dimecres, 22 d’octubre del 2014

El “benestaricidi” del Govern del PP de Bauzá


            #stopbenestaricidi  

La lectura de les trenta-una pàgines que, per obrir el debat de política general de les Illes Balears, llegí ahir J.R Bauzá en el Parlament de les Illes Balears, són la constatació -una més- que estam governats per les forces dels privilegis. Ja només en el títol -“Debat anual de política general del Govern de les Illes Balears”- es veu el tarannà del per a on va la cosa: El president parla de lo seu, de la política general de la Comunitat Autònoma i de les persones no el preocupa massa.


Aquests darrers anys s’ha emprat freqüentment -i justament- el terme austericidi. Jo mateix, per referir-me a la política d’austeritat imposada a les persones no riques, l’he emprat molt sovint. El discurs de J.R. Bauzá d’ahir és una peça molt elogiosa amb aquesta política de retallades amb tot allò que té a veure amb “l’estat del benestar” i de transferències pressupostàries als poderosos. El que ens va venir a dir és que els comptes -la comptabilitat creativa del dèficit públic- va bé, la menys creativa del deute va malament; i la de la majoria de les persones va molt malament. Avui la societat de les Illes Balears és una societat més empobrida, descohesionada, manco igualitària, cada pic més dual.


El BOIB està a les ordes únicament dels poderosos, i moltes vegades en contra dels més dèbils, com ara, amb el bloqueig de la Llei de Serveis Social. L’atur registrat baixa perquè la gent se’n va a cercar-se la vida a fora de les Illes. Fugen de la pobresa laboral (un 27,8% de taxa de pobresa i/o exclusió social només s’explica perquè hi ha un important estirabot de treballadors i treballadores pobres). Les Illes Balears són una de les comunitats autònomes del regne d’Espanya amb un major volum (17,2%) de població que té retards en el pagament de despeses relacionades amb la llar. Per què? El mercat laboral ja no garanteix la inserció social. Dos exemples: D'ençà que Governa Bauzá la contractació a Temps Parcial (immensament no desitjada) ha crescut gairebé un 26% i els autònoms forçats han augmentat a l’engròs. Molt de més per tan poc sou! A més a més, baixa el nombre de persones aturades amb prestació per desocupació.


Tot plegat, indica que l’austericidi ha esdevingut en el que alguns autors han qualificat de “benestaricidi”, és a dir en un procés que condueix a la mort del Benestar. Les Illes Balears mal governades pel PP de Bauzá&Cia avancen inexorablement cap aquest no-benestar per a tothom. Un camí que s’accelerarà amb la retallada de recursos públics que provocarà la baixada d’imposts que ahir anuncià J.R. Bauzá. Jo vull pagar impostos (i que en pagui tothom equitativament) perquè no vull contribuir al “benestaricidi” illenc.



Publicat originalment a www.elperiscopi.com


Foto. Rafel Borràs (agost 2014). Cal·ligrafia i segell xinesos.  Museu de Xangai


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada