dilluns, 28 d’octubre del 2013

Gairebé 80.000!

Comentari d’avui a El Periscopi


Aquest estiu gairebé 80.000 les persones aturades no han tingut cap prestació.Aquesta és la “gran noticia” de la setmana passada malgrat no omplir els titulars. Dijous passat es va publicar l'EPA del tercer trimestre d'enguany i  tothom va fer els comentaris més o manco d'urgència. Jo mateix vaig fer aquest cometari a El Periscopi que avui complement amb unes dades, totes elles referides a les Illes Balears, que no poden restar ocultes.

I.- Només una de cada quatre persones aturades va tenir alguna prestació. És a dir, un total de 77.717 persones aturades no han tingut cap prestació de desocupació durant els mesos de juliol, agost i setembre. La taxa de protecció arriba tot just al 26,4%, dos punts manco que l'any passat.

II.- La menor taxa de protecció la tenen els joves menors de 30 anys. Només un de cada deu percep prestació, el 10,8%. Hi ha gairebé 30.000 joves sense prestació.

III.- Les dones tenen una taxa de protecció d'onze punts interior a la dels homes. (20,3% les dones i 31,2% els homes).

IV.- Les persones entre 30 i 44 anys tenen una taxa de protecció del 27%. Més de trenta mil persones d'aquesta edat no tenen cap prestació.

V.- Les persones majors de 45 anys són les que gaudeixen d'una taxa de protecció major, i així i tot, només dues de cada cinc estan protegides.

Segur que aquestes dades no mereixeran cap comentari dels responsables del Govern. Al cap i a la fi són dades estadístics que parlen de persones víctimes de la crisi, i de les dinàmiques cruels dels mercats. Són històries de vides que expliquen la tendència a l'empobriment de bona part de la població illenca. Són dades que reflecteixen casos personals que demostren com creixen les desigualtats. Són realitats estadístiques que trastoquen la mentida de la suposada millora del mercat laboral illenc.

Per això callaran.

P.S.: Avui no és un “ Perfect Day”.  Ahir morí Lou Reed.


Foto: R. Borràs. Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires –MALBA-
Títol: Manifestación (1934)

Obra d’ Antonio Berni (Rosario, Argentina, 1905- Buenos Aires, Argentina, 1981)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada