dijous, 5 de maig del 2016

Atur registrat i ocupació, més enllà de les xifres

El divendres passat MERCADONA publicava a la xarxa una oferta de treball per cobrir 100 llocs de treball en els seus supermercats de Mallorca. En set minuts s’havien apuntat 3.700 persones. Aquesta xifra de demandants d’ocupació  ja supera les 6.000 demandes.
Per una altra banda, del 12 al 14 d’abril es va celebrar la Fira de l’Ocupació de Palma Activa. Una amiga, que sap que m’agrada combinar l’estudi i anàlisi de les estadístiques sociolaborals i la teoria amb el coneixement empíric de la realitat, va presentar una sol·licitud de treball a una empresa multinacional de contractació d’hostalatge turístic. Al cap d’uns dies va rebre un correu electrònic en el qual, entre altres coses, li deien:
“Nos gustaría saber un poquito más de ti…Tu motivación para formar parte de nuestro equipo y cuál podría ser tu fecha de incorporación.Tu experiencia laboral, ya sea en un puesto similar como en otros ámbitos (si lo deseas también puedes adjuntarnos tu CV)Si tienes posibilidad de convenio con tu universidad o centro de estudios destaca este aspecto“.
Ahir vam conèixer les dades dels registres del SOIB i de la Tresoreria de la Seguretat Social (recordeu les imperfeccions d’aquests registres a les quals m’he referit en multitud d’ocasions), i resulta que el passat mes d’abril va acabar amb 58.441 persones registrades com aturades a les oficines del SOIB, és a dir, un -11,63% (-7.693 persones) menys que el mes anterior, i un -12,46% (-8.315 persones) menys que el mes d’abril de l’any 2015. Hi ha dues dades que no haurien de passar desapercebudes: 1. D’aquestes persones registrades, 44.441 (el 76% del total) “cerquen treball” en el sector serveis. 2. L’atur de llarga durada (més de 12 mesos) afecta a 20.043 persones, el 34,2% del total de l’atur registrat. 3. Pel que fa als contractes, en el mes d’abril es van registrar un total 46.744, dels quals el 86% van ser temporals, i, d’aquests, el 12,5% són d’una durada inferior a tres dies, i el 15,5% no passen dels cinc dies. 4. D’altra banda, anotem que la mitjana d’afiliacions a la Seguretat Social (que no de persones afiliades) va ser de 441.506, la qual cosa representa un increment del 8,55% mensual, i d’un 5,16% anual.
Amb tot, la dada que em sembla més rellevant és que al març (aquesta informació es publica amb un mes de retard) el 80% de les persones apuntades en atur registrat cobraven alguna prestació. Per tant la cobertura de la prestació per desocupació segueix baixant (el mes de març de 2015 era del  82% de l’atur registrat).
Xifres i més xifres… Mentrestant la temporada turística de 2016 comença a caminar amb rècords de turistes assegurats, alhora que, els sindicats denuncien abusos laborals massius en el sector turístic, i la gent, encara que no estigui inclosa en el registre de “atur registrat”, cerca desesperadament un treball retribuït per subsistir (o un canvi d’ocupació per fugir, com mal menor, de la pobresa laboral absoluta). Això és el que ens demostra el cas de l’oferta de MERCADONA. És a dir, la vella teoria marxista de la desocupació com a “exèrcit de reserva” és molt vigent. Però, té algunes novetats importants: El proletariat ha esdevingut en precariat i, com a part important d’aquesta nova categoria social, ha sorgit amb força el “becariat”, com demostra  el correu  rebut per la meva amiga al qual abans he fet referència.


Publicat originalment a www.elperiscopi.com (5-V-2016) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada