix, el nombre de sol·licituds d'ordre de protecció va ser de 32.831 però tan sol 19.349 van ser estimades; és a dir, es van denegar el 41,1% (a Balears es van sol·licitar 707, i van ser estimades 514, és a dir, es van denegar un 27%). Per què?


I tanmateix em falten tres dades: 1.- Tenint en compte que la violència masclista és la més extrema expressió de la desigualtat de gènere, avancem o no en educació en igualtat? Quins efectes tindrà l'eliminació de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania? 2.- Com molt bé escriu en aquest article Soledad Murillo (que va ser secretària general de Polítiques d'Igualtat al Govern d'Espanya, entre 2004 i 2008) “No n'hi ha prou amb condemnar les agressions”. És per això que em falta la dada oficial de quines són les retallades aplicades als pressupostos de les diferents administracions públiques destinats a combatre de forma integral la violència masclista. 3.- Noto a faltar una explicació oficial i sustentada en dades científiques del perquè aquest tema preocupa tan poc als ciutadans i ciutadanes, segons les dades dels Baròmetres del CIS. Serà per això que, en aquests tres anys de Rajoy a la Presidència del Govern no s'ha referit en cap ocasió a aquest assumpte, ni tan sols per a condemnar algun dels assassinats?

Tinguin per segur que l'austeritat sense pietat mata en general, i també a les dones assassinades a mans de les seves parelles. El “benestaricidi” és la conseqüència d’aquesta austeritat, és a dir, un procés que condueix a la mort del Benestar. Per tant, és un procés que va eliminant seguretats i relaxant proteccions a les víctimes de la violència masclista, que fa desaparèixer de les administracions públiques la seva obligació d'impulsar una ètica democràtica basada en la igualtat i, alhora, de fer saber a les víctimes que l'Estat Social i de Dret està amb elles, i els fa costat per protegir-les, i que no els fallarà en la batalla per acabar amb aquesta xacra.


Per això avui, un 25 de novembre més, em manifestaré. A Palma la cita és a les 20 hores a la Plaça Espanya (més concretament a  la Plaça Porta Pintada) anant fins Plaça Santa Eulàlia.


Publicat originalment a www.elperiscopi.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada