divendres, 6 de febrer del 2015

La ciutadania explica el que significa el TTIP



És molt decebedor que les vicissituds de les negociacions i els continguts concrets del que s'està negociant entre la UE i EUA, no tinguin molta més presència al debat polític i mediàtic. L'absència d'un bon debat entorn del TTIP (TTIP són les sigles de Transatlantic Trade and Investment Partnership, és a dir, de l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió entre la UE i els EUA) és una prova més de la baixa intensitat democràtica del nostrat sistema de representació política. Quins són les propostes concretes de la UE en les rondes de negociació del TTIP? Per què el PP és tan entusiasta d'aquest nou tractat desregulador? Per què té tanta pressa què culminin les negociacions? Quin és la posició del PSOE i de CiU? Per què el Congrés dels Diputats és un gran absent en aquest debat? Moltes preguntes sense respostes quan els negociadors ja han iniciat la vuitena ronda de contactes.

He explicat algunes coses sobre el TTIP en diversos articles publicats en aquest mateix espai. Un es titulava “TTIP: els pirates ja són aquí”, un altre “Contra la foscor del TTIP”, i un tercer que vaig titular “TTIP: “fracking” a la democràcia”. Però el fonamental és saber que si ha existit alguna llum sobre aquestes fosques negociacions, és fruit de la pressió de la societat civil,  i d'algunes organitzacions polítiques alienes a la “gran coalició” que governa les institucions de la UE. A Mallorca també ha estat la ciutadania la que s'ha organitzat i mogut per explicar de què va això del TTIP i mobilitzar a la ciutadania en contra d’un tractat demolidor per a la democràcia, els drets socials i l’equitat ecològica. Aquesta tasca pedagògica i mobilitzadora és el que, des d'aquest passat estiu,  està fent la Plataforma No al TTIP Mallorca. Precisament aquesta plataforma ha organitzat un cicle de xerrades que sota el títol de “Tractats de lliure comerç (TTIP, TISA i CETA): com afecten la teva vida?”, s'inicia avui. (Aquí tenen el programa complet).

Aquestes activitats de la Plataforma No al TTIP Mallorca es desenvolupen en uns moments clau. D'una banda, creix l'oposició de l'opinió pública europea i nord-americana. Un bon exemple d'això és la cada vegada major unitat de criteri entre el sindicalisme d'un costat i l’altre de l’Atlàntic. Vegin, a tall d’exemple, aquesta declaració en la qual les grans organitzacions sindicals nord-americana i europea afirmen que “la Federación Americana del Trabajo-Congreso de Organizaciones Industriales (AFL-CIO) y la Confederación Europea de Sindicatos (CES) exigen un compromiso por parte de la Unión Europea y de los Estados Unidos para lograr un acuerdo de "estándar de oro", que mejore las condiciones de vida y de trabajo a ambos lados del Atlántico y proteja contra cualquier intento de utilizar el acuerdo para reducir los estándares o atentar contra la toma de decisiones democrática.” D'altra banda el nou govern Grec ha dit que no ratificarà el TTIP (El ministre grec d'Exteriors, Georgios Katrougkalos, ha dit: “Puc assegurar que un Parlament on Syriza tingui la majoria mai ratificarà aquest tractat.”)

En definitiva, hi ha moltes raons per començar aquest fred cap de setmana, amb un assumpte que, malgrat l’intent dels poderosos de secretar el debat, està molt calent.


Publicat originalment a www.elperiscopi.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada