dijous, 5 de desembre del 2024

Os Açores

Illa do São Miguel. Caldera de Sete Cidades

Viatjar a les Açores era una qüestió pendent. Pendent per, en paraules del gran Fernando Pessoa, “a espantosa realidade das coisas”, en aquest cas, per mor de la pandèmia de la covid-19. A la fi, l’agost de 2024 s’ha tancat aquesta carpeta. Viatge intens a cinc de les nou illes que formen l’arxipèlag. Veritablement, no m’encuriosia massa això de “l’anticicló de les Açores”. De sempre la curiositat havia estat el paisatge, la geologia, les formes de vida, determinades per la seva locació geogràfica al bell mig de l'oceà Atlàntic a devers 1.500 km de Lisboa i a uns 3.900 km de la costa est d'Amèrica del Nord. Tot rememorant el poema de Pessoa abans esmentat -“Eu nem sequer sou poeta: vejo” (Ni tan sols soc poeta: ho veig)-, ho volia veure!

El viatge no va ser un tast, més aviat ha consistit en un menú degustació, tot començant per l’illa de Pico.

Ilha do Pico

Només aterrar a l’aeroport de l’illa -procedents d’una escala tècnica d’una nit a Lisboa- i iniciar el trasllat a Madalena, es va fer present la intensitat dels colors i l’exuberant vegetació, que ens va acompanyar durant gairebé tot el viatge.

Tal vegada per ser la primera de les Açores, Pico va superar força totes les expectatives: Proximitat i excel·lent comunicació amb ferri a l’illa de Faial, d’ambient mariner; el meravellós “Paisatge vitícola” on es sembren les vinyes en un terreny volcànic i romanen protegides de les inclemències del vent i de la mar per uns murs de pedres (també volcàniques) confegint uns paisatges espectaculars que, no debades, són considerats per la UNESCO Patrimoni Mundial. Cita obligada en aquest part de l’illa és el Moinho do Frade, i, a tocar, la piscina natural de Criação Velha. Una de les piscines naturals més gaudides (potser pels entrepans de tonyina adobada al xibiu de la piscina).

A parer meu, Pico no és l’illa de les Açores més espectacular, però és, sens dubte, la més sorprenent. Una volta a l’illa des de la vila principal, Madalena, passant pel petit poble de Cachorro, el Lago do Capitão, Lajes do Pico i el seu interessant Museu dels Baleners, i una volta per tota la costa sud, corroborà aquest caràcter no exuberant però sorprenent. Ho és encara que no pugis al mont Pico. En el nostre cas no volguérem molestar el Piquinho. Ens va bastar que, des de la seva altura -la més gran de Portugal-, ens vigilés permanentment, i fotografiar-lo a destra i a sinistra.

Per acabar d’arrodonir-ho, l’aparent modèstia de Madalena, amaga algunes sorpreses: En destacaria tres: l’imprescindible Museu do Vinho do Pico que, veritablement, és molt més que un tradicional museu d’arts vinícoles (allò més sorprenents és el jardí); i els restaurats (a tall d’exemple O Petisca, o La Taberna do Canal) i, sobretot els Illots de Madalena, situats en el canal que separa Pico de Faial, semblen una mena de guardians de la ciutat. L’hotel Pico Terramar excepcional pel que fa a la situació i les vistes.

Ilha do Faial

La visita a Faial sí que va ser un tast d’unes hores. No obstant això, ens va permetre gaudir d’un passeig en el ferri amb una anada i una tornada amb unes vistes espectaculars de la façana d’Horta, d’anada, i de la de Madalena de tornada. Caminada pel passeig marítim de la ciutat, casc antic, Fort de Santa Cruz, Platja de Porto Pim i Dunes...

Visita al més que centenari Cafè Peters, un clàssic, que serveix un cafè excel·lent, dels navegants antics i dels actuals. Uns navegants que han fet que el Port Esportiu do Horta hagi esdevingut en visita imprescindible per l'extensa exposició a cel obert de pintures (grafitis, murals) realitzades en el moll per tots els mariners que el visiten.

Primeres compres de records, i un bon record d’aquestes hores a Horta.

Illa do São Miguel

Deixarem, de moment, el grup de les illes centrals per a traslladar-nos a la gran del grup de les orientals, i, alhora, la més gran de tot l’arxipèlag açorià.

São Miguel és la “gran illa de Os Açores”, i Ponta Delgada la "gran ciutat” -la capital- de l’illa, i de la Regió Autònoma de les Açores. És la més visitada, i a on hi ha atractius naturals que, veritablement, s’han de gaudir.

Començarem a voltar per la Costa Oest. Els miradors de Relva permeten observar un molt llunyà horitzó sobre l’Atlàntic. El Farol da Ferraria sembla un imponent vigilant de la costa, i les Termas de Ponta da Ferraria un interessant indret per a un capbussó a les piscines naturals abans de posar rumb, una vegada els niguls van desaparèixer i començà a lluir el sol, a la més famosa, i, almenys durant la nostra estada a l’illa, la més concorreguda de les atraccions naturals de Sao Miguel: la caldera de Sete Cidades.

Es tracta de dos llacs bessons, un verd i un altre blau, situats a l'interior de la caldera d'un volcà adormit. Per a fer-se idea de la gran bellesa del lloc cal contemplar-lo des dels diferents miradors (Miradouro da Grota do Inferno, Miradouro da Vista do Rei Miradouro do Cerrado das Freiras) que, en estar a distinta altura, t'ofereixen panoràmiques distintes. Si hagués de triar una d'aquestes perspectives no sabria amb quina quedar-me.

A més, d'aquesta part de l'illa, tinc especialment bons records de les piscines naturals de Ponta da Ferraria, i no tant de la Praia dos Mosteiros. Hi havia onatge i es va fer desagradable el capbussó.

Un altre dels imprescindibles, tal vegada el “top” de la costa nord de Sao Miguel, és la Lagoa do Fogo. Pel tancament no anunciat de la carretera, s’hi ha d’arribar amb bus des del pàrquing del Centro de Interpretação Ambiental da Caldeira Velha. Les indicacions de com funciona el servei de bus van ser inexistents, i vam perdre el de tornada. Inicialment, va haver-hi nervis, però al final vam poder gaudir amb tranquil·litat gairebé una hora d’unes vistes veritablement espectaculars. Després visitarem el Centro de Interpretação Ambiental da Caldeira Velha que és un petit parc amb una vegetació sorprenent. Un dels seus atractius són les aigües termals, però, com totes les de l’illa, estaven tancades per mor d’un problema sanitari. No obstant això, la visita va valer molt la pena. Ho demostra la quantitat de fotos que faig fer (tota una col·lecció de conteiras i de falgueres gegants).

Tots els pobles de Sao Miguel tenen un caràcter particular. En citaré dos d’aquesta part: Ribeira Grande i Vila Franca do Campo, amb la bella façana d’escales de l’Ermida de Nossa Senhora da Paz, i les seves esquisites Queijadas do Morgado.

Un matí de plugim, bastant boira, i per una carretera especialment flanquejada d’una vegetació exuberant, partirem de Ponta Delgada -el nostre campament base a l’illa- amb restaurant (el Tony’s) i menú decidit: el tradicional cozido das Furnas (un aguiat de carn i verdures cuinat a les caldeiras -xemeneies- obertes del volcà al costat de la Lagoa das Furnas). Però la zona de Furnas és bastant més que cozido. Per apreciar la immensitat de la llacuna (i de les caldeiras) cal anar al Miradouro do Pico do Ferro.

Al poble de Furnas, a prop del restaurant Tonys, es troba el Parc Terra Nostra, un jardí botànic encantador entorn d'un gran estany d'aigües sulfuroses. Encara ara hi estaria fent fotos d'una varietat increïble de flors.

Ponta Delgada és la capital, i, no obstant això, manté aire de poble mariner amb un interessant passeig marítim, i un centre ben cuidat on llueix la catedral, la Torre Sineira, i les portes de la ciutat. Tot i que  Ponta Delgada sigui la ciutat més turistitzada de Sao Miguel, les places, edificis, esglésies, la fortalesa de São Brás, etc. la fan molt agradable. Em va interessar especialment el Monument a l'Emigrant, un homenatge a tots aquells que van abandonar l'illa cap al nou món. Val dir que va ser en el segle XIX quan va existir el major flux d'emigració cap al Brasil, el Canadà, i els Estats Units, a part de la Portugal continental.

A Ponta Delgada hi ha molta oferta d’excursions marítimes. Nosaltres optarem per les més clàssiques: Albirament de cetacis (dofins i balenes). Dels primers en van veure de ben a prop, però amb una velocitat que els va fer infotografiables; les segones van fer presència sense deixar-se fotografiar. Per tant, excursió fantàstica per les vistes de la costa de Ponta Delgada, i, alhora, nefasta pel que fa a les fotos. Com a continuació de la primera excursió, pararem a l'illot de Vila Franca, una reserva natural ben curiosa. Fonamentalment, es tracta d’una gran piscina natural de 150 metres de diàmetre que hi ha a l'interior del cràter a l’illot. La piscina natural està envoltada per una zona de pas sense gairebé cap vegetació -les ombres són un bé molt cotitzat- per la qual pots triar lloc per no romandre dret. Veritablement, és un indret interessant per passar-hi unes hores. El que, a parer meu, el fa més interessant és l’absència de “serveis turístics”. Si hi vols dinar cal que hi vagis amb pa i taleca, no hi ha ombrel·les, i, com gairebé tot és roca, millor no n’hi duguis... Hi ha gent, però no en excés. Bona experiència i un de tants bons records de l’Illa do São Miguel.

Ilha das Flores

Deixàrem les illes orientals per posar rumb al grup dels occidentals. Només aterrar al petit aeroport de l’Ilha das Flores, ens adonarem que seria una estada especial. Aquesta petita Reserva de la Biosfera (141,4 km2) és una mena de compendi de lo millor de les Açores, i el fet de ser el territori més occidental de les Açores i d'Europa l’hi dona un caràcter particular.

Diria que tot és particularment especial. Des de la rebuda a l’aeroport per qui a la tarda va ser el patró de l'embarcació amb la qual anàrem a bussejar sense botelles, embarcació en què qui ens acompanyava en les cabussades al voltant d'alguns illots i dintre de coves el vam trobar fent de cambrer al restaurant (O Mergulhador, on soparem esplèndidament), fins als magnífics set craters volcànics esdevinguts en espectaculars llacunes. Però anem a pans:

A Santa Cruz das Flores (un dels dos municipis de l’illa), l’hotel Servi-Flor va ser especial. Una antiga -i antiquada- residència d’oficials francesos de l’OTAN, reconvertida en hotel amb més pretensions que serveis, però que, alhora, ens va fer sentir un poc en casa. Un senyor, que ja hi era en temps dels militars, és omnipresent (a la recepció, al menjador a l’hora de desdejuni, al bar...). El cas és que, amb la pinta de pocs amics que tenia, en arribar a l’hotel ens va avançar força el check-in, i des de d'ençà estarem com si allò fos casa nostra. El Servi-Flor no és un gran hotel, ni un hotel amb encant. Ara bé, té una molt bona ubicació a tocar de la costa, i unes vistes immillorables, sobretot, a l’alba amb una sortida del sol fabulosa.

Val la pena passejar per Santa Cruz das Flores. I fer-ho per a contemplar la façana de l’església Principal de Nostra Senyora de la Concepció, que destaca d'entre els altres edificis per la seva grandiositat, visitar el Museu Regional das Flores (aquí un article que em va inspirar aquesta visita), la part del port, i les piscines naturals. Amb tot, l'imprescindible és el Museu da Fábrica da Baleia do Boqueirão, i, sobretot, si coincideixes amb unes festes populars, com va ser el nostre cas, passejar el poble. En el nostre anar amunt i avall trobem -després d’haver de descartar altres per estar complets o tancats- el restaurant Rainha do Bife que, pel seu aspecte de bar de poble una mica cutre, no aparentava gran cosa. Gran error: bon servei, i millor peix. Que dolents són els prejudicis!

La segona excursió que férem a Flores va ser una volta pels punts més importants de l’illa amb un fantàstic guia: Tot va començar al Miradouro de Fajã da Ponta Ruiva on, a més de les espectaculars vistes a l’Atlàntic, a una sèrie d’illots, i la imponent silueta de l’Ilha do Corvo, hi ha un petit i encantador museu (mostrant un poc l’antropologia del lloc). Seguirem pel sets cràters volcànics ara convertits en llacunes (Branca, Seca, Comprida, Rasa, Lomba, i Funda das Lajes), el famós Rocha dos Bordões (una sèrie de grans columnes de roca basàltica verticals que, en conjunt, recorden a un gegantesc orgue de tubs), la sorprenent, per la seva vegetació, cascades, ocells, i llum, Lagoa Branca, que, ras i curt, és un edèn en l’edèn de Ilha do Flores.

Ja en la zona de l'altre municipi de Flores -Lajes- és visita obligada la cascada de Poço do Bacalhau, i, des del port, observar el punt més occidental d'Europa, l'illot de Monchique.

Ilha das Flores és petita, però és gran la seva capacitat d’enamorar. Allà les hortènsies semblen més hermes. El temps passa lentament, i, no obstant això, no en tenim de temps per anar a Ilha do Corvo. Només a Flores et pot passar que, estant a punt d’embarcar a l’avió, aparegui aquell senyor amb pinta de pocs amics i omnipresent de l’hotel buscant-te per portar-te una peça de roba que havia deixat a l’habitació. L’havia deixat intencionadament a la peça de roba, però l’atzar en va permetre acomiadar-me novament del que va ser el nostre “casero” a Flores.

I de l’occident de l’arxipèlag, retornarem a la part central: A l’IlhaTerceira.

Ilha Terceira

No és l’illa de les Açores que més enamori, però té la ciutat més coqueta de tot l’arxipèlag. Angra do Heroísmo és elegant i fotogènica des del mati a la nit. A sobre van tenir l’oportunitat de gaudir-la un diumenge, i, per tant, amb poca gent i pocs cotxes. Els carrers; passeig marítim; façana de casals, palaus, edificis civils i religiosos; escalinates -especialment la que puja al Monumento da Memoria, desde on hi ha molt bones vistes del conjunt de la ciutat-; o el jardí Duque da Terceira... fan un conjunt de colors de distintes tonalitats que sembla un quadre d’aquarel·les.

Al carrer principal d’Angra do Heroísmo, la Rua da Se, hi ha la catedral, a part de la grandària, l’edifici no té especial interès, tampoc en té l’interior amb l’excepció de la sèrie de quadres -un Via Crucis- de pintors contemporanis. Em va impactar especialment el de Luís Pinheiro Brum titulat “Jesus encontra a sua mãe”.

Del tour per l’illa, que començarem des de la Fortaleza São João Baptista, que diuen que és una de les fortaleses espanyoles més grans del món, i, que, tanmateix, el seu màxim interès són les vistes sobre la ciutat d’Angra do Heroísmo, destacaria amb molta diferència dues parades: 

El poblet de São Sebastião, amb la seva bonica església, famosa pels seus portals manuelins i pels seus frescos de gran interès i bellesa, i l’Império do Espírito Santo. Sens dubte la més bella d’aquestes acolorides petites capelles que no són per a culte, però són tan típiques i freqüentes a Ilha Terceira.

Segona parada que, per ella mateixa i Angra do Heroísmo, ja va pagar acabar el viatge a Terceira: El Miradouro da Serra do Cume. La vista més espectacular de l’Illa, la de la plana interior de l'illa, dividida per murs de pedra volcànica, coneguda com “manta de retalls”. Un retall de distintes tonalitats de verds...

En tornar a Angra do Heroísmo: últimes fotos, últimes compres, últim sopar a La Tasca das Tias, a base de tonyina i vi blanc d’on tot va començar, Pico. Última nit a l'extraordinàriament ben situat -a tocar de mar- Hotel Beira Mar.

De tornada a casa fem escala a Lisboa on la terminal d’on ha d’enlairar-se el vol en direcció a Mallorca està absolutament col·lapsada de gent. Entre aquell aclaparament vaig recordar la meva gran preocupació i l'intens temor que Os Açores estiguessin massificades de turisme. Vaig recordar el vers de Fernando Pessoa que diu “Às vezes ouço passar o vento; e só de ouvir o vento passar, vale a pena ter nascido” (“A vegades sent passar el vent; i només si se sent el vent passar, val la pena haver nascut”), i, en mig de la massificació aeroportuària propera al maltractament, vaig pensar que n’havia fet de vent, però no massa. Però, sobretot, la temuda ventada de massificació turística va ser del tot inexistent. Ha valgut la pena haver viscut l’experiència d'os Açores!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada