dilluns, 1 de febrer del 2016

Això és el colmo!: "Hisenda NO som tots"!


Aquest dimecres, 27 de gener, a les 11.00 hores, els membres de la Plataforma d'Associacions de Pensionistes i Jubilats de Mallorca, integrada per Jubilats de CCOO, Jubilats d'UGT, Padrines i Padrins Flauta de Mallorca, Federació de Pensionistes CAIB i Jubilats per Mallorca (i qui els vulguem acompanyar), es concentraran davant la Delegació d'Hisenda de Palma. Volen denunciar enèrgicament el fet que la Abogacía General del Estado hagi dit que, contràriament al que s’havia dit molt temps, "Hisenda NO som tots". Efectivament, per a defensar a la Infanta Cristina de Borbón mitjançant l'aplicació de l'anomenada doctrina Botín, la lletrada Dolores Ripoll, durant la primera sessió del judici del cas Nóos, no s’estigué d’ afirmar que "Hisenda som tots" és només un eslògan no aplicable al dret.
Compartesc la indignació de la Plataforma d'Associacions de Pensionistes i Jubilats de Mallorca, i de tota la bona gent que paguem al cèntim els impostos que ens pertoquen. A mi l’afirmació, en seu judicial, de la representant de la Abogacía General del Estat em semblà que em pixaven a sobre, i em volien fer creure que plovia. Però, que ho hem estat alguna vegada tots hisenda? Idò, no!
La fiscalitat espanyola és qualsevol cosa menys igualitària. Seria lògic que paguessin més els que més guanyen i tenen, però és a l'inrevés. Aquí s’augmenta, posem per cas, l’IVA, (que paguem tots per igual, i els que tenen menys rendes dediquen gairebé tots els seus ingressos al consum) i, al mateix temps, es redueix o elimina l’Impost de Successions, Patrimoni o Donacions (que es paga segons la capacitat de pagament). La progressivitat del sistema és una pura declaració retòrica, que es converteix en presa de pèl amb una fiscalitat de les rendes del treball superior a les del capital, amb els privilegis a balquena a les SICAV (que provoquen escandalosos abusos fiscals dels grans patrimonis familiars), o amb la desfiscalització de les transaccions financeres internacionals i els paradisos fiscals. Com podem ser tots hisenda si la persecució del frau fiscal és una broma de mal gust, i les amnisties fiscals no són altra cosa que regals als rics i molt rics (a l'1% de la població)?
Potser, quan la senyora Dolores Ripoll digué això de "Hisenda NO som tots” tingués present algunes dades de l’últim l’Informe d’Oxfam-Intermón titulat “Una economia al servei de l’1%”. Evidentment, no va mancada de raó la representant de la Abogacía General del Estado si resulta que: a Espanya, el 85% de l'esforç fiscal recau sobre les famílies, enfront d'una contribució gairebé nul·la de la fiscalitat sobre el patrimoni, la riquesa o el capital; en un any les empreses de l'IBEX35 augmenten el seu nombre de filials en paradisos fiscals en un 44%; o 17 de les 35 empreses de l'IBEX no paguen res per l'impost de Societats, quan només 3 d'aquestes companyies tanquen el 2014 amb pèrdues.
En fi, a la Plataforma d'Associacions de Pensionistes i Jubilats de Mallorca li sobren motius per a protestar. Hi ha motius de fons (d'injustícia) i de forma (de pocavergonya). En definitiva, Hisenda NO som tots, i això és el colmo!
Publicat originalment  a dBalears (25-01-2016)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada